Днешната рецептата е много подходяща в деня с варива за всички, които са решили да приложат 90-дневната диета върху себе си. От нея могат да се възползват и вегетарианците, хората предпочитащи по-леките храни, както и за тези, които обичат да експериментират с вкусове.
Дълбоко уважавам и почитам традиционната рецепта за пълнени чушки както с мляно месо, така и без. Обичам любвеобилно да ги обливам с различни сосчета на млечна или доматена основа. На тези им спестих подобно отношение, но пак се получиха много вкусни.
Необходими продукти за 5 чушки:
5 жълти месести чушки за пълнене
1/2 ч.ч ориз, моята беше от 300гр.
резен целина от глава и 3-4 стръка пресни листа
1 глава стар лук
30гр. стафиди
30 гр. сушени червени боровинки
щипка канела
сол на вкус
2 щипки микс от пипери - червен, бял, черен и зелен
5-6 с.л. зехтин
4-5 парчета печени мариновани домати
Начин на приготвяне:
Нарязваме ситно лука и целината и задушаваме в зехтина с малко вода и щипка сол. Когато водата се изпари и зеленчуците омекнат, прибавяме изчистения и измит ориз и леко запържваме докато зърната станат прозрачни. Прибавяме чаша вода със същата вместимост на чашата, с която сме мерили ориза. Разбъркваме и добавяме стафидите, боровинките и щипка канела. Бъркаме леко докато оризът поеме водата и сушените плодове омекнат. Прибавяме още четвърт ч.ч. вода и поръсваме с пипера. Добавяме нарязаните ситно листа от целина. Оставяме на котлона, докато оризът поеме и тази течност.
Приготвяме чушките като ги измиваме и почистваме от дръжките и семенната част. Запазете дръжките, за да ви послужат като капачета и да затворите вече напълнените чушки с тях.
Пълним чушките с готовата смес и затваряме с дръжките. Останалата плънка разпределяме в съда, в който ще печем, и добавяме към нея 4-5 парчета мариновани домати, почистени от люспите и нарязани ситно. Разпределяме чушките отгоре и заливаме с половин чаша вода и леко солим.
Печем в загрята на 180 фурна с обдухване. Когато чушките леко се зачервят, ги обръщаме от другата страна и допичаме до готовност.
Добър апетит!
Забележка: Понеже видях във форумите, че някои момичета се притесняват от смесването на варива и сушени плодове, ако искате да сте стриктни в диетата, просто не добавяйте стафиди и боровинки. Тяхното количество е съвсем минимално и едва ли ще повлияе драстично на резултатите, но, разбира се, това е въпрос на личен избор! Желая на всички успех!
Дълбоко уважавам и почитам традиционната рецепта за пълнени чушки както с мляно месо, така и без. Обичам любвеобилно да ги обливам с различни сосчета на млечна или доматена основа. На тези им спестих подобно отношение, но пак се получиха много вкусни.
Необходими продукти за 5 чушки:
5 жълти месести чушки за пълнене
1/2 ч.ч ориз, моята беше от 300гр.
резен целина от глава и 3-4 стръка пресни листа
1 глава стар лук
30гр. стафиди
30 гр. сушени червени боровинки
щипка канела
сол на вкус
2 щипки микс от пипери - червен, бял, черен и зелен
5-6 с.л. зехтин
4-5 парчета печени мариновани домати
Начин на приготвяне:
Нарязваме ситно лука и целината и задушаваме в зехтина с малко вода и щипка сол. Когато водата се изпари и зеленчуците омекнат, прибавяме изчистения и измит ориз и леко запържваме докато зърната станат прозрачни. Прибавяме чаша вода със същата вместимост на чашата, с която сме мерили ориза. Разбъркваме и добавяме стафидите, боровинките и щипка канела. Бъркаме леко докато оризът поеме водата и сушените плодове омекнат. Прибавяме още четвърт ч.ч. вода и поръсваме с пипера. Добавяме нарязаните ситно листа от целина. Оставяме на котлона, докато оризът поеме и тази течност.
Приготвяме чушките като ги измиваме и почистваме от дръжките и семенната част. Запазете дръжките, за да ви послужат като капачета и да затворите вече напълнените чушки с тях.
Пълним чушките с готовата смес и затваряме с дръжките. Останалата плънка разпределяме в съда, в който ще печем, и добавяме към нея 4-5 парчета мариновани домати, почистени от люспите и нарязани ситно. Разпределяме чушките отгоре и заливаме с половин чаша вода и леко солим.
Печем в загрята на 180 фурна с обдухване. Когато чушките леко се зачервят, ги обръщаме от другата страна и допичаме до готовност.
Добър апетит!
Забележка: Понеже видях във форумите, че някои момичета се притесняват от смесването на варива и сушени плодове, ако искате да сте стриктни в диетата, просто не добавяйте стафиди и боровинки. Тяхното количество е съвсем минимално и едва ли ще повлияе драстично на резултатите, но, разбира се, това е въпрос на личен избор! Желая на всички успех!
Гуинееет!Голяма красота са станали тези чушки!
ОтговорИзтриванеСнимките са уникални!
