Бях планирала следващата публикация в блога да е рецепта на основно ястие, но взех че направих, снимах и показах това тирамису на няколко места и ме помолиха за рецептата.
Така че, драги приятели, пак десерт. Но, мнооого вкусен! И лесен!
Дъщеря ми го определи като божествен и уникален!
Този сладкиш бе пълна импровизация, базирана на наличните продукти в хладилника. Както знаете, у дома тиквата е на почит и я експлоатирам успешно в сладък и солен вариант през цялата година, защото имам навика да варя и замразявам. Тази тук обаче кротко си отлежаваше втори ден като остатък от материала за едни тиквени сладки, които правих. Тук е момента да отбележа, ако не сте ги опитвали, да поправите веднага този пропуск, защото, освен лесни за приготвяне , те са от онези вкусни сладки, които се топят в устата.
Та, ето и рецептата за днешния десерт!
Необходими продукти за 6-8 порции:
24 бр. бишкоти савоярди
250 мл силно еспресо
1с.л. захар(или повече, според вашия вкус)
3-4 с.л. ароматно уиски, (бърбън или някое по-отлежало по възможност)
За тиквения слой:
250 г маскарпоне
200 мл течна сладкарска сметана
400 г сварена (на пара) и пюрирана тиква
4-5 с.л. пудра захар
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. джинджифил на прах
1/4 ч.л. индийско орехче
За горния слой:
250г маскарпоне
200 мл течна сладкарска сметана
3-4 с.л. пудра захар
3 с.л. от същото уиски
Начин на приготвяне:
Пригответе тиквената смес като в кухненски робот разбиете тиквата заедно със захарта, подправките и сметаната. Накрая прибавете маскарпонето и разбийте и него за кратко на ниска скорост.
Прибавете захарта и алкохола в горещото еспресо и разбъркайте до стопяване на захарта. Излейте сместа в по-разлат съд, за да може удобно да топите бишкотите.
Пригответе си подходящ съд , в който ще наредите тирамисуто (аз използвах квадратна тавичка с размер на стената 22см.
Топвайте бишкотите в алкохолното еспресо от всички страни и редете на дъното на тавичката, като оставяте малко разстояние между тях. Ако използвате тавичка със същите размери като моята, за долния ред ще ви трябват точно 12 бишкоти. Разпределете половината от тиквения крем върху първия ред бишкоти. Подредете отгоре останалите бишкоти по същия начин - натопени в алкохолно кафе, на леко разстояние една от друга и върху тях разпределете останалия крем.
Покрийте тавичката със свежо фолио и я приберете в хладилника.
За горния слой разбийте с миксер или в робот сметаната заедно със захарта и алкохола на гъст крем. Прехвърлете в купа и добавете на части маскарпонето като бъркате с шпатула докато се получи хомогенна не много гъста смес. Прехвърлете сместа в пош с подходящ накрайник, извадете тавичката от хладилника и шприцовайте белия слой равомерно върху тиквения слой. Покрийте отново със свежо фолио и приберете в хладилника най-добре за една нощ, за да поеме сладкишът всички аромати.
Преди поднасяне поръсете тирамисуто равномерно с качествено какао.
Наслаждавайте се!
Моите препоръки:
Тиквата може да изпечете във фурната или да сварите със съвсем малко вода.
Тъй като тиквеното пюре дава плътността на първия слой крем, мисля, че може да се добави и по-голямо количество от нея.
Не разбивайте маскарпонето за белия слой с миксер или робот - ще се втечни и кремът ще стане много рядък. Това няма да се отрази на вкуса, но формата ще пострада :)
Ако не разполагате с уиски, може да добавите какаов или кафеен ликьор, като в този случай не е необходимо да добавяте захар. Може да направите сладкиша по-висок като наредите още един слой бишкоти, но тогава трябва да увеличите количеството на тиквената смес и съответно на количеството кафе за натопяване на бишкотите.
Ако приготвяте сладкиша за деца, трябва да пропуснете алкохола и кафето, но, като се замисля, по-добре не го правете :) Направете за децата ванилов крем.
Тирамисуто не е много подходящо за нарязване и поднасяне в правилни парчета(като торта или кекс например), заради креместата си структура, така че грабвайте по една лъжица и нападайте.
