петък, 21 февруари 2014 г.

Пиле с домати и чесън

Днешната рецепта е определено за начинаещи. Първо, защото изисква само 3 продукта (като изключим подправките) и, второ, защото се приготвя почти сама. Това е една от първите рецепти, записана в студентския ми тефтер от времето, когато по телевизията вървеше едно кулинарно предаване "От нищо нещо". Спомням си, че в предаването бе представена като пиле "качиаторе", но според кулинарния опит, който придобих през годините, мисля, че нямат преки роднински връзки.
Въпреки простотата ( а и икономичността)  на рецептата  резултатът е впечатляващо вкусен и аз горещо ви препоръчвам да я опитате.


Необходими продукти:

1 охладено пиле
1 буркан (0.800 л.) белени стерилизирани или същото количество белени пресни домати
1 глава чесън
1 с.л. захар
сол, чубрица, черен пипер
30-40 мл. олио или зехтин

Начин на приготвяне:

Нарежете пилето на порции, като оставите крилцата и гръбначната част за супа и бульон(няма да ви трябват в тази рецепта). Овкусете парчетата месо със сол и черен пипер.
Сипете мазнината на дъното на йенска тенджерка и върху нея подредете парчетата месо. Сложете между тях небелените скилидки чесън. Сипете в доматите 1 с.л. захар, сол и чубрица на вкус, разбъркайте и залейте пилето. Сложете капака и сложете в предварително загрята на 200 градуса фурна. След като доматената смес в тенджерката започне да завира, намалете на 180 и печете още около час.
Може да сервирате с картофено пюре, ориз или просто с домашен хляб, с който да си топите от вкусния сос. По желание може да поръсите със свежи подправки като магданоз или мащерка.
Добър апетит!

сряда, 19 февруари 2014 г.

Соленки с кашкавал, маслини и розмарин



Запасени с тези соленки през изминалите почивни дни решихме да си направим разходка по южния склон на  Стара планина в подножието на връх Бузлуджа.
 Гората ни пое в своята умиротворяваща и естествена прегръдка. Истинска и съвършена красота. Чист въздух и спокойствие.


 По тази пътека се стига до лобното място на Хаджи Димитър 


 и паметника му, зад който са плочите с изписаните имена на четниците.


Няма как да не спреш и да не помълчиш тук. Това място  изпълва със смесени чувства, връща  в миналото, събужда не особено радостни размисли за негероичното настояще и философски заключения за кръговрата на живота........
Свято място! Светла да е паметта на тези смели мъже!


 Продължаваме смълчани, но още следващата гледка ни изпълва с надежда, оптимизъм и  силно усещане за живот и за пролет. 


Няма съмнение - тя идва. Събужда се животът,


дори скалите и изсъхналите цветя изглеждат съживени.


Най-ранният знак обаче ми даде цъфналият розмарин в моя двор.


Изгладнели след прехода си намерихме съвършеното място за почивка  - полянка на припек и маса с дупка. Просто мечта! 


Днешната ми рецепта за щастие е следната - необходим ви е е един слънчев ден, поляна с минзухари, маса с дупка, щуро човече с тънко пръстче и дузина соленки.


Дузина, защото в планината всичко свършва много бързо:))
А ето и рецептата за тях:

Всъщност рецептата, по която ги направих за първи път,  бе рецепта за солени скони.  Количеството на продуктите обаче не бе балансирано добре, а допускам разликата да е дошла и от качеството на предлаганите в Западна Европа брашна, масла и сирена. Както и да е, сега ви представям това печиво с налични по нашите географски ширини продукти.

Необходими продукти за 2 тави соленки около 45 бр.:

2 1/2 ч.ч. брашно
1с.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода за хляб
1ч.л. сол
2 студени яйца
1/2 ч.ч. кисело мляко 2%
1/2 ч.ч. студено масло на парченца (около 90гр.)
2 ч.ч. настърган кашкавал (150кашкавал и 50гр. пармезан или грана падано)
1 пълна чаена лъжичка ситно нарязан пресен розмарин
8-10 маслини (изчистени от костилките и нарязани на половинки)
черен и бял сусам за поръсване

1 белтък за намазване

Начин на приготвяне: 

