понеделник, 22 март 2021 г.

Тиквеник на рулца

 Рецептата за този тиквеник знам от мама и поради тази причина това е най-любимата ми рецепта за тиквеник. Не е само сантимент със сигурност, защото крайният резултат покрива изцяло вкусовете и предпочитанията на моите домашни любимци за сочен, сладък, вкусен и ароматен тиквеник с добре балансирани подправки и мноого орехи. 

 Знаете, че приготвянето на тиквеник си е пипкава работа, но пък процесът е приятен, така че вдишайте "омммммм...", издишайте, заредете се с много любов, защото идеята е да я вложите в храната и да заредите с нея крайните потребители :) .


Необходими продукти:

1/4 средно голяма кръгла тиква, почистена и настъргана (около 1-1.5-2 кг)

1 пакет фини кори за баница 400г

1ч.ч.(250мл) захар, около 300г (по 2-3 с.л. захар за всяко руло)

1ч.л. канела

1/4 ч.л. джинджифил

шипка индийско орехче

сол

2 ч.ч. смлени орехи (по 2 с.л. смлени орехи за всяко руло)

8 с.л. галета или смлени обикновени бисквити - по 1с.л. за всяко руло

1ч.ч. (250 мл) олио (може и повече)


За заливката:

1/2 ч.ч. вода

2-3 с. л. захар


Начин на приготвяне:

Тиквата се настъргва и се посолява леко. Оставя се настрана за 20 -30 мин. След това се изстисква с ръце, за да се отдели излишната течност. (Сокът може да се изпие). 

В купичка смесете захарта с подправките, в друга купичка пригответе смлените орехи, в трета - галетата и в четвърта купичка - олиото. Добре е да работите с кухненски четка и подложка - силиконови или обикновени. Покрийте стандартната тава на печката с хартия за печене. За всяко руло ще ви трябват по две кори. И така, вземата първата кора, поставяте върху подложката, намазвате леко с олио с помощта на четката, поставяте втората кора върху първата и намазвате пак. Слагате тиквена плънка откъм късата част  до половината на кората, посипвате със захарта, орехите и галетата и завивате на стегнато рулце. При завивавене, на няколко пъти намажете горната навита част на корите. Готовите рулца подреждайте едно до друго върху хартията за печене в тавичката. Процедирайте така до свършване на корите.

Загрейте фурната на 200 градуса  с вентилатор. Изпечете тиквеника до зачервяване (около 35-40мин), като в последните 15 мин намалете на 180 градуса. За заливката разтворете 2с.л. захар в 1/2ч.ч вода.

Извадете от фурната и напръскайте горещия тиквеник със студената подсладена вода. Покрийте с чиста кърпа или силиконова подложка и оставете около 20-30мин да попие добре.

Поднесете след охлаждане, поръсен с пудра захар.




 



четвъртък, 28 януари 2021 г.

Кюфтета от червена леща с булгур


Днешната рецепта идва от турската кухня. Тя е вкусна, здравословна, красива и питателна, а моите добавки към нейната автентичност са съвсем минимални - добавила съм пресен копър и куркума. Определено смятам, че тази импровизация е сполучлива и вкусът печели от нея. В блога ми може да видите и рецепта за печени кюфтенца от червена леща.


Необходими продукти:

1ч.ч. червена леща

1ч.ч ситен турски булгур за кюфтета

2 с.л. доматено пюре

2 с.л. пиперково пюре или 1 ситно нарязана печена и обелена червена чушка

1 глава стар лук

3-4 скилидки чесън

1ч.л. смлян кимион

1 ч.л. черевен пипер

1 ч.л. черен прясно смлян пипер

1ч.л. куркума /по желание/

1 връзка пресен магданоз

2-3 стръка пресен лук /само зелената част/

1/2 връзка пресен копър

2-3 с.л. зехтин

1 с.л. пресен лимонов сок

сол



Начин на приготвяне:

