събота, 13 октомври 2018 г.

Кюфтета с млечно-яйчен лимонов сос

  Нямам идея защо чак сега качвам тази рецепта, която заради безспорните си вкусови качества стана доста популярна преди години, когато я публикувах в моята тема във форума на Бг. мама през далечната вече 2010г. Тя е известна в нета под името кюфтетата на Гуинет. Днешният вариант е с малки добавки, от които според мен, ястието само печели на вкус и на вид. Сосът всъщност е един от гвоздеите в програмата тук, така да се каже. Това е млечно-яйчено-лимонов сос и освен за кюфтета, би могъл да се използва и за друг вид месни ястия. Рецептата се приготвя много лесно и бързо и дори начинаещите в кухнята биха се справили успешно.




Необходими продукти:

За кюфтета:
500гр.  кайма, 
1 к.ч.. много добре измит ориз 
1 яйце
1 с.л. чубрица
1/2 ч.л.черен пипер 
1/2 ч.л. сол
ситно нарязан магданоз с дръжките

За течността, в която ще се варят кюфтетата:
2 моркова, 
1 пащърнак и/или резен целина от глава
сол или смес от сушени зеленчуци,


За соса:
90 г. краве масло, 
4 с.л. брашно, 
3-4 жълтъка, 
250 -300г. кисело мляко, 
малко настъргано индийско орехче(най-добре го настържете от цял орех)
сок от половин лимон
магданоз за поръсване (по желание)




Начин на приготвяне:


Омесваме много добре продуктите за кюфтетата, оформяме кръгли топчета, които овалваме в брашно. В по-дълбока тенджера възвираме около 2.5л вода, пускаме морковите, парчето целина, пащърнака, сол и добавяме готовите набрашнени кюфтета. Варим до готовност около 30 -35 мин. Изваждаме кюфтетата в затоплен съд, прецеждаме бульона и пасираме зеленчуците от бульона заедно с 1/2 до 1 ч.ч. от него.

В тиган запържваме 90г. масло, прибавяме 4 с.л. брашно и бъркаме докато брашното се запържи добре до златисто. Доливаме до необходимата гъстота от бульона (около 3-4 ч.ч), в който са врели кюфтета при постоянно интензивно разбъркване, за да не се образуват топчици. Отделно разбиваме 3-4 жълтъка с 400г. кисело мляко и ги прибавяме при постоянно енергично разбъркване към брашнения сос. 
Добавяме към получения сос пасираните зеленчуци от бульона и сварените кюфтета. Пасираните моркови и жълтъците ще придадат на соса великолепен и апетитен бледожълт цвят. 
Варим още 2-3 мин. на слаб огън. 
Накрая подправяме с черен пипер, лимон и индийско орехче. И поръсваме с пресен магданоз по желание.
Добър апетит!




2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...