Пресейте брашното, бакпулвера, содата и солта. Смесете парченцата студено масло с пресетите сухи съставки, добавете накълцания розмарин в каната на робота или в купата на миксера и разбъркайте до получаване на груби трохи. Може да направите това и на ръка.
В малка купа разбийте леко яйцата и млякото и ги добавете към брашняната смес като разбивате на ниска скорост. Прехвърлете тестото върху плот за месене (най-добре върху силиконово килимче) и добавете настъргания кашкавал. Омесете добре до получаване на меко, еластично тесто. Ако е прекалено лепкаво, добавете още малко брашно при доомесването.
Разделете тестото на 2 топки. Може да оформите соленките според вашето въображение. Ето начините, които аз ви предлагам.
 Разточете едната топка на кръг с дебелина около 0.8 - 1 см. С помощта на кръгла формичка с диаметър 5 см. изрежете кръгчета и ги подредете върху хартия за печене в едната тава. Изрежете кръгчета и от разточеното тесто от втората топка като с издърпване оформите цветенца. В центъра на всяко от тях поставете половинка от маслина, както съм показала на снимката по-долу.



Намажете соленките с разбит белтък, изчакайте малко и ги намажете втори път пак с белтък. Поръсете със сусам и изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.


Да ви е сладко!

събота, 15 февруари 2014 г.

Спанак с яйца и крем сирене на фурна

Комбинацията от тези продукти е много подходяща за бърза , вкусна и лека вечеря. Освен това е невероятно вкусна! Опитайте!


Необходими продукти за три порции:

6 яйца
800 - 1000 гр. пресен спанак
60 гр. масло
2 ситно нарязани скилидки чесън
2 пресни домата или 0.500 л. буркан от белени стерилизирани домати(отцедени)
1 опаковка 200 гр. крем сирене (най-добре натурално или с йогурт)
сол, черен пипер,  малко червен пипер за поръсване

Начин на приготвяне:

В тиган с незалепващо покритие стопяваме маслото, добавяме скилидките чесън и задушаваме под капак докато променят леко цвета си. Добавяме 1-2 с.л. вода и почистения и нарязан на ивици спанак. Задушаваме до омекване на спанака 2-3 мин. под капак като разбъркваме. Накрай прибавяме крем сиренето и разбъркваме до плътна смес.
Намазваме дъното на подходяща тавичка с малко масло или зехтин и изсипваме вътре спаначната смес. Върху нея разпределяме доматите и правим малки гнезда, в които чукваме по едно яйце. Върху всяко яйце слагаме малко парченце масло и запичаме в предварително загрята на 180 - 200 градуса фурна. Печем до готовност на яйцата. Изваждаме от фурната и поръсваме с малко черен и червен пипер върху яйцата.

Забележка:  ястието може да се приготви и със замразен спанак като предварително се размрази и се изстиска леко. Ако пресният ви спанак е по-малко като количество от посочения в рецептата,  не е проблем да я приготвите и с него. В такъв случай намалете количеството на крема сиренето на половина.



Добър апетит!

сряда, 12 февруари 2014 г.

Супа от тиквички със сирене

Време е да споделя с вас любимата супа на моята дъщеря. Не зная откъде идва тази любов предвид факта, че тя не е голям любител на супите - може би от това, че сиренето е любимата и храна. Както и да е, супата наистина е много вкусна и както казва моето момиче "супичка като в детската градина".
Сега целогодишно в търговската мрежа се намират пресни тиквички, така че дори и през зимата можем да се поглезим с това вкусно ястие. Разбира се, супичката става най-вкусна в сезона на тиквичките. Не пропускайте да я приготвите и тогава.



На снимката съм показала повечето от продуктите. Ето ги и тях:

2 свежи тиквички
1 морков
1 пащърнак
2 малки картофа
1 глава стар лук
3 пълни с. л. ориз
1 голяма скилидка чесън (или 2 по-малки)
резен целина от глава
пресен или сух копър
сол, микс от пипери
20-30 гр. масло + 20-30 мл. зехтин
натрошено сирене при поднасяне ( според вкуса и предпочитанията)

За застройката:

1 жълтък и 2-3 с.л. кисело мляко

Забележка: Понякога по пазарите и в големите магазини е трудно да се намери пащърнак, ако имате сушен или замразен, може да го използвате. Ако не разполагате с такъв - просто го пропуснете или използвайте корени от магданоз.