Лещата се измива добре и се сварява в по-дълбока тенджера с 2 1/2 ч.ч. вода. Щом водата заври, намалете котлона и махнете капака, защото ще изкипи. Вари се около 20мин - този вид леща увира много бързо. През това време в друг съд задушете ситно нарязаните стар лук и чесън с малко олио и 1-2 с.л. вода. Когато лукът омекне, добавете доматеното и пиперковото пюре, червения пипер и сухите подправки. Разбъркайте ги добре, докато от температурата подправките разгърнат аромата си.  Към вече сварената леща, в която трябва да е останала малко течност, добавете булгура и задушения лук с подправките и малко сол. Разбъркайте добре и захлупете съда с капак. Така булгурът ще поеме останалата течност и ароматът на подправките. Оставете съда затворен около 25-30мин.  Ако след това време сместа ви се стори прекалено суха, добавете няколко лъжици гореща вода и отново затворете с капак. Разбъркайте добре. Нарежете много ситно пресния лук, магданоза и копъра. Добавете ги към още топлата смес и с дървена лъжица или с ръце омесете сместа добре.  Накрая добавете лимоновия сок и оше сол на вкус. Пригответе си купичка със студена вода и като топвате ръцете си в нея, откъсвайте от сместа топчета и оформяйте с пръсти продълговати кюфтенца. Може просто да ги стиснете в шепа, ако не ви се губи време в оформяне. Поднесете ги върху свежи листа от маруля с резени лимон и с млечно-чеснов сос - комбинацията е много сполучлива.



Добър апетит с тази вкусна, лесна и здравословна рецепта!


Моите бележки:

Ако не разполагате с пиперково пюре или печена чушка, може да ги замените с 2 с.л. лютеница.

четвъртък, 23 април 2020 г.

Триъгълни банички бомбички

Рецептата е доста популярна и има защо - лесна  е за приготвяне, а резултатът - неизменно вкусен и радващ окото. Приготвяла съм я с различно количество продукти според рецептите, които следвах, но резултатът не ме удовлетворяващо, защото или бяха прекалено мазни или недостатъчно пухкави. Днес ви представям рецептата с най-добре балансираните като количеството продукти според вкуса на моето семейство. Надявам се да ви хареса.





Необходими продукти за 10бр(+/- 1бр) банички.

За пълнежа:

2 яйца
250г сирене (или смес от извара и сирене)

За намазване на баничките:

2 яйца
250г кисело мляко
2 щипки сода за хляб
1/2 к. л. сол
90мл олио
500г фини кори за баница


Начин на приготвяне:

Приготвяме плънката като натрошаваме сиренето и го смесваме с яйцето в подходящ съд. В друг по-голям съд поставяме млякото и поръсваме с двете щипки сода като разбъркваме леко докато шупне. Добавяме двете яйца, разбиваме и добавяме към тях олиото и солта.
За всяка баничка взимаме по две кори. С помощта на силиконова четка намазваме леко горната кора и прегъваме на два пъти откъм широката страна докато получим срещу нас вертикален правоъгълник. При всяко прегъване намазваме обърнатата кора леко със сместа. В долната част на правоъгълника поставяме по 1 пълна с. л. от плънката и загъваме на триъгълник в една и съща последователност до края на кората. Намазваме готовите пликчета леко с млечната смес и ги поставяме симетрично в тава върху хартия за печене. 
 Важно е да не намазвате обилно корите, за да не омекнат прекалено и да се накъсат при сгъването и пренасянето. 
 Ако ви остане смес, разнесете я равномерно върху подредените в тавата банички.
Изпечете ги на 200 градуса до бухване и зачервяване.


Добър апетит!

Моите забележки:
Може да добавите към плънката свежи зелени подправки по ваш вкус - пресен лук, спанак или коприва.
За това количество си пригответе две тави (стандартни) и разделете баничките поравно в тях. Ако печката ви има функция за едновременно печене на няколко нива, ви препоръчвам да изпечете заедно баничките в двете тави, за да спестите време и ток.





четвъртък, 9 април 2020 г.

Пиле с талятели от тиквички

  Всички знаете, че един от основните начини да направим любимите ни хора щастливи и да им покажем обичта и грижата си за тях, е чрез приготвянето на храната. Когато тя е приготвена с любов, желание и умение, винаги е вкусна.
Днешната публикация спокойно може да бъде наречена и спагети от тиквички с пиле, ако бях използвала специален уред, с който тиквичките придобиват форма на спагети. Аз обаче използвам обикновена белачка и резултатът с нея наподобява по-скоро талятели. Това всъщност касае само външната форма на ястието. Тя, разбира се, никак не е без значение, но в случая за мен е по-важно, че това ястие е от рода на любимите ми - бързи, лесни, вкусни. Както предполагам и на повечето от вас.




