вторник, 6 октомври 2015 г.

Ментов сладкиш Нанаимо

   Преди няколко дни получих една покана за гостуване, която много ме зарадва и малко ме притесни. Зарадва ме, защото човекът, който ми я изпрати, е "високата летва" във фудстайлинга в българското кулинарно блог пространство и  е едно от моите големи вдъхновения. Точно това и ме притесни, защото и идея си нямах с какво да гостувам на това красиво, стилно и пристрастяващо място.
 Всички вече сте се досетили, че моята домакиня днес се казва Ева Тонева - талантлив фотограф, стилист с изключително точно чувство за мярка и стил и безспорно вдъхновяващ кулинар. Тя е креативен творец и художник по душа. Виртуално от няколко години в нейно лице аз общувам с един внимателен, скромен, добър и позитивен човек.
Благодаря ти за поканата и търпението, Ева! За мен е чест и удоволствие да бъда твой гост. Надявам се някой ден да си гостуваме и "на живо".
И аз като Зори се колебаех между няколко рецепти.  В крайна сметка избрах този ментов сладкиш, който обаче не можах да снимам както подобава. Но всеки, който иска да достави удоволствие на сетивата си,  винаги може да разгледа красивите и прецизно композирани снимки на Ева Love И да опита проверените и рецепти, защото освен красива при Ева храната е и доказано много вкусна.




Необходими продукти:

За основата:

50 г пудра захар
5 с.л. какао 
120г   масло 
1 разбито яйце
110 г натрошени бисквити
80 г  кокосови стърготини 
60 г смлени или ситно нарязани орехи 
1 капка ментово масло

За ментовия пълнеж:

2 ч. чаши пудра захар (около 300г)
120г меко масло
3 супени лъжици мляко (45 мл) или течна сладкарска сметана
2 с. л. сух ванилов пудинг на Д-р Йоткер
1 капка ментово масло
1 с.л. ментов сироп
6-7 пресни листа от мента
  

За  шоколадова глазура:  
150 г шоколад
2 чаени лъжички олио (10 мл)
1 капка ментово масло


Начин на приготвяне:

 За приготвяне на основата на слаб огън разтопете  на водна баня захарта, какаото и маслото в малка тенджерка и бъркайте до стопяване на захарта. Добавете капката ментово масло и разбъркайте много добре. При непрекъснато бъркане с бъркалка добавете разбитото яйце и не спирайте да бъркате още минута-две. Дръпнете от огъня, охладете леко и добавете натрошените бисквити, какаото, кокоса и ядките.
Покрийте дъното и стените на квадратна форма с дължина на страната 20-22 см с хартия за печене, така че хартията да виси навън. (Това ще ви помогне да извадите готовия сладкиш по-късно и да го нарежете добре.)  Изсипете  сместа  за основата и притиснете с валяче или с пръсти много добре към дъното. Охладете в хладилник за 30 минути.

Ментовия пълнеж пригответе по следния начин:
 В кана на робот или с пасатор блендирайте  пудрата захар, маслото, млякото, сухия пудинг, сиропа от мента и ментовото масло. Накрая добавете листата от мента и блендирайте пак. Изсипете масления ментов крем равномерно върху охладената основа и приберете в хладилника..
За глазурата разтопете  парченцата шоколад и олиото на водна баня, добавете ментовото масло и разбъркайте. Охладете до стайна температура. Разстелете равномерно върху ментовия крем. Оставете да престои една нощ в хладилника, ако има възможност. 
Нарежете сладкиша с топъл сух нож на квадрати или правоъгълници.




Моите забележки :
Не използвайте повече ментово масло от посоченото - то е силно ароматно етерично масло и трябва да се дозира прецизно. 
Ако нямате ментов сироп, който ще даде необходимия зелен цвят на масления крем, може да използвате малко зелена сладкарска боя или да добавите още 5-6 листенца прясна мента в крема.
Ако ви притеснява степента на сготвяне на яйцето в основата, може да процедирате и по следния начин: 
 След като стопите на водна баня какаото, маслото, ментовото масло и захарта, отдръпнете от огъня, охладете леко и тогава добавете разбитото сурово яйце и останалите съставки. Притиснете сместа към дъното на тавичката и печете на 180 градуса около 8 минути. Охладете и процедирайте по същия начин с рецептата.
Приготвях няколко пъти тази рецепта. На снимките тук основата съм приготвила без яйце, но това я прави по-ронлива. Добавката на яйцето ще даде добре оформен равномерен пласт, който се реже лесно и ще се отрази по-добре върху външния вид на сладкиша.
Ментово масло може да закупите от всяка аптека, както и онлайн от Фрамар например. Цената му е достъпна - около 3 лв. То е етерично масло, затова има различни приложения и никога не е излишно да разполагате с него в своя дом.

