Великден наближава и по кулинарните форуми вече се усеща оживление.
Този светъл празник се почита във всеки български християнски дом и със сигурност е един от моментите, в които имаме дълбока потребност да следваме традициите.
Макар фактите да сочат, че до 1915г. - 1920г. козунаци в България не са се правили, днес всеки един от нас приема козунакът като традиционен обреден хляб на великденската си трапеза. За съжаление много хора не могат да вкусят от този сладкиш, защото имат непоносимост към яйцата.
От доста време имах идеята да направя козунак без яйца, който максимално да се доближава до вкуса на традиционния.
След няколко опита категорично избрах рецептата - фаворит. Днес ще я споделя с вас.
Въпреки че в нея няма яйца, крайният продукт е вкусен и пухкав и не отстъпва по качества на класическия козунак. Убедете се сами.
Необходими продукти за 1 среден козунак:
3 1/3 ч.ч. брашно
1ч.ч топла вода
1/2 ч.ч. кондензирано мляко /подсладено/
2 с.л. разтопено масло
1 ч.л. сол
2 ч.л. суха мая
1с.л. прясно настъргана лимонова кора
С вида на плънките може да се импровизира според вашите предпочитания. Аз предпочитам плънки, които съдържат ядки и какао.
За първата плънка:
200гр. едро начукани орехи
100 -120мл. прясно мляко
1 к.л. канела
кафява захар на вкус
1-2 с.л. течно сладко или мармалад
За втората плънка:
30-40 гр. меко масло
какао на вкус
кафява захар на вкус
50гр. смлени бадеми
Тестото може да се замеси както в машина за хляб, така и на ръка. Аз го замесих в машината в следната последователност - на дъното сложих маслото, водата и кондензираното мляко, отгоре пресятото брашно и върху него на две отделни места - маята и солта. Включвам на програма тесто и след омесването, при сигнала за добавки слагам лимоновата кора и оставям тестото да втаса. Тъй като тестото няма яйца, много захар и мазнина, то втасва сравнително бързо.
През това време приготвяме форма с размер 23-24см и я намазваме добре с масло.
Приготвяме първата плънка като в тенджерка смесваме всички продукти(без сладкото или мармалада) и варим до почти пълно изпаряване на млякото. Целта е плънката да не е много течна и тежка. Прибавям към нея сладкото и е готова за намазване.
Изваждаме втасалото тесто и го разделяме на две топки. Всяка топка разточваме на правоъгълник с приблизителни размери 30 на 40см. Намазваме първия правоъгълник с първата смес и завиваме на руло. По същия начин намазваме и втория с втората смес и също завиваме на руло. С остър нож разрязваме всяко руло по дължина. Взимаме по една половинка от двете рула и ги оплитаме докато получим венец. (Целта е във всеки венец да има и от двете плънки.) Поставяме го на дъното на намазаната форма. С останалите половинки от рулата сплитаме втори венец и го поставяме върху първия.
Ето тук нагледно и подробно е обяснено как става сплитането и оформянето.
Не се притеснявайте, че във вътрешността остава празно място - при втасването то ще се запълни.
Слагаме формата в предварително загрята на 40 градуса фурна за да втаса за 20-30 мин. Печем на 180 градуса около 30 минути.
Преди изпичане не е необходимо да намазвате козунака, но, ако имате желание, може да го намажете с добре разбит белтък или само с масло.
Изваждаме леко охладения козунак от формата и разрязваме след като е изстинал. Ако имате търпение дотогава.
Добър апетит!
Този светъл празник се почита във всеки български християнски дом и със сигурност е един от моментите, в които имаме дълбока потребност да следваме традициите.
Макар фактите да сочат, че до 1915г. - 1920г. козунаци в България не са се правили, днес всеки един от нас приема козунакът като традиционен обреден хляб на великденската си трапеза. За съжаление много хора не могат да вкусят от този сладкиш, защото имат непоносимост към яйцата.
От доста време имах идеята да направя козунак без яйца, който максимално да се доближава до вкуса на традиционния.
След няколко опита категорично избрах рецептата - фаворит. Днес ще я споделя с вас.
Въпреки че в нея няма яйца, крайният продукт е вкусен и пухкав и не отстъпва по качества на класическия козунак. Убедете се сами.
Необходими продукти за 1 среден козунак:
3 1/3 ч.ч. брашно
1ч.ч топла вода
1/2 ч.ч. кондензирано мляко /подсладено/
2 с.л. разтопено масло
1 ч.л. сол
2 ч.л. суха мая
1с.л. прясно настъргана лимонова кора
С вида на плънките може да се импровизира според вашите предпочитания. Аз предпочитам плънки, които съдържат ядки и какао.
За първата плънка:
200гр. едро начукани орехи
100 -120мл. прясно мляко
1 к.л. канела
кафява захар на вкус
1-2 с.л. течно сладко или мармалад
За втората плънка:
30-40 гр. меко масло
какао на вкус
кафява захар на вкус
50гр. смлени бадеми
Тестото може да се замеси както в машина за хляб, така и на ръка. Аз го замесих в машината в следната последователност - на дъното сложих маслото, водата и кондензираното мляко, отгоре пресятото брашно и върху него на две отделни места - маята и солта. Включвам на програма тесто и след омесването, при сигнала за добавки слагам лимоновата кора и оставям тестото да втаса. Тъй като тестото няма яйца, много захар и мазнина, то втасва сравнително бързо.
През това време приготвяме форма с размер 23-24см и я намазваме добре с масло.
Приготвяме първата плънка като в тенджерка смесваме всички продукти(без сладкото или мармалада) и варим до почти пълно изпаряване на млякото. Целта е плънката да не е много течна и тежка. Прибавям към нея сладкото и е готова за намазване.
Изваждаме втасалото тесто и го разделяме на две топки. Всяка топка разточваме на правоъгълник с приблизителни размери 30 на 40см. Намазваме първия правоъгълник с първата смес и завиваме на руло. По същия начин намазваме и втория с втората смес и също завиваме на руло. С остър нож разрязваме всяко руло по дължина. Взимаме по една половинка от двете рула и ги оплитаме докато получим венец. (Целта е във всеки венец да има и от двете плънки.) Поставяме го на дъното на намазаната форма. С останалите половинки от рулата сплитаме втори венец и го поставяме върху първия.
Ето тук нагледно и подробно е обяснено как става сплитането и оформянето.
Не се притеснявайте, че във вътрешността остава празно място - при втасването то ще се запълни.
Слагаме формата в предварително загрята на 40 градуса фурна за да втаса за 20-30 мин. Печем на 180 градуса около 30 минути.
Преди изпичане не е необходимо да намазвате козунака, но, ако имате желание, може да го намажете с добре разбит белтък или само с масло.
Изваждаме леко охладения козунак от формата и разрязваме след като е изстинал. Ако имате търпение дотогава.
Добър апетит!