Необходими продукти за 3 порции:



2 свежи твърди тиквички

2 моркова

300г пилешко филе

1 глава стар лук

4-5 скилидки чесън

50мл бяло вино

100мл пилешки бульон или топла вода

1/2ч.л. едрозърнеста горчица

1/ч.л. песто от босилек

50мл готварска сметана

Сол, черен пипер

Магданоз за поръсване

4с.л. олио,

30г масло

1ч.л. сух риган



Начин на приготвяне:

Загряваме в тиган олиото и маслото и добавяме нарязаното на хапки месо, предварително овкусено с черен пипер. Запечатваме добре месото от всички страни и го прехвърляме в топъл съд под капак. В същата мазнина задушаваме дребно нарязаните зеленчуци като добавяме малко от бульона. Когато зеленчуците са готови и течността се изпари, връщаме месото при тях и заливаме с виното, в което сме разтворили пестото и горчицата. След изпаряване на алкохола, добавяме останалия бульон, сол и сухия риган. Ако течността е малко, добавете още. Оставяме ястието да покъкри на тих огън като през това време с белачка обелваме твърдата част на тиквичките на ивици като талятели. Не използваме семенната част – нея можем да  използваме за супа. Добавяме талятелите от тиквички, разбъркваме няколко пъти и заливаме със сметаната. Бъркаме на слаб огън като внимаваме сметаната да заври. Целта е тиквичките да останат леко хрупкави, а не да се сварят, затова готвим не повече от 2-3 мин. Поръсваме с магданоз и поднасяме.


петък, 6 март 2020 г.

Основни техники при приготвяне на пилешко месо - задушаване, на пара, пържено

  Поредната статия, с която гостувам на сайта на Градус като гост блогър, съдържа полезни съвети за приготвяне на пилешко месо с използване на различни техники.
Споделям я и тук с надеждата, че ще бъде полезна на младите ентусиасти в кухнята и ще им помогне да станат по-уверени и добри готвачи.






Задушено, на пара или пържено – изберете сами.


Приготвянето на месо на пара е типично най-вече за детската и диетична кухня. В последно време все повече хора се придържат към принципите на здравословното хранене и това безспорно е един добър избор.

Готвенето на пара е процес, при който не е необходима мазнина, защото продуктите нямат контакт с източника на енергия. Този метод е най-подходящ при приготвяне  най-вече на постни риби и крехки зеленчуци, но могат да се приготвят и вкусни пилешки ястия.

Обикновено, за готвене на пара са необходими два съда – един основен и друг с решетесто дъно, поставен върху основния. В основния съд се налива около 3-4 см. Вода, която не трябва да влиза в контакт с горния съд. Месото се поставя в съда с надупчено дъно и се захлупва с капак. Водата трябва да ври през цялото време на готвенето. Ако към нея се добави малко бяло вино или подправки , това ще се отрази добре на вкуса на месото. Днес на пазара има най-различни уреди за готвене на пара, които позволяват готвене на няколко нива, което е чудесна възможност за приготвяне едновременно на месото и гарнитурата към него. Това пък дава възможност на семейството да бъде поднесено здравословно и вкусно ястие.

Най-подходяща част от пилето за готвене по този метод е бялото месо. Готвенето на пара позволява в месото да се запазят всички минерали и полезни вещества. Освен това, не без значение е, че пилешкото филе на пара съдържа по-малко калории.

  Мнозина смятат, че месото , приготвено на пара, е безвкусно и безинтересно като ястие. Затова, когато приготвяте  ястия от пилешко месо на пара проявете въображение и страст. Може да готвите както цели парчета пилешко филе, така и филе, нарязано на по-малки късчета. Ще получите добър резултат, ако предварително мариновате и овкусите месото като втриете в него пресни или сухи билки, сол и черен пипер. Готовото месо може да поднесете  с подходящ сос за повече сочност и вкус.

Задушеното е вкусно!

