сряда, 22 януари 2020 г.

Домашна майонеза без яйца

 Наименованието, както разбирате, е условно, защото всички знаем, че истинската майонеза съдържа като основна съставка яйчен жълтък. Много хора обаче имат резерви към суровия яйчен жълтък в майонезата, приготвена в домашни условия. И аз напълно споделям притесненията им, защото за хората, които нямат достъп до пресни домашни яйца, това е проблем. А и, дори да имат такъв, въпросът с контрола в някои случаи стои отворен.
Този начин на приготвяне спестява притесненията, а така приготвеният продукт е подходящ за хората, които избягват яйца или имат подобни хранителни забрани. Уверявам ви, че крайният резултат не отстъпва по вкус и качества на оригиналната майонеза, а начинът на приготвяне е идентичен. Рецептата е популярна и има защо. Освен базовите продукти може да добавите за подобряване на вкуса в зависимост от начина на използване и други - като пресована скилидка чесън, черен пипер и др.
Подобни импровизации обогатяват кулинарията и разкриват нови възможности.



Необходими продукти за около 470г готов продукт:

300мл рафинирано слънчогледово олио
150мл студено прясно мляко
3 с.л. прясно изцеден лимонов сок

1/2 ч.л. сол
1ч.л. захар
1ч.л. горчица



Начин на приготвяне:

В дълбок, тесен и висок съд изсипете олиото и студеното прясно мляко. Вкарайте накрайника на пасатора до дъното и пуснете на максимална мощност за около 30 секунди като бавно го изтегляте нагоре. Извадете накрайника, прибавете останалите продукти - лим. сок, сол, захар и горчица , разбъркайте леко и пак с помощта на накрайника с бавно издърпване повторете процедурата за още 30 сек.
Вече имате готова гъста майонеза без яйчен жълтък.
Ако не разполагате с лимон, може да го замените с 2с.л. светъл 6 процентов оцет. Може да приготвите майонезата с различен вид горчица - в случая аз съм използвала едрозърнеста, което се отразява на структурата. Ако използвате обикновена или дижонска горчица, ще получите абсолютна гладка консистенция.
Много е вкусна върху филийка пълнозърнест хляб с квас, малко рукола или домат, или с пресен зелен лук.....

Съхранявайте в добре затворен съд до 2 седмици в хладилник.
Добър апетит!


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...