четвъртък, 5 май 2011 г.

Бързи банички с мечи лук и моцарела



  И на мен като на Мина (благодаря ти, Мина,  за моралната подкрепа) ми се случи голяма беда - ремонт вкъщи. И още по-голяма - майстори! Бях подготвена за този етап от освежаването на семейното огнище. Настройвах се психически близо месец, планирах срокове на изпълнение, срокове на възможни неудобства, възможни временни убежища, тренирах даже техники на дишане за успокояване на нервите.
Нещата започнаха ведро и първия ден мина без проблеми. На втория ден забелязах леко пропукване на изградената психологическа позитивна бариера, а на третия ден вече успокоявах половинката и се опитвах да и внушавам светли мисли.
 На четвъртия ден половинката се опитваше да внушава светли мисли на мен.  И в двете посоки опитите  не бяха особено успешни.
Готвенето в тези условия се оказа почти мисия невъзможна. Скарата и грил-тиганът бяха и все още са най-използваните кухненски пособия. Времето бе много подходящо да си припомним вкуса на китайската храна и печените пилета на грил. Но за човек, който обича да готви, това си е истинско страдание. Както и за разглезените в това отношение домашни любимци. Затова се наложи да прибягна до няколко бързи импровизации, които да успокоят малко кулинарните потребности и страсти.
 Днес ви представям една от тези спасяващи рецепти по време на ремонт и горещо я препоръчвам на тези, на които им предстои такъв. Основните и предимства са, че се приготвя много бързо, търпи импровизации според наличните запаси в хладилника и е много вкусна.



Необходими продукти:

250гр. кори на сач
2 яйца
1/2 к.л. сода за хляб
250гр. кисело мляко
15-20 листа мечи лук
100гр. шунка, нарязана на кубчета
100 гр. кашкавал, нарязан на кубчета
1 голяма 125гр. топка моцарела, нарязана на шайби
олио и масло за намазване на корите.

Нарязваме корите според широчината на съда,  в който ще печете баничките. Аз пекох в тавичка с размери 30 на 20 и разрязах на квадрати с ширина 20 см. Понеже корите са кръгли, някои от изрязаните  няма да имат точно формата на квадрат или правоъгълник, но това не е толкова важно - завийте ги откъм кръговата страна. Намазваме добре корите с четчица от двете страни с приготвената смес от разтопено масло и олио. За това количество аз използвах   малка купичка за крем карамел - наполовина пълна с масло, наполовина с олио.
 Разбиваме яйцата с киселото мляко, в което предварително сме  прибавили содата. Добавяме към тях и ситно нарязания мечи лук. С тази смес намазваме корите, поръсваме с шунка и кашкавал и завиваме на рулца, които поставяме в тавичка върху хартия за печене. От това количество в тавичка с такъв размер излизат около 10 банички. Заливаме подредените банички с остатъка от млечната смес, подреждаме върху тях на места нарязаната на шайби моцарела и запичаме в силна фурна на около 200 градуса до порозовяване на краищата.
Насладете се на своето малко парче удоволствие в тежкия момент!:)


19 коментара:

  1. Голяма вкусотия, а снимките са направо божествени!!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Е сега вече ще ида в Кауфланд. За там пък не съм се сещала, че може да има мечи лук.
    Страхотно изглеждат, Гуинет! Много апетитно зачервени!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно предложение! А като гледам снимките направо ми иде да захапя монитора :))))

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Маги!Притесняваш ме малко с това "божествени", но се старая поне да са прилични!Хубав празник пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  5. Пеп-4о, доста зелении съм купувала оттам - прясна мащерка, босилек, салвия, сега и мечи лук. Радвам се, че ти харесва баничката, а е и по твоята част - има шунка:)!Весел Гергьовден!

    ОтговорИзтриване
  6. Ели, по-безопасно и здравословно ще е , ако си ги направиш. Пък и гризането на монитора не е от най-вкусните неща:)! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  7. Пак страхотно вкусно е при теб, Гуинет!! :) Невероятен подстрекател си... Аз съм си наумила тия дни да пробвам спаначената ти пита, че не ми излиза от ума ;)

    ОтговорИзтриване
  8. Много свежо и ароматно предложение :)
    Съчувствие за ремонта, но после ще ви бъде хубаво!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесен блог!
    И рецептите, и снимките са много хубави! :)
    Поздравления!

    Вкусни и много усмихнати почивни дни! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Гуинет, както обичам зеленийки, и без ремонт ще си направя такива банички.
    За пореден път - поздравления за майсторските снимки и хубави почивни дни ти желая!

    ОтговорИзтриване
  11. Много вкусни изглеждат
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  12. Мина, Дани, Тони, Мариета, vicktory, благодаря ви, мили дами, за хубавите думи и пожелания. Поздрави и на вас и отморяващи почивни дни ви желая!

    ОтговорИзтриване
  13. Гуинет,чудесна баничка!А аз току що се връщам от планина и гора,в която открих мечи лук на площ колкото олимпийски стадион!

    Нещо такова - http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQZ_JjBKdiLPKTICs0-Z5kx2PPHrrjIeF9Xevhf4pH2MqILMpBC

    Хубава нова седмица и дано сте приключили с ремонта,който си е изпитание за всяка домакиня!

    ОтговорИзтриване
  14. Еликсир, не, не сме приключили с ремонта и вече ще хващам гората. Затова много те моля дай ми някакви координати на тази полянка. В коя част на Стара планина бяхте? Благодаря и спорна седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  15. Много ми харесват пролетните ти идеи, рецепти и изкушаващи снимки. С удоволствие се включвам към твоите последователи.
    Поздрави за чудесния блог и усмихнати майски дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря, Диани, за хубавите думи!Винаги си добре дошла тук! Поздрави и за теб! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  17. Страхотия,много апетитно!

    ОтговорИзтриване
  18. Нели, добре дошла! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  19. Di_ani, бях ти написала отговор, но имаше бъг в системата и изчезна. Много ми бе приятно да прочета твоите мили думи. Радост и удоволствие е за мен, че си избрала да следваш моя блог - винаги си добре дошла! Благодаря ти и нека май ти носи само хубави емоции!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...