Задушаването е процес, при който предварително запърженото месо се вари в малко количество течност, в присъствие на подправки, ароматни зеленчуци или сосове. Добре е да използвате добре загряти съдове с дебело, незалепващо дъно, в които да запечатате от всички страни оваляните в подправки и малко мазнина пилешки късчета. По този начин ще запазите соковете в месото и то ще остане сочно. Може да задушавате месото както в съдове с добре прилепнал капак – тенджера или тиган, така и в тенджера под налягане, това значително ще намали времето за приготвяне.

 Опитайте се да гответе на бавен огън, защото така ястието става най-вкусно. Правилото на нашите баби да оставят ястието да къкри в края на печката важи в пълна сила.

Когато  пилешкото месо е запечатано от всички страни до приятен загар, го преместете в топъл съд под капак, а в същия съд и мазнина, в които сте го готвили,  добавете зеленчуци според избраната рецепта. Гответе ги на същия принцип и, когато са готови, прибавете месото към тях заедно с  малко количество течност, подправки или готов сос до достигане на кулинарна готовност.

 Пилешкото месо се комбинира добре с лук, гъби, чесън, целина, моркови, тиква, картофи и пащърнак, а като подправки може да използвате мащерка, магданоз, риган, дафинов лист, розмарин или др. според предпочитанията на вашето семейство.

За да бъде по-ароматно ястието може да добавите бульон или бяло вино. Имайте предвид, че течността трябва почти да покрива месните късове. Ако искате да придадете финост и плътност на соса, 1-2 минути преди да изключите котлона,  добавете малко течна готварска сметана и свежи подправки.

Може да задушите пилешкото месо и без предварително запържване. Това е здравословен метод, който се използва в диетичната кухня. В този случай поставете месото и зеленчуците в съда за готвене, добавете малко мазнина и течност и задушавайте на слаб огън плътно под капак.

Да или не на пърженето?

Безспорно е, когато говорим за техники на приготвяне на месото, че пърженето не е от най-здравословните методи. Но е факт, че ястията, приготвени по този начин, са едни от най-вкусните. Всеки един от нас избира как да приготвя храната си, и е добре да има правилната и полезна информация относно това как да постигне най-добрия резултат.

Два са основните метода на пържене при пилешкото месо – в малко количество мазнина и в маслена баня.

В първия случай на дъното на съда се излива малко количество мазнина, която се загрява до около 160 градуса и в нея парчетата месо се изпържват добре от всяка страна до образуването на златиста коричка по повърхността на месото, която не позволява на соковете му да изтекат. Добре е предварително да овкусите порциите месо с малко черен пипер, сол и любими подправки.

Ако решите да изпържите месото в маслена баня, ще ви е нужно по-голямо количество мазнина, така че тя да обгръща месото отвсякъде. Поради тази причина изберете по-дълбок съд и загрейте мазнината повече - до 180 градуса. Бъдете внимателни и не допускайте при загряването мазнината да започне да пуши – това е знак, че сте превишили температурата и са се отделили вредните за здравето свободни радикали. Ако това се случи, не я използвайте, сменете я.

При маслената баня по цялата повърхност на месото се образува равномерна коричка, която съхранява соковете на месото и го поддържа сочно. По този начин може да приготвите и панирани парчета пилешко месо. Добре е приготвеното по този начин месо да бъде поднесено със свежа салата и пресни зеленчуци, за да има баланс.

По време на пърженето в мазнината се образуват вредни за здравето вещества, затова не я използвайте отново за друго готвене..

Въпреки, че пърженето крие някои рискове за здравето, вие може да избирате мазнините, с които да готвите. Доста противоречиви са мненията на специалистите относно качествата на мазнините, подходящи за готвене при по-високи температури, но е добре да избягвате трансмазнините, палмовото масло и нискокачествения зехтин, както и рафинираните масла. Ако имате възможност,  избирайте мазнини с висока точка на кипене като масло от авокадо или кокосово масло  например.

Онези от вас, които обичат вкуса на пърженото пилешко месо, но не желаят да изневерят на здравословните си принципи, могат да изберат модерните уреди за пържене с горещ въздух.

Бъдете отговорни към здравето си, но не се ограничавайте.  Експериментирайте и радвайте семействата си с разнообразна, вкусна и питателна храна.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...