Лично аз приготвям подобни десерти в по-хладно време, но, ако сте прочели историята на Тиквичките "Салтимбока", вече знаете, че отвреме навреме ме наскачват странни желания и настроения, които засега водят до определено добри резултати. Пък бях и изкушена от едни страхотни малини на пазара. Та така, да премина към рецептата на чийзкейк с малини( който Еликсир любезно и с доза основание нарече "кулинарен оргазъм")!
Необходими продукти:
За подложката:
200 гр. бисквити - могат да бъдат шоколадови, чаени, със сметана и орехи, аз използвах на Еверест
50 гр меко масло
Пълнеж:
500 гр. обезмаслена извара без сол, може да се използва и рикота или друго крем-сирене
130гр. захар
2 яйца
1 с.л. брашно
80гр. заквасена сметана
кората и сокът на 1 лимон
1 ч.л. сметанова ванилия
около 40 бр. пресни или замразени малини
Приготвяне:
Застиламе тавичка с размери 20 на 20 см или кръгла форма с диаметър 20см. с хартия за печене и върху нея с притискане оформяме смесените с маслото смлени бисквити на стегнат слой. Оставяме съда в хладилник, докато приготвяме плънката.
Разбиваме изварата, захарта, брашното, настърганата лимонова кора и сока от лимон до гладка консистенция в робота или с миксер. Прибавяме яйцата едно по едно и накрая сметаната и ваниловата есенция. Изсипваме така получения крем върху бисквитената подложка и нареждаме отгоре малините с леко притискане. Печем около 1 час на 180градуса(170 с обдухване, но преценете според фурната (аз сега съм с нова печка отново с обдухване, но с нея пека на по-високи градуси?)
Чудесен е с чаша ароматно кафе сутрин или следобяд!
Източник
За подложката:
200 гр. бисквити - могат да бъдат шоколадови, чаени, със сметана и орехи, аз използвах на Еверест
50 гр меко масло
Пълнеж:
500 гр. обезмаслена извара без сол, може да се използва и рикота или друго крем-сирене
130гр. захар
2 яйца
1 с.л. брашно
80гр. заквасена сметана
кората и сокът на 1 лимон
1 ч.л. сметанова ванилия
около 40 бр. пресни или замразени малини
Приготвяне:
Застиламе тавичка с размери 20 на 20 см или кръгла форма с диаметър 20см. с хартия за печене и върху нея с притискане оформяме смесените с маслото смлени бисквити на стегнат слой. Оставяме съда в хладилник, докато приготвяме плънката.
Разбиваме изварата, захарта, брашното, настърганата лимонова кора и сока от лимон до гладка консистенция в робота или с миксер. Прибавяме яйцата едно по едно и накрая сметаната и ваниловата есенция. Изсипваме така получения крем върху бисквитената подложка и нареждаме отгоре малините с леко притискане. Печем около 1 час на 180градуса(170 с обдухване, но преценете според фурната (аз сега съм с нова печка отново с обдухване, но с нея пека на по-високи градуси?)
Чудесен е с чаша ароматно кафе сутрин или следобяд!
Днес VaLeNtInA от Cooking and fun подари на моя блог този пакет от награди.
Приятно ми бе да науча, че това е награда за нов и талантлив блогър . Валя, благодаря от сърце за тази оценка. Освен приятна, тя е и задължаваща. Особено приятно ми е да я получа от кулинарен естет и майстор като теб. Признавам си, че сладките съвършенства, които твориш, са недостижими за мен. Затова ми остава само да се възхищавам на талантливите ти ръце и богатото въображение и да се чувствам горда, че такъв човек ми поднася такава награда.
Понеже едно от условията на тази награда е да разкажеш нещо за себе си, ще споделя следното.
Днес се чувствам доста неловко, защото публикувах рецепта с панирани тиквички и след няколко минути прочетох, че Валя не обича панирани неща.:) И аз ги приготвям много рядко, предпочитам здравословната храна, но понякога си ги позволявам.
Обичам тишината и спокойствието на природата! Там се зареждам с много положителна енергия. Обичам да пътувам и да опознавам света, хората и себе си. Чета поезия и пътеписи, всъщност чета почти всичко, но напоследък нямам много време. Фотографията ме забавлява и удивлява. Радват ме малките неща! Обичам да се шегувам! Когато готвя, релаксирам и се забавлявам. Любимите ми ястия са тези, приготвени с морски продукти, ястия и печива със спанак. Обожавам праскови и пъпеш!
Аз от своя страна ще споделя тази награда с Бианка, която има красиви, интересни и креативни кулинарни идеи и аз лично наскоро открих нейния блог Вкусно в Бети.
И със Сабина Берова, чийто кулинарен блог Кулинарна магия винаги ме посреща приятно с интересни, вкусни и красиви рецепти.
Мони също сподели с мен чудесна награда. Ето я и нея.
Благодаря от сърце, Мони!