Дали ще използвам западното полента или северното мамалига, тази почти древна храна е позната на всички. Макар че събужда противоречиви и различни реакции, това е изключително полезна, проста, здравословна и, смея да твърдя, вкусна храна.
Днес ще ви предложа един интересен вариант на приготвяне, който придава на това ястие средиземноморски вкус!
Необходими продукти за 4 порции:
250гр. царевичен грис
около 1 л. вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. пресен розмарин
1 с.л. сух риган
1 буркан стерилизирани белени домати (680гр)
3 скилидки чесън
300 гр. пресен или 12 топчета замразен спанак
50гр. настърган пармезан
200-300гр- сирене - бяло саламурено, козе или фета
3-4 с.л. зехтин
микс от пипери
чери доматчета за украса (по желание)
Начин на приготвяне:
Сварете царевичния грис според указанието на опаковката в подсолената вода при непрестанно бъркане до момента, в който сместа започне да се отделя от стените на съда. Добавете розмарина и разбъркайте добре. Изсипете го в тавичка в размери , загладете добре с нож и оставете леко да се охлади. Обърнете го върху кухненска дъска или подложка с гладката част нагоре.
В същата тавичка, в която се е охлаждал качамакът, сложете 3-4 с.л. зехтин, изсипете доматите, смесени с пресования чесън и малко сол, и отгоре подредете (по скоро разхвърляйте) измития, попарен, отцеден и нарязан спанак. Поръсете с риган. Добавете няколко щипки смлян смесен пипер - бял, зелен, червен и черен.
Сложете тавичката за 20-30 мин. във предварително загрята на 200 градуса фурна, за да поизврат доматите.
Нарежете охладената царевична смес на равни квадрати. Извадете тавата от фурната и наредете керемидообразно парчетата качамак. Поръсете щедро с пармезан и натрошете на едро сиренето върху ястието. Украсете с чери доматчетата. Върнете във фурната и печете до зачервяване на краищата.
Сервирайте качамака топъл, като го полеете с доматено-спаначния сос .
Да ви е сладко!
Адаптирано оттук
Не мога да не ви се похваля с една много симпатична награда, която Мони бе така добра да сподели с мен!
Благодаря ти, Мони!
Днес ще ви предложа един интересен вариант на приготвяне, който придава на това ястие средиземноморски вкус!
Необходими продукти за 4 порции:
250гр. царевичен грис
около 1 л. вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. пресен розмарин
1 с.л. сух риган
1 буркан стерилизирани белени домати (680гр)
3 скилидки чесън
300 гр. пресен или 12 топчета замразен спанак
50гр. настърган пармезан
200-300гр- сирене - бяло саламурено, козе или фета
3-4 с.л. зехтин
микс от пипери
чери доматчета за украса (по желание)
Начин на приготвяне:
Сварете царевичния грис според указанието на опаковката в подсолената вода при непрестанно бъркане до момента, в който сместа започне да се отделя от стените на съда. Добавете розмарина и разбъркайте добре. Изсипете го в тавичка в размери , загладете добре с нож и оставете леко да се охлади. Обърнете го върху кухненска дъска или подложка с гладката част нагоре.
В същата тавичка, в която се е охлаждал качамакът, сложете 3-4 с.л. зехтин, изсипете доматите, смесени с пресования чесън и малко сол, и отгоре подредете (по скоро разхвърляйте) измития, попарен, отцеден и нарязан спанак. Поръсете с риган. Добавете няколко щипки смлян смесен пипер - бял, зелен, червен и черен.
Сложете тавичката за 20-30 мин. във предварително загрята на 200 градуса фурна, за да поизврат доматите.
Нарежете охладената царевична смес на равни квадрати. Извадете тавата от фурната и наредете керемидообразно парчетата качамак. Поръсете щедро с пармезан и натрошете на едро сиренето върху ястието. Украсете с чери доматчетата. Върнете във фурната и печете до зачервяване на краищата.
Сервирайте качамака топъл, като го полеете с доматено-спаначния сос .
Да ви е сладко!
Адаптирано оттук
Не мога да не ви се похваля с една много симпатична награда, която Мони бе така добра да сподели с мен!
Благодаря ти, Мони!