Начин на приготвяне:

В по-дълбок съд стопете маслото в зехтина и прибавете ситно накълцаната скилидка чесън, ситно нарязания лук и настъргания морков. Разбъркайте няколко пъти, докато мазнината се оцвети от моркова в жълто-оранжево. (За да избегнете запържването може да добавите 3-4 с.л. вода, докато изври.) Прибавете литър и половина вода и изчакайте докато заври. Сега е моментът на добавите нарязаните на кубчета картофи, тиквички, пащърнак, целина и измития ориз. Посолете и варете до омекване на зеленчуците - около половин час (може и повече - опитайте картофите). Ако използвате сух копър, го сложете да ври заедно със зеленчуците.
Разбийте в купичка продуктите за застройката, отдръпнете готовата супа от огъня и бавно при постоянно разбиване прибавете към млечната смес 3-4 черпака течност от супата. Изсипете готовата застройка при супата и поръсете със свеж копър - около 2-3 с.л. и микса от пипери.



Поднесете супата с натрошено сирене и спомените от детската градина ще започнат да прииждат докато усетите, че сте изяли и последната лъжица.
Някой може да поиска и добава. Бъдете готови!

неделя, 29 декември 2013 г.

Весели, светли и благословени празници!

Пожелавам на всички здраве, късмет, мир и благоденствие! Нека бъдем по-добри и да направим широко място в сърцата си на вярата, надеждата и любовта!





сряда, 18 декември 2013 г.

Печено пиле с тиква и салвия

Днес е време за една рецепта, която за последния месец приготвям вече пет пъти. Това е показателно за вкусовите и качества, след като премина теста на моите разглезени домашни любимци. Често казано очаквах други реакции, особено от по-консервативната в кулинарно отношение част на домочадието, но очевидно тази сполучлива и вкусна рецепта взе връх над закостенялото разбиране, че най-хубавото си е яхнията и киселото зеле със свинско. Както и да е, да преминем към същественото - това е едно предложение за всички онези, които биха опитали тиквата в солен вариант и моето изпълнено обещание към всички, които ми писаха с молба за рецептата.


Необходими продукти за 5-6 порции:

1 пиле, разфасовано на порции, или 5-6 пилешки бутчета (горна и долна част)
1 глава чесън на небелени скилидки
1 голяма глава лук
2 моркова
1 корен пащърнак
1 голям резен тиква, нарязан на едри кубчета
5-6 едри картофа
черен пипер, сол, лимонов сок
няколко стръка салвия (градински чай)
5-6 с.л. зехтин
30-40 гр. масло
50мл. бяло вино


Начин на приготвяне:

Овкусяваме почистените парчета пилешко месо с лимонов сок, сол, черен пипер и ги оставяме да починат в хладилника, докато приготвим зеленчуците.
Нарязваме главата лук на 4 парчета (резена), тиквата на кубчета, морковът и пащърнака на дебели пръчици, картофите на дебели резени. Стремете се дебелината на зеленчуците да е що годе еднаква, за да не изгорят по-тънките при печенето.
Смесваме всички зеленчуци без лука, заливаме със зехтина, подправяме със сол и черен пипер и разбъркваме много добре.
В тавичка (при мен голямата тава на фурната) поставяме лист хартия за печене(така ще избегнете накисването и търкането при почистване), намазваме леко със олио или зехтин,  изсипваме парчетата пилешко месо и поливаме с виното. Под кожичката на всяко парче пъхваме по едно листенеце салвия и малко парченце масло, добавяме лука и слагаме тавичката в загрята на 200 градуса фурна, докато месото побелее. Изваждаме тавата, обръщаме парчетата месо и добавяме зеленчуците, обръщаме парчетата месо и разпределяме върху тях. Поръсваме с останалото масло и останалите листа салвия, като оставяме 4-5 за украса при поднасянето. Печем на   200 градуса около 40 мин. под  фолио и  още 20-30 мин. без фолио докато месото и зеленчуците станат готови до златисто.
Поднесете ястието поръсено с нарязана ситно салвия и с бяло вино.
Ако някои от зеленчуците липсват (тъй като по-трудно се намират на пазара) като пащърнака например, можете да го замените с корени магданоз, ряпа или парчета целина от глава или да го пропуснете. Може да добавите и малки доматчета към края на печенето. Въобще рецептата търпи интерпретации, но във всички случаи резултатът няма да ви остави равнодушни.



Добър апетит!
По идея на сп. Good Food
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...