Продължавам есенните рецепти с още едно тиквено предложение. Този път в солен вариант, който, уверявам ви, си заслужава да опитате.
Необходими продукти:
1 кг тиква Цигулка
1/4 ч.ч. нарязани орехи или десетина сварени и обелени кестени
1/2 ч.л. сладко къри
1/2 ч.л. сух чесън на гранули
5 с.л. зехтин
1 ч.л. суха салвия
10-12 пресни листа от салвия
сол
черен пипер
За спаначеното канапе:
1/2 кг пресен спанак (може и повечко)
5 с.л. зехтин или краве масло
2 ситно накълцани скилидки чесън (едри)
сол, черен пипер
щипка индийско орехче
1/4 ч.ч. нарязани орехи
шепа зърна от нар за украса
Начин на приготвяне:
Покрийте с хартия за печене тавичката на фурната. Почистете тиквата и я нарежете на парчета (примерно като тези по-горе на снимката).
Изсипете на дъното на тавата зехтина и подправките без прясната салвия и разбъркайте много добре. Овалайте всяко пърче тиква в маслената смес и подредете в тавичката. Топнете листенцата салвия в мазнината по дъното и ги подредете около и върху тиквата. Добавете 3-4 с.л. вода и печете на 200 градуса в предварително загрята фурна около 25-30 мин. или до леко зачервяване на краищата. 7-8 минути преди да извадите тиквата намалете фурната до 180 грдуса и добавете в тавата орехите леко да се запекат.
Малко преди тиквата да е готова пригответе канапето като измиете и почистите спанака и го нарежете на едри парчета. В тиган с незалепващо покритие сложете зехтина или маслото (може и да ги комбинирате) и загрейте леко. Добавете чесъна и намалете котлона докато чесънът омекне. Това ще ви отнеме не повече от 1-2 мин. Добавете спанака и 1-2 с.л. вода и разбъркайте няколко пъти. Спанакът се готви много бързо 2-3 мин. са му достатъчни. Посолете и овкусете с черен пипер и индийско орехче.
Поднесете тиквата върху спаначеното канапе и поръсете с орехи зърна от нар.
Не пропускайте да опитате хрупкаво запечените листа от салвия - великолепни са!
Така приготвената тиква е и чудесна гарнитура към печени меса. Може да я сервирате и с ленти прошуто.
Да ви е сладко.