понеделник, 26 септември 2011 г.

Желиран език

Откакто преодолях несигурността си в приложението на желатина в сладкарството, станах още по-смела:) Днешната ми рецепта ще ви докаже това. Тя не претендира за оригиналност и автентичност. Просто ще ви разкажа как аз приготвих желирания език.


Необходими продукти:
4 пресни свински езика
1 цял морков
парче целина, 1/4 средна глава, обелена и измита добре
8-10 зрънца черен пипер
1-2 дафинови листа
3 зърна бахар
сол на вкус

Идеи за украса:
- може да сварите яйце - трябва да е твърдо сварено и добре изстинало преди да го нарежете, най-добре го направете предишния ден или сутринта, ако ще приготвяте езика  вечер
- може за сварите половин чаша замразен (пресен) грах или царевица в микровълновата, докато езикът ври и да ги използвате според въображението си за декорация
- използвайте сварения морков, направете  с остър нож или картофобелачка надлъжни улеи и го нарежете на кръгчета - ще получите чудесни оранжеви цветя
- използвайте пресни листа от свежи билки





 Начин на приготвяне:
Сваряваме езиците заедно с всички подправки и солта в тенджера под налягане за 50-55 минути. Изваждаме, охлаждаме и ги обелваме.
Прецеждаме течността, в която са врели, и отделяме 400мл. от нея за желираща смес.
Накисваме 10гр. желатин в 2-3 с.л. вода докато набъбне и го разтваряме на водна баня. С постоянно разбъркване го прибавяме към приготвената все още гореща течност и бъркаме до пълното му разтваряне. Прецеждаме получената смес и леко охлаждаме.

Нарязваме обеления език на шайби с дълъг остър нож.
 Приготвяме съдовете, в които ще подреждаме предястието. Аз използвах две големи продълговати плата, но ми остана език и за две малки индивидуални порции.
С помощта на четка намазваме дъното на съда с леко топлата желираща смес няколко пъти. Слоят не трябва да е много дебел, т.е. течността не трябва да се изсипва(това не важи за малките индивидуални формички-там може). Върху така приготвения слой подреждаме внимателно шайбите език и намазваме пак с желираща течност. Оставяме съдовете за 5-10 минути в хладилника и през това време можем да приготвим декорация от сварения морков, сварено яйце, зелени листа от магданоз, целина, рукола или джоджен. Изваждаме платата, подреждаме кръгчетата морков и яйце според нашия вкус и въображение върху вече желирания тънък слой и отново минаваме с четчица с желираща смес. Топваме зелените листа в желираща смес и доукрасяваме. Отново поставяме платата в хладилник за 5-10 минути и минаваме с още една заглаждаща четка желираща смес. Поставяме платата под свежо домакинско фолио и ги прибираме в хладилник до момента, в който ще бъдат поднесени.
Подобни плата винаги правят впечатление и се приемат добре както в семейна обстановка, така и на събиране с приятели или роднини.
Изстудете бутилка бяло или червено вино и сядайте на масата!


Добър апетит!

Рецептата може да се приготви и с телешки език. В такъв случай трябва да намалите бройката, тъй като телешкия език е по-голям от свинския.
Без добавяне на яйца като декорация, тази рецепта е много подходяща за белтъчния ден за спазващите 90-дневната диета!

13 коментара:

  1. Много красиво и изискано предястие! Сърдечни поздрави с пожелания за спорна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Изключително много харесвам език. Не съм виждала този начин на поднасяне, но много ми допада и ще се възползвам от рецептата при първа възможност.
    Хубава седмица,
    Буба

    ОтговорИзтриване
  3. Е,не!Гуинет,милост нямаш днес,мила!Както съм днес цял ден на банани,смокини и грозде един път се наказах да съзерцавам това разкошество в отчетната,а сега и тук,и то вече озверяла за мръвчица :( !Въпреки това ще извикам на помощ цялата си воля и ще му се полюбувам още малко,защото си го поднесла просто неповторимо!
    Обожавам език!!!!!!!!

    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  4. Много изискано и вкусно. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасни снимки!
    А цветово е чудесно!
    Поздрави, Гуинет!

    ОтговорИзтриване
  6. Красота! Наистина вкусно ястие, бих го взела и за основно:)

    ОтговорИзтриване
  7. Много обичам точно желиран език. Поднесла си го чудесно!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  8. Ева, благодаря за поощрението!Хубава и вдъхновена седмица!
    Бубе, изисква малко време, но резултатът ще бъде оценен!Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  9. Еликсирче, в светлината на новата информация, която имам за теб, съм впечатлена от твоя стоицизъм, воля и сила на характера. Струва си в някой позволен ден да си причиниш такава компания на масата:) Благодаря ти за хубавите думи и спорна седмица!
    Марианка, поздрави и на теб!:)
    Дани, както винаги си мила и отново си намерила добра дума! Хубава есенна седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  10. traiana , аз така и направих - доста е засищащо!:)
    Мъхче, то по тези форуми сродните души са много:)Благодаря ти за похвалата! Спорна и усмихната седмица пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  11. Препоръка от опит: Не ви е нужна тенджера под налягане, а равна лъжичка сода за хляб и точно толкова захар, след като заврят езичетата. Пестите време, а получавате вълшебна мекота!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за полезния съвет, Илияна. Ще се възползвам и аз от него. Хубаво лято пожелавам!

      Изтриване
  12. Номерът със содата разваля структурата на месото и дава леко пихтиесто усещане, като на пилетата, гледани в клетка.
    Не препоръчвам!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...