вторник, 23 октомври 2018 г.

Чийзкейк с тиква

 Тиквено време е. Есенно, топло, уютно. Греят листата и примигват под октомврийското слънце. Размечтават те. Мечтаеш си да се прибереш вкъщи и домът да те посрещне с аромат на канела, джинджифил и кардамом, да запалиш огнище, да си налееш вино......
Е, да сбъдваме мечтите една по една предлагам. Този сезонен десерт е лесен и толкова ароматен и вкусен, че няма как да не го споделя с вас. Ако сте любители на тиквата като мен, ви предлагам и други сладки тиквени изкушения като  мраморния тиквено-шоколадов браунисмеките тиквени сладки с крем, чийзкрем с тиква и стевия, бонбони от тиква с кокосово масло без захар, разкошното тирамису с тиква, пълнена тиква с локум и сушени плодове, кекс с тиква и сушени плодове и  няколко невероятно вкусни солени предложения с тиква, които може да намерите в блога.


Необходими продукти:

За основата и трохите:

150 г брашно Грахам или пълнозърнесто брашно
100г леко смлени овесени ядки
100г кафява захар
60г едро нарязани орехи
1ч.л. канела
1/2 ч.л. сух джинджифил
1/2 ч.л. прясно смлян кардамом
щипка прясно настъргано индийско орехче
125г краве масло

За пълнежа:

400г сладкарска извара(ползвах тази от Лидл) или крем сирене
300г пюре от тиква
1с.л. царевично нишесте (ако тиквата е прекалено водна)
1 яйце
100г кафява захар
1ч.л. канела
щипка прясно настъргано индийско орехче


Начин на приготвяне:

Застелете дъното на форма за печене с размер 23 см. с откопчаващи се стени с хартия за печене. Намажете стените на формата с масло и набрашнете леко. Загрейте фурната на 180 градуса.
Смесете сухите продукти без орехите за основата добре  и прибавете към тях мекото масло,  докато получите ронливо тесто. Може да направите това с ръце или с помощта на кухненски робот на ниска степен. Разделете маслените трохите на две и изсипете едната половина от тях във формата. Притиснете добре към дъното с помощта на пръстите си или с чашка с равно дъно. Приберете формата в хладилника или фризера, докато приготвите пълнежа.
Прибавете орехите към втората част на маслените трохи.
С помощта на миксер или робот разбийте добре яйцето със захарта, прибавете тиквеното пюре, изварата, нишестето и подправките. Изсипете сместа върху охладената маслена основа и печете 25 мин на 180 градуса. Изведете формата, поръсете с ореховите маслени трохи и печете още 15-20 минути до готовност. Охладете добре, преди да извадите от формата.
Този тип сладкиши разкриват най-добре богатия си ароматен характер на следващия ден. Ако има кой да ги изчака, разбира се!


Хубава и вкусна да ви е есента. И не спирайте с мечтите!

Моите забележки:
Варете тиквата за пюрето с малко вода. Задръжте я още на котлона след сваряване, за да се изпари добре водата от нея, като внимавате да не загори. Ако пюрето ви е прекалено течно, може да добавите към сместа за пълнежа 1 жълтък или 1 белтък. Не пропускайте нито една от ароматните подправки, освен ако нямате някаква непоносимост към нея, за да се насладите на вълшебния аромат.

3 коментара:

  1. Мноого ми харесва, записвам го!

    ОтговорИзтриване
  2. Няколко пъти го правя, страхотен е! Истинско удоволствие с вкус на есен!
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  3. Честита Коледа! С пожелания за здраве и берекет!
    Вече няколко пъти го правя, защото е чудесен!
    И аз като теб много обичам тиква, зааканила съм се и на браунито!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...