Адаптирано от: HERSHEY'S kitchens

23 коментара:

  1. Нели,с този десерт ме улучи от раз-любима моя комбинация е мента и шоколад...
    Представям си вкуса му......
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще ти го опиша, Живе - наситен, силен, свеж. Едно парче е достатъчно да задоволи ментово-шоколадовия глад на всеки :) Мъжете у дома могат да понесат геройски и повече :) Поздрави!

      Изтриване
  2. Прекрасно предложение, Нели! Толкова нежност и аромат има в десерта!
    Ева е избрала чудесен гост в твое лице!
    Прегръдки и за двете!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за хубавите думи, Габи! Поздрав най-сърдечен!

      Изтриване
  3. Нели, наистина чудесен сладкиш, щом ме предизвика и да го изкоментирам! Непременно ще се опитам да го направя и ако се получи с удоволствие ще го хапна, тъй като в къщи само за мен ментовия вкус в комбинация с шоколад е любим. Искам само да попитам- какво е количеството на шоколада в тестото, тъй като не го видях в рецептата.Благодаря ти още веднъж за прекрасното предложение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Понякога човек е обсебен от мисълта за шоколад. Явно и аз съм била :) Всъщност в основата шоколад няма, а само какао и правилно не си го видяла в продуктите. Грешката е поправена :) А ти, щом обичаш мента, импровизирай по твой вкус! Успех, Яна, и благодаря за добрите думи!

      Изтриване
  4. Малееей, любима комбинация! Ама много си лоша, Нелииии :)
    Прекрасна рецепта си избрала за гостито при Ева. Снимките са РАЗКОШ, както винаги... при теб е визуално пиршество!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даре, добричка съм :) Благодаря ти за високата оценка! Голяма прегръдка от мен!

      Изтриване
  5. Няма как да не благодаря и при теб за милите думи, за приетата покана, изкусителната рецепта и снимки, Неди! Удоволствие е за мен да приема такава висока оценка, внимание и визита. Нестихващо вдъхновение и безброй читатели ти пожелавам от сърце, а успехите в кулинарното изкуство тепърва ти предстоят! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, дори не осъзнаваш как ме вдъхнови и провокира поканата ти. Благодаря ти за отношението, за милите думи и пожеланията. Самата покана е оценка. Бе чест и удоволствие за мен. Продължавай да създаваш твоите произведения на изкуството, бъди здрава и все така вдъхновяваща!

      Изтриване
  6. Нели, прекрасно гостуване, невероятни снимки и неуписуемо вкусен сладкиш!
    Поздравления и за двете ви за визуалното пиршество, което ни доставяте винаги!

    ОтговорИзтриване
  7. Сладкиша изглежда страхотно, а и е любима комбинация. Само не знам от къде да си намеря ментово масло.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От аптеката, днес купих!

      Изтриване
    2. Да ментовото масло е етерично и може да се закупи в почти всяка аптека, както и онлайн. Хубавото е, че освен за кулинарни, то може да се използва и за здравословни цели.

      Изтриване
  8. Прелестен сладкиш! Изкушава с визия и неустоим вкус, отива му присъствието в стилното място на Ева, наред с нейните кулинарни шедьоври!
    Прегръдки, Нели!

    ОтговорИзтриване
  9. Нели, голям почитател съм на блога ти (а и преди това в "Гответе"), както и на Евиния. Безкрайно се зарадвах и на запознанството ни - точно така си те представях впрочем:))
    Сладкиша ти е чудесен, макар аз да не съм чак такъв почитател на комбинацията мента - шоколад.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, за мен бе радост и удоволствие срещата ни. То си ми и личеше :) Благодаря ти за хубавите думи. И аз съм твой фен :)! Поздрави!

      Изтриване
  10. Нели, пожелавам ти безброй подобни трепети. :) А сладкишът е прекрасен - и като вкус, и като визия! Не знам защо не одобряваш снимките, аз огладнявам от тях. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Изглежда страхотно! Много харесвам комбинацията шоколад с мента. Това ще е следващата рецепта, която ще пробвам

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...