Така че, драги приятели, пак десерт. Но, мнооого вкусен! И лесен!
Дъщеря ми го определи като божествен и уникален!
Този сладкиш бе пълна импровизация, базирана на наличните продукти в хладилника. Както знаете, у дома тиквата е на почит и я експлоатирам успешно в сладък и солен вариант през цялата година, защото имам навика да варя и замразявам. Тази тук обаче кротко си отлежаваше втори ден като остатък от материала за едни тиквени сладки, които правих. Тук е момента да отбележа, ако не сте ги опитвали, да поправите веднага този пропуск, защото, освен лесни за приготвяне , те са от онези вкусни сладки, които се топят в устата.
Та, ето и рецептата за днешния десерт!
Необходими продукти за 6-8 порции:
24 бр. бишкоти савоярди
250 мл силно еспресо
1с.л. захар(или повече, според вашия вкус)
3-4 с.л. ароматно уиски, (бърбън или някое по-отлежало по възможност)
За тиквения слой:
250 г маскарпоне
200 мл течна сладкарска сметана
400 г сварена (на пара) и пюрирана тиква
4-5 с.л. пудра захар
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. джинджифил на прах
1/4 ч.л. индийско орехче
За горния слой:
250г маскарпоне
200 мл течна сладкарска сметана
3-4 с.л. пудра захар
3 с.л. от същото уиски
Начин на приготвяне:
Пригответе тиквената смес като в кухненски робот разбиете тиквата заедно със захарта, подправките и сметаната. Накрая прибавете маскарпонето и разбийте и него за кратко на ниска скорост.
Прибавете захарта и алкохола в горещото еспресо и разбъркайте до стопяване на захарта. Излейте сместа в по-разлат съд, за да може удобно да топите бишкотите.
Пригответе си подходящ съд , в който ще наредите тирамисуто (аз използвах квадратна тавичка с размер на стената 22см.
Топвайте бишкотите в алкохолното еспресо от всички страни и редете на дъното на тавичката, като оставяте малко разстояние между тях. Ако използвате тавичка със същите размери като моята, за долния ред ще ви трябват точно 12 бишкоти. Разпределете половината от тиквения крем върху първия ред бишкоти. Подредете отгоре останалите бишкоти по същия начин - натопени в алкохолно кафе, на леко разстояние една от друга и върху тях разпределете останалия крем.
Покрийте тавичката със свежо фолио и я приберете в хладилника.
За горния слой разбийте с миксер или в робот сметаната заедно със захарта и алкохола на гъст крем. Прехвърлете в купа и добавете на части маскарпонето като бъркате с шпатула докато се получи хомогенна не много гъста смес. Прехвърлете сместа в пош с подходящ накрайник, извадете тавичката от хладилника и шприцовайте белия слой равомерно върху тиквения слой. Покрийте отново със свежо фолио и приберете в хладилника най-добре за една нощ, за да поеме сладкишът всички аромати.
Преди поднасяне поръсете тирамисуто равномерно с качествено какао.
Наслаждавайте се!
Моите препоръки:
Тиквата може да изпечете във фурната или да сварите със съвсем малко вода.
Тъй като тиквеното пюре дава плътността на първия слой крем, мисля, че може да се добави и по-голямо количество от нея.
Не разбивайте маскарпонето за белия слой с миксер или робот - ще се втечни и кремът ще стане много рядък. Това няма да се отрази на вкуса, но формата ще пострада :)
Ако не разполагате с уиски, може да добавите какаов или кафеен ликьор, като в този случай не е необходимо да добавяте захар. Може да направите сладкиша по-висок като наредите още един слой бишкоти, но тогава трябва да увеличите количеството на тиквената смес и съответно на количеството кафе за натопяване на бишкотите.
Ако приготвяте сладкиша за деца, трябва да пропуснете алкохола и кафето, но, като се замисля, по-добре не го правете :) Направете за децата ванилов крем.
Тирамисуто не е много подходящо за нарязване и поднасяне в правилни парчета(като торта или кекс например), заради креместата си структура, така че грабвайте по една лъжица и нападайте.