вторник, 4 март 2014 г.

Пудинг от грис със сушени смокини

Може би ще се повторя, но отново ще декларирам моето дълбоко убеждение, че хубавите неща трябва да се споделят и размножават. Вярвам, че това важи за всеки един наш избор, постъпка или мисъл. Днешната ми публикация е изцяло под това мото.
С нея искам да насоча вниманието ви към  кулинарния блог на Иван Пейчев Добър апетит с Peych!.
Въпреки че е в блог пространството само от няколко седмици, в този блог ще намерите много изпитани вкусни рецепти. Особено внимание обърнете на рецептата му за крем карамел, заради която наскоро Пейчев получи титлата - корифей на крем карамела chef .
Така че - дръжте го под око!
У дома обичаме десертите с грис. Приготвяла съм карамеловия пудинг с грис и стафиди на Марта Стюарт, но сладкишът, който предложи Пейчев, ни хареса повече. Препоръчвам ви го!


Необходими продукти:

1л. прясно мляко
1 ч.ч. (250мл) захар
1ч.ч. (200мл.) пшеничен грис
2 ванилии
1 с.л. ром или друг ароматен алкохол
4 яйца
60гр. краве масло
200 гр. сушени смокини - предварително попарени и нарязани на парченца
(аз добавих допълнително стафиди и червени боровинки)


Начин на приготвяне: 

Млякото се възварява на умерен огън. На тънка струя се прибавя грисът. Бъркаме с лъжица или тел енергично докато сместа започне да се сгъстява. Отдръпваме от котлона и прибавяме захарта, маслото, ванилията и алкохола отново с енергично бъркане. Оставяме да поизстине и на тънка струйка при постоянно бъркане прибавяме разбитите яйца. Накрая добавяме сушените смокини.
(За да се разпределят сушените плодове равномерно в крема, ви препоръчвам да го разлеете на пластове и върху всеки пласт да поръсвате с плодове.)
В добре намазан с масло съд с вместимост 2 л. изсипваме готовата смес и печем на 160 градуса с обдухване около 50 мин. След това, за да не спадне рязко сладкишът, отваряме леко вратичката на фурната и я оставяме така около 10 мин. 
Изваждаме готовия сладкиш от фурната и охлаждаме. Обръщаме го в подходящ съд, когато е напълно изстинал и поднасяме натюр или със сладък сос или сладко по желание.
 Може да го приготвите и по начина на Марта, която карамелизира 1 ч.ч. захар, облива с нея стените на съда и изсипва вътре сместа с гриса. Получава се нещо средно между крем карамел и мляко с грис. Добавянето на сушени плодове придава много приятен и специфичен аромат на този сладкиш. Може да комбинирате различни плодове - сушени сливи, стафиди, кайсии или червени боровинки.


Благодаря на Пейчев за страхотната рецепта, а на вас пожелавам добър апетит!

9 коментара:

  1. Нелка, големи изкусители сте с Ванката!
    Той наистина е извор на много вкусни рецепти!
    Прегръдка и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Спорна и успешна седмица и на теб!

      Изтриване
  2. Страхотен десерт, изглежда убийствено в твое изпълнение, Нели! Страхотни, сгряващи душата снимки! Непременно ще си го направя, благодаря ти за провокацията, а на Ванката за хубавата рецепта!
    Поздрав и топла прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря много, Ирмичка! Той и при Ванката не изглежда зле:) Ще очаквам и твоята версия. Поздрав най-сърдечен!

    ОтговорИзтриване
  4. Нели, разкошен десерт! Смокините определено го правят още по-ароматен и вкусен!
    Поздрави и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Като заклет фен на гриса, определено ще опитам това блаженство, страхотно изглежда! Отивам да видя и препоръчаното местенце. :)
    Поздрави, Нели! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Колева, поздравления! Благодаря за доверието! Чудесно изглежда сладкишът в твоето изпълнение!
    Сега една малка тайна за ароматите. Може да изцедиш сокът на половин портокал. С 1 с.л. захар на бавен огън го направи на гъст сироп и прибави вместо ром. Ароматът на сладкишът става източно блаженство.Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...