Днес е време за една рецепта, която за последния месец приготвям вече пет пъти. Това е показателно за вкусовите и качества, след като премина теста на моите разглезени домашни любимци. Често казано очаквах други реакции, особено от по-консервативната в кулинарно отношение част на домочадието, но очевидно тази сполучлива и вкусна рецепта взе връх над закостенялото разбиране, че най-хубавото си е яхнията и киселото зеле със свинско. Както и да е, да преминем към същественото - това е едно предложение за всички онези, които биха опитали тиквата в солен вариант и моето изпълнено обещание към всички, които ми писаха с молба за рецептата.
Необходими продукти за 5-6 порции:
1 пиле, разфасовано на порции, или 5-6 пилешки бутчета (горна и долна част)
1 глава чесън на небелени скилидки
1 голяма глава лук
2 моркова
1 корен пащърнак
1 голям резен тиква, нарязан на едри кубчета
5-6 едри картофа
черен пипер, сол, лимонов сок
няколко стръка салвия (градински чай)
5-6 с.л. зехтин
30-40 гр. масло
50мл. бяло вино
Начин на приготвяне:
Овкусяваме почистените парчета пилешко месо с лимонов сок, сол, черен пипер и ги оставяме да починат в хладилника, докато приготвим зеленчуците.
Нарязваме главата лук на 4 парчета (резена), тиквата на кубчета, морковът и пащърнака на дебели пръчици, картофите на дебели резени. Стремете се дебелината на зеленчуците да е що годе еднаква, за да не изгорят по-тънките при печенето.
Смесваме всички зеленчуци без лука, заливаме със зехтина, подправяме със сол и черен пипер и разбъркваме много добре.
В тавичка (при мен голямата тава на фурната) поставяме лист хартия за печене(така ще избегнете накисването и търкането при почистване), намазваме леко със олио или зехтин, изсипваме парчетата пилешко месо и поливаме с виното. Под кожичката на всяко парче пъхваме по едно листенеце салвия и малко парченце масло, добавяме лука и слагаме тавичката в загрята на 200 градуса фурна, докато месото побелее. Изваждаме тавата, обръщаме парчетата месо и добавяме зеленчуците, обръщаме парчетата месо и разпределяме върху тях. Поръсваме с останалото масло и останалите листа салвия, като оставяме 4-5 за украса при поднасянето. Печем на 200 градуса около 40 мин. под фолио и още 20-30 мин. без фолио докато месото и зеленчуците станат готови до златисто.
Поднесете ястието поръсено с нарязана ситно салвия и с бяло вино.
Ако някои от зеленчуците липсват (тъй като по-трудно се намират на пазара) като пащърнака например, можете да го замените с корени магданоз, ряпа или парчета целина от глава или да го пропуснете. Може да добавите и малки доматчета към края на печенето. Въобще рецептата търпи интерпретации, но във всички случаи резултатът няма да ви остави равнодушни.
Добър апетит!
По идея на сп. Good Food
Необходими продукти за 5-6 порции:
1 пиле, разфасовано на порции, или 5-6 пилешки бутчета (горна и долна част)
1 глава чесън на небелени скилидки
1 голяма глава лук
2 моркова
1 корен пащърнак
1 голям резен тиква, нарязан на едри кубчета
5-6 едри картофа
черен пипер, сол, лимонов сок
няколко стръка салвия (градински чай)
5-6 с.л. зехтин
30-40 гр. масло
50мл. бяло вино
Начин на приготвяне:
Овкусяваме почистените парчета пилешко месо с лимонов сок, сол, черен пипер и ги оставяме да починат в хладилника, докато приготвим зеленчуците.
Нарязваме главата лук на 4 парчета (резена), тиквата на кубчета, морковът и пащърнака на дебели пръчици, картофите на дебели резени. Стремете се дебелината на зеленчуците да е що годе еднаква, за да не изгорят по-тънките при печенето.
Смесваме всички зеленчуци без лука, заливаме със зехтина, подправяме със сол и черен пипер и разбъркваме много добре.
В тавичка (при мен голямата тава на фурната) поставяме лист хартия за печене(така ще избегнете накисването и търкането при почистване), намазваме леко със олио или зехтин, изсипваме парчетата пилешко месо и поливаме с виното. Под кожичката на всяко парче пъхваме по едно листенеце салвия и малко парченце масло, добавяме лука и слагаме тавичката в загрята на 200 градуса фурна, докато месото побелее. Изваждаме тавата, обръщаме парчетата месо и добавяме зеленчуците, обръщаме парчетата месо и разпределяме върху тях. Поръсваме с останалото масло и останалите листа салвия, като оставяме 4-5 за украса при поднасянето. Печем на 200 градуса около 40 мин. под фолио и още 20-30 мин. без фолио докато месото и зеленчуците станат готови до златисто.
Поднесете ястието поръсено с нарязана ситно салвия и с бяло вино.
Ако някои от зеленчуците липсват (тъй като по-трудно се намират на пазара) като пащърнака например, можете да го замените с корени магданоз, ряпа или парчета целина от глава или да го пропуснете. Може да добавите и малки доматчета към края на печенето. Въобще рецептата търпи интерпретации, но във всички случаи резултатът няма да ви остави равнодушни.
Добър апетит!
По идея на сп. Good Food
Ох, че вкусотия... При първа възможност ще опитам, благодаря.
ОтговорИзтриванеПоздрави! :)
Надявам се да ви хареса, Гери!
ИзтриванеНелка, и у нас тази рецепта ще се хареса!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и много усмивки!
Радвам се, да прочета това, Дани! Прегръдка и от мен! И много весели празници!
ИзтриванеРазкош, просто невероятно! Имате ли офис на Спиди?:)
ОтговорИзтриванеИмаме, имаме....:)
ИзтриванеНевероятно апетитно изглежда, а след твоите препоръки, сигурна съм, че е невероятно вкусно. Прекрасни празници пожелавам! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Еви! Прекрасни и уютни празници на теб и твоето семейство!
ИзтриванеВсеки път ме блазниш с това ястие,Нели,направо е твоя запазена марка!Почти всички у дома имаме по някой предубеден дегустатор,с чиито предразсъдъци трябва да се преборваме,но вярвам,че ни се удава.Потвърждение е и твоята вкусна гозба!
ОтговорИзтриванеС пожелание за щастливи зимни празници!
Така е, Роси! Свегли, щастливи и усмихнати празници във вашия дом! Поздрави!
ИзтриванеСтрахотно е! Препоръките си ги бива:), а снимките ти са толкова изкусителни! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за вниманието, Кенди! Струва се да се опита, нали? :)
ИзтриванеТова е прекрасно! Догодина ще е на трапезата!
ОтговорИзтриванеВесели празници! Много здраве и късмет!
Честита,Коледа!
ОтговорИзтриванеЗдраве и любов за теб и семейството ти!
Весела Коледа, Нели! Мирни, щастливи и благодатни да са дните, пълни с любов и топлина душите!
ОтговорИзтриване