Много ми хареса нестандартния пълнеж на чушките!
Страхотна рецепта!
прегръдки и пожелания за прекрасна вечер:)
Чудесни са, но само 5 не са за у нас,:) поне 10 ще трябва да спретна:)
ОтговорИзтриванеТраяна
Гуинет,строхотни чушки и страхотни снимки!И аз съм на тема чушки тия дни..
ОтговорИзтриванеМного елегантен сервиз!Благодаря,че сподели с нас!
Хубава вечер ти желая!
Голяма красота! Обичам да слагам по една стафидка в постните сърмички. Вече ще добавям и боровинка! Поздрави!
ОтговорИзтриванеСтрахотни чушки:) Да му се прияде на човек:)
ОтговорИзтриванеСтрашно съблазнителни чушчици, Гуинет! Много ми хареса идеята за плънката!
ОтговорИзтриванеУютна вечер! :)
Страхотна рецепта, Гуинет :)
ОтговорИзтриванеСъвсем по вкуса ми!
Така бих напълнила чушки и за Коледа!
Хубава вечер!
страхотна рецепта. Записвам си я!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Гуинет, рецептата е страхотна! Допада ми вкуса на пълнени зеленчуци, в които има нещо сладичко.:-))) Задължително ще ги пробвам!
ОтговорИзтриванеХубава и уютна вечер!
Гуинет,не мога и тук да не се изкажа за тези фантастични чушки!Леле,каква снимка,направо ми се усмихват от тавичката!Чинийката,вече стана ясно,е трепач!Абе цялото ястие и презентация са великолепни и много обещаващо вкусни!
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав и успех в начинанието!
Роси
Гуинет, страхотна идея даваш с тези сушени боровинки! Ще я пробвам при случай :). Твоите изглеждат много изкушаващо :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Страхотно ястие! Много ми харесва комбинацията от продукти и при първа възможност ще го приготвя!
ОтговорИзтриванеС пожелания за хубав и усмихнат Петък и прекрасен уикенд :)
I haven't seen yellow peppers now for may years.This is so yummy:))
ОтговорИзтриванеГуинет,
ОтговорИзтриванетези последните добавки ме изкушават сега да почна да приготвям чушки;-) Звучи много обещаващо:-)
Благодаря за хубавите снимки и интересното предложение!
Кате, много ме трогна спонтанният ти коментар!Благодаря ти за хубавите думи! Хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеТраяна, просто удвояваш продуктите:))Аз ги направих за себе си, но винаги имам предвид, че обичат да ме подяждат:))
Бети, радвам се, че рецептата ти допада! А това всъщност не е сервиз, а само чинийка - от известно време си купувам единични бройки, ей така за снимане:)))Хубава вечер!
Мариана, щом обичаш стафидка, ще ти хареса и боровинката!:)) Поздрави!
ОтговорИзтриванеКокона, благодаря! Опитай и ти:))
Мария, ще се радвам, ако ти харесат!
Dani, това е чудесна идея! Много ти благодаря!
ОтговорИзтриванеЕос, не очаквах, че тази семпла рецепта ще се хареса толкова, но се радвам на това, защото е много вкусна! Хубава вечер!
Moni, надявам се да ти харесат! Благодаря ти!
Еликсирче, караш ме да се чувствам неудобно - толкова комплименти си събрала за мен. Благодаря ти за подкрепата и чудесното отношение! Хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеMira, радвам се да те видя! И аз ти изпращам поздрави!
Ирка, знам, че обичаш здравословните храни и по-леките ястия и ще се радвам, ако приемеш моите чушчици в менюто си:))Спокойни и уютни почивни дни!
Dzoli, yummy, yummy:))
ОтговорИзтриванеМъхче, привет! Благодаря за похвалата! Пробвай ги!
Интересно и различно предложение за пълнени чушки Гуинет , а сигурна съм и вкусно ! :)
ОтговорИзтриванеСнимките ти както винаги са страхотни .
Сърдечни поздрави от мен !
Гуинет, интересна вариация на познато ястие си ни поднесла, звучи много вкусно!
ОтговорИзтриванеА снимките както винаги са като за списание!
Хубава неделя ти желая!
Много интересно и различно предложение!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделената рецепта, с удоволствие ще опитам!
Сърдечен поздрав!
Сабина, Мариетка, Леви, радвам се, че се отбихте на моето местенце и споделихте впечатления. Благодаря ви много за хубавите думи - винаги се радвам на вашата поява, мили момичета!
ОтговорИзтриванеХубава и по-топла седмица ви пожелавам!
Ох, че са ти вкусни чушките, Гуинет!! Никога не съм пробвала с подобни добавки и много ме изкушава видът им :)!! У нас в хладилника едни чушки "отлежават" от началото на седмицата - и като гледам, могат да започнат да се пълнят сами - но не го ли направят :) задължително ще пробвам твоята рецепта!!
ОтговорИзтриванеПрекрасен утрешен ден ти желая!!
Мина, как ме развесели твоята поява! Какви лежерни чушки са ти се паднали! Посръчкай ги малко!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден и дни, и седмица на теб!:)))