Готовото тесто е добра алтернатива, когато нямате много време, а искате да приготвите нещо бързо и вкусно. Необходимото условие е да попаднете на хубаво готово тесто. Разбира се, тези от вас, които имат резерви към купените полуфабрикати, могат да си приготвят тестото сами, използвайки любимата си рецепта за тесто. Моят безспорен фаворит в това отношение е тестото за пиде - една от най-популярните рецепти в блога ми.
И така, купили сте хубаво готово тесто и ви трябва добра рецепта - аз съм вашият човек. И предложенията ми всъщност са две - за мини гъбени пайове с бекон и вити банички с масло и крема сирене.
Необходими продукти за 4 порции:
1 пак. готово тесто, оставено поне 1/2 час на стайна температура
Плънка за гъбените пайове:
3 с.л. олио
30 г масло
1 глава лук
5 скилидки чесън
1 малък морков
40 - 50г бекон
6-7 гъби
6-7 гъби
1 домат, отцеден и почистен от семките
2 стръка пресен лук
2 щипки риган, черен пипер
3 с.л. олио
30 г масло
2 с.л. крема сирене
80г кашкавал
Плънка за витите банички:
40 г меко масло
1 пак крема сирене
100 г. натрошено бяло саламурено сирене
1 жълтък+1с.л. олио за намазване
сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
Разделете тестото на 8 еднакви топки - от тях ще приготвите 4 мини пая и 4 вити банички.
За пайовете:
Задушете лука, моркова, чесъна и гъбите в мазнината с малко вода до омекване. Прибавете нарязания на кубчета домат и бекона. Овкусете с черен пипер, риган и накрая добавете крема сиренето до стопяването му. Охладете и добавете нарязания зелен лук.
Задушете лука, моркова, чесъна и гъбите в мазнината с малко вода до омекване. Прибавете нарязания на кубчета домат и бекона. Овкусете с черен пипер, риган и накрая добавете крема сиренето до стопяването му. Охладете и добавете нарязания зелен лук.
С пръсти издърпайте тестото на всяка топка докато получите равномерен по дебелина кръг с диаметър около 20см. В средата на 4-те кръга поставете охладена гъбена плънка, а около нея подредете в кръг пръчици кашкавал.
Трябва да изглежда така:
С пръсти защипете на няколко места тестото до образуването на плик с отвор по средата. Набрашнете готовите пайчета отстрани с брашно и ги подредете в тавичка, покрита с хартия за печене. Поставете за 20-25 мин в затоплена на 40 градуса фурна да втасат. Изпечете на 180 градуса за около 20-25мин.
За баничките:
Процедирайте с тестото по същия начин като намажете с меко масло цялата тестяна кора и поръсите равномерно с крема сирене и натрошено саламурено сирене. Завийте рулце от всяка кора, усучете го леко и завийте на охлюв. Пренесете суровите банички в тавичка, покрита в хартия за печене и ги оставете да втасат като пайовете. Преди да ги изпечете намажете всяка баничка с разбит с олио жълтък и поръсете със сусам. Печете на същата температура за същото време.
Покрийте изпечените закуски с честа кърпа, за да омекнат.
Добър апетит!
Чудесни предложения,Нелка!
ОтговорИзтриванеИ на мен тестото за пиде е едно от любимите
и се радвам, че ми го припомни :)
Страхотни и много апетитни предложения отново от теб, Нели! А снимките убийствени, провокиращи и спиращи дъха! Огладнях! ��
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ирме, за хубавите думи! Бива си ги тези закусчици!
ИзтриванеБлагодаря, Дани! От майстор на тестото като теб се радвам да прочета това! Много вкусни се получиха и с готовото тесто!
ОтговорИзтриванеХм, като изключа готовото тесто, и двете закуски са чудесни:)
ОтговорИзтриванеАбе знаех си, че ще има и ХМ :) , но закуските наистина са много вкусни!Благодаря ти, Веси!
Изтриване:))
ИзтриванеИ аз ще пробвам с гъбена плънка,харесва ми.А ако я намажа с яйце вместо с брашно?
ОтговорИзтриванеМоже, разбира се, опитайте! Поздрави!
Изтриване