събота, 15 февруари 2014 г.

Спанак с яйца и крем сирене на фурна

Комбинацията от тези продукти е много подходяща за бърза , вкусна и лека вечеря. Освен това е невероятно вкусна! Опитайте!


Необходими продукти за три порции:

6 яйца
800 - 1000 гр. пресен спанак
60 гр. масло
2 ситно нарязани скилидки чесън
2 пресни домата или 0.500 л. буркан от белени стерилизирани домати(отцедени)
1 опаковка 200 гр. крем сирене (най-добре натурално или с йогурт)
сол, черен пипер,  малко червен пипер за поръсване

Начин на приготвяне:

В тиган с незалепващо покритие стопяваме маслото, добавяме скилидките чесън и задушаваме под капак докато променят леко цвета си. Добавяме 1-2 с.л. вода и почистения и нарязан на ивици спанак. Задушаваме до омекване на спанака 2-3 мин. под капак като разбъркваме. Накрай прибавяме крем сиренето и разбъркваме до плътна смес.
Намазваме дъното на подходяща тавичка с малко масло или зехтин и изсипваме вътре спаначната смес. Върху нея разпределяме доматите и правим малки гнезда, в които чукваме по едно яйце. Върху всяко яйце слагаме малко парченце масло и запичаме в предварително загрята на 180 - 200 градуса фурна. Печем до готовност на яйцата. Изваждаме от фурната и поръсваме с малко черен и червен пипер върху яйцата.

Забележка:  ястието може да се приготви и със замразен спанак като предварително се размрази и се изстиска леко. Ако пресният ви спанак е по-малко като количество от посочения в рецептата,  не е проблем да я приготвите и с него. В такъв случай намалете количеството на крема сиренето на половина.



Добър апетит!

сряда, 12 февруари 2014 г.

Супа от тиквички със сирене

Време е да споделя с вас любимата супа на моята дъщеря. Не зная откъде идва тази любов предвид факта, че тя не е голям любител на супите - може би от това, че сиренето е любимата и храна. Както и да е, супата наистина е много вкусна и както казва моето момиче "супичка като в детската градина".
Сега целогодишно в търговската мрежа се намират пресни тиквички, така че дори и през зимата можем да се поглезим с това вкусно ястие. Разбира се, супичката става най-вкусна в сезона на тиквичките. Не пропускайте да я приготвите и тогава.



На снимката съм показала повечето от продуктите. Ето ги и тях:

2 свежи тиквички
1 морков
1 пащърнак
2 малки картофа
1 глава стар лук
3 пълни с. л. ориз
1 голяма скилидка чесън (или 2 по-малки)
резен целина от глава
пресен или сух копър
сол, микс от пипери
20-30 гр. масло + 20-30 мл. зехтин
натрошено сирене при поднасяне ( според вкуса и предпочитанията)

За застройката:

1 жълтък и 2-3 с.л. кисело мляко

Забележка: Понякога по пазарите и в големите магазини е трудно да се намери пащърнак, ако имате сушен или замразен, може да го използвате. Ако не разполагате с такъв - просто го пропуснете или използвайте корени от магданоз.


Начин на приготвяне:

В по-дълбок съд стопете маслото в зехтина и прибавете ситно накълцаната скилидка чесън, ситно нарязания лук и настъргания морков. Разбъркайте няколко пъти, докато мазнината се оцвети от моркова в жълто-оранжево. (За да избегнете запържването може да добавите 3-4 с.л. вода, докато изври.) Прибавете литър и половина вода и изчакайте докато заври. Сега е моментът на добавите нарязаните на кубчета картофи, тиквички, пащърнак, целина и измития ориз. Посолете и варете до омекване на зеленчуците - около половин час (може и повече - опитайте картофите). Ако използвате сух копър, го сложете да ври заедно със зеленчуците.
Разбийте в купичка продуктите за застройката, отдръпнете готовата супа от огъня и бавно при постоянно разбиване прибавете към млечната смес 3-4 черпака течност от супата. Изсипете готовата застройка при супата и поръсете със свеж копър - около 2-3 с.л. и микса от пипери.



Поднесете супата с натрошено сирене и спомените от детската градина ще започнат да прииждат докато усетите, че сте изяли и последната лъжица.
Някой може да поиска и добава. Бъдете готови!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...