сряда, 18 декември 2013 г.

Печено пиле с тиква и салвия

Днес е време за една рецепта, която за последния месец приготвям вече пет пъти. Това е показателно за вкусовите и качества, след като премина теста на моите разглезени домашни любимци. Често казано очаквах други реакции, особено от по-консервативната в кулинарно отношение част на домочадието, но очевидно тази сполучлива и вкусна рецепта взе връх над закостенялото разбиране, че най-хубавото си е яхнията и киселото зеле със свинско. Както и да е, да преминем към същественото - това е едно предложение за всички онези, които биха опитали тиквата в солен вариант и моето изпълнено обещание към всички, които ми писаха с молба за рецептата.


Необходими продукти за 5-6 порции:

1 пиле, разфасовано на порции, или 5-6 пилешки бутчета (горна и долна част)
1 глава чесън на небелени скилидки
1 голяма глава лук
2 моркова
1 корен пащърнак
1 голям резен тиква, нарязан на едри кубчета
5-6 едри картофа
черен пипер, сол, лимонов сок
няколко стръка салвия (градински чай)
5-6 с.л. зехтин
30-40 гр. масло
50мл. бяло вино


Начин на приготвяне:

Овкусяваме почистените парчета пилешко месо с лимонов сок, сол, черен пипер и ги оставяме да починат в хладилника, докато приготвим зеленчуците.
Нарязваме главата лук на 4 парчета (резена), тиквата на кубчета, морковът и пащърнака на дебели пръчици, картофите на дебели резени. Стремете се дебелината на зеленчуците да е що годе еднаква, за да не изгорят по-тънките при печенето.
Смесваме всички зеленчуци без лука, заливаме със зехтина, подправяме със сол и черен пипер и разбъркваме много добре.
В тавичка (при мен голямата тава на фурната) поставяме лист хартия за печене(така ще избегнете накисването и търкането при почистване), намазваме леко със олио или зехтин,  изсипваме парчетата пилешко месо и поливаме с виното. Под кожичката на всяко парче пъхваме по едно листенеце салвия и малко парченце масло, добавяме лука и слагаме тавичката в загрята на 200 градуса фурна, докато месото побелее. Изваждаме тавата, обръщаме парчетата месо и добавяме зеленчуците, обръщаме парчетата месо и разпределяме върху тях. Поръсваме с останалото масло и останалите листа салвия, като оставяме 4-5 за украса при поднасянето. Печем на   200 градуса около 40 мин. под  фолио и  още 20-30 мин. без фолио докато месото и зеленчуците станат готови до златисто.
Поднесете ястието поръсено с нарязана ситно салвия и с бяло вино.
Ако някои от зеленчуците липсват (тъй като по-трудно се намират на пазара) като пащърнака например, можете да го замените с корени магданоз, ряпа или парчета целина от глава или да го пропуснете. Може да добавите и малки доматчета към края на печенето. Въобще рецептата търпи интерпретации, но във всички случаи резултатът няма да ви остави равнодушни.



Добър апетит!
По идея на сп. Good Food

15 коментара:

  1. Ох, че вкусотия... При първа възможност ще опитам, благодаря.
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Нелка, и у нас тази рецепта ще се хареса!
    Прегръдка и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, да прочета това, Дани! Прегръдка и от мен! И много весели празници!

      Изтриване
  3. Разкош, просто невероятно! Имате ли офис на Спиди?:)

    ОтговорИзтриване
  4. Невероятно апетитно изглежда, а след твоите препоръки, сигурна съм, че е невероятно вкусно. Прекрасни празници пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Еви! Прекрасни и уютни празници на теб и твоето семейство!

      Изтриване
  5. Всеки път ме блазниш с това ястие,Нели,направо е твоя запазена марка!Почти всички у дома имаме по някой предубеден дегустатор,с чиито предразсъдъци трябва да се преборваме,но вярвам,че ни се удава.Потвърждение е и твоята вкусна гозба!
    С пожелание за щастливи зимни празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Роси! Свегли, щастливи и усмихнати празници във вашия дом! Поздрави!

      Изтриване
  6. Страхотно е! Препоръките си ги бива:), а снимките ти са толкова изкусителни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за вниманието, Кенди! Струва се да се опита, нали? :)

      Изтриване
  7. Това е прекрасно! Догодина ще е на трапезата!
    Весели празници! Много здраве и късмет!

    ОтговорИзтриване
  8. Честита,Коледа!
    Здраве и любов за теб и семейството ти!

    ОтговорИзтриване
  9. Весела Коледа, Нели! Мирни, щастливи и благодатни да са дните, пълни с любов и топлина душите!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...