четвъртък, 4 октомври 2018 г.

Крем пита с карамелизирани ябълки

 Това е рецептата за крем пита от мама, но с добавка на някои есенни екстри. И без екстрите питата си е страхотна, аз просто предлагам един по-различен прочит на рецептата. Онези от вас, които обичат по-креместите и плодови сладкиши, ще останат доволни.


Необходими продукти:

1 пакет фини кори за баница
125г краве масло

За крема:
1л. прясно мляко
8с.л. захар
8с.л. брашно
4 жълтъка
2 ванилии или ромова есенция

За белтъчната глазура:
4 белтъка
1каф. чашка захар
3 с.л. карамелизирана захар

3-4 ябълки
20г масло
3с.л. кафява захар

По желание:
50г сушени плодове(стафиди, червени боровинки),
 предварително накиснати в ром за около час



Започнете с карамелизирането на ябълките като ги обелите и нарежете на кубчета. Карамелизирайте в тиган с дебело дъно 3 с.л. кафява захар заедно 20г масло. Добавете кубчетата от ябълки и разбърквайте отвреме на време докато омекнат (не бива да се кашват). Оставете настрана и охладете.
В загрята фурна поставете тавичка и 125г масло докато маслото се стопи и леко порозовее. Накъсайте върху него на малки парченца фините кори, разбъркайте равномерно и запечете във фурната на 180 градуса докато порозовеят връхчетата им. Разбърквайте периодично за равномерно изпичане и омазняване. Извадете и охладете.
Пригответе крема като добавите в прясното мляко захарта, брашното и добре разбитите жълтъци. Разбийте добре, за да няма бучици и сложете на котлона при постоянно разбъркване до завиране и сгъстяване на крема. Накрая добавете ванилията.
Излейте горещия крем върху изстудените кори, добавете карамелизираните ябълки и алкохолизираните сушени плодове и разбъркайте леко. Покрийте със свежо фолио и приберете в хладилника за 1 нощ за да се опознаят съставките.
 Преди поднасяне пригответе  глазура като разбиете белтъците със захарта. След сгъстяване на сместа добавете на струйка към нея топлия карамел (приготвен от 3-те с.л. захар) като продължавате да разбивате с миксер докато промени цвета си. Нанесете глазурата върху питата с лъжица или с пош и запечете на горен реотан на 180 градуса докато  връхчетата покафеният.


Добър апетит!

1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...