четвъртък, 19 март 2015 г.

Бюрек със спанак и сусам

Преди пет години, когато този блог още го нямаше, публикувах рецепти в моята тема  в готварския форум "Любими рецепти" на  bg-mama.
Бях позабравила за тях, но наскоро им хвърлих един поглед и си спомних колко вкусен беше този бюрек.
Често правя баници, пити и различни  печива с плънка от спанак и тази рецепти ще увеличи колекцията ми от тях, защото наистина е много вкусна.

Не съм много убедена, че точното наименование е бюрек по ред причини, но ще я въведа така за по-голяма яснота на читателите.
Може да го приготвите както с кори печени на сач,  така и с обикновени тънки кори за баница.




Необходими продукти:

5-6 кори от дърпани на сач кори за баница  или пакет точени кори на "Белла" - 500г
3 яйца
300 г кисело мляко,
1 ч.л. сода-  непълна
1 к. чашка олио плюс 30г стопено масло в него
250-300 гр сирене
1/2 ч. л. сол
400-500г пресен спанак или съответното количество замразен (размразен и добре отцеден)
30г масло за задушаване на спанака
2 скилидка чесън
1/2 връзка магданоз ( може и без него)
сусам за поръсване







Начин на приготвяне:

 Разтваряме содата в млякото, прибавяме яйцата, солта и 1 скилидка пресован чесън. Разтопяваме маслото в тиган на средна температура и прибавяме ситно накълцаната скилидка чесън докато пусне ароматите си и омекне леко. Прибавяме спанака и 2-3 с.л. вода и задушаваме до омекване и до пълно изпаряване на водата, прибавяме и магданоза. Охлаждаме.

На плот разстиламе първата кора и намазваме със сместа от  разтопеното масло и олио. Поставяме втората кора, мажем с мазнина отново  и разстиламе част от спаначената плънка. Върху нея отново  кора, която намазваме с олио и млечната смес и поръсваме със сирене и така в същия ред - спаначена плънка, кора, намазана с мазнина,  млечна плънка със сирене, кора. Загръщаме двата широки края на кората един към друг, а после и тесните краища - като плик. Обръщаме го с долната страна нагоре в подмазана правоъгълна тавичка с размери и разрязваме на триъгълници.
Върху тях изсипваме равномерно останалата част от млечната плънка. Нарязваме парченца масло, поставяме ги на места върху корите и посипваме със сусам. 
Печем отначало на 200 градуса – с вентилатор, а после на 170 до зачервяване. 
След изваждане бюрекът малко спада, но е невероятно мек и вкусен. 

Ако работите с точени кори за баница на "Белла" процедирайте по следния начин. Намажете с мазнина три кори и ги поставете една върху друга. После редувайте плънките както при корите на сач. Тъй като точените кори за баница на "Белла" са тънки, вместо една кора (както е когато използвате кори печени на сач) трябва да сложите две, като ги намажете с мазнина.. Важно е всяка кора да бъде добре намазана с мазнина и плънка. Тъй като в този случай корите са правоъгълни, ще загърнете върху бюрека само страничните части до получаване на по-малък правоъгълник. После го обръщате в предварително намазана с мазнина тава със загърнатата  част надолу и разрязвате по същия начин.


Добър апетит!

сряда, 18 март 2015 г.

Печени бухтички

Тези бухти са поредният ми опит да подложа на тест любимото ми тесто за пиде.
 И в сладкия си и в соления си вариант това тесто дава всичко от себе си.
 Просто е много добро!
Тъй като количеството на тестото в рецептата за пиде е доста голямо, аз обикновено го разделям на две - едната част  приготвям веднага, а другата поставям в намаслен найлонов плик в хладилника и му обръщам внимание на следващия ден.
Днешните бухтички са приготвени точно от това престоялото в хладни мисли тесто.
Уверявам ви, че са много  вкусни, лесни и свършват за минути.


Необходими продукти:

За тестото (за цяла доза):

2 яйца на стайна температура
около 550 - 600гр. брашно
2 пълни с връх с.л. кисело мляко
11гр. суха мая
3 с.л. зехтин
1/2  ч.ч. топла вода
1с.л. захар
1ч.л. сол
1 ванилия
мармалад по избор - от сини сливи или ябълки е чудесен избор
50г  стопено масло
пудра захар за поръсване


Начин на приготвяне:

Започвам с едно уточнение. След омесване на тестото може да пропуснете първото втасване, т.е. направо да оформяте бухтичките върху хартията за печене и да втасат само веднъж във фурната. Това ще ви спести време, особено, ако ги приготвяте за закуска, а около вас мрънкат разни гладни същества.

В публикацията за пиде съм обяснила как точно се замесва тестото, затова сега ще се спра на самото оформяне.
Та пригответе до вас охладеното стопено масло, намаслете обилно ръцете си с него и от готовото тесто откъснете малки топчета с големина на едър орех.
Всяко топче разстелете с пръсти като мекиче и в средата му сложете по една чаена лъжичка мармалад. Не ги изтънявайте много, за да не се накъсат при втасването.
Защипете краищата на всяко мекиче като вързопче отгоре и оформете с пръсти като топче.  Подредете ги на голямо разстояние едно от друго със защипаната част надолу върху предварително застлана с хартия за печене тавичка.
Готовите бухтички намажете отново със стопено масло с помощта на четчица и сложете във фурната на 40 градуса да втасат за около 25 -30 минути или до удвояване на обема.
Намажете ги отново със стопено масло и ги изпечете на 180 градуса в предварително загрята фурна до порозовяване около 10-15 мин. Преди изпичане може леко да ги поръсите с кристална захар.
Извадете ги, намажете отново със стопено масло и покрийте с плътна чиста кърпа за около 8-10 мин., за да станат меки и пухкави.
Преди поднасяне ги поръсете с пудра захар.



Добър апетит!

Препоръки: От същото тесто може да направите кифлички - със солен или сладък пълнеж, като тези, показани по-долу. 



Някои от тях са оформени по идея на Люси и са много ефектни.
 Подходящ пълнеж за сладкия вариант е сладко от сини сливи. Тъй като самото тесто не е сладко (като козуначеното например) намажете преди изпичане кифличките с белтък и поръсете с кристална захар или бадеми. Поръсете  вече изпечените  кифлички щедро с пудра захар.

събота, 14 март 2015 г.

Пиле варено

Подобни супи са много подходящи за студеното време. Тази година зимата завъртя бялата си опашка през март и оскрежи нетърпеливите ни надежди за слънчева и топла пролет.
Затова ви предлагам тази много лесна, вкусна бистра супа, която е любима на моето семейство.
Дори да нямате голям опит в кухнята, ще се справите с това предизвикателство.


Необходими продукти за 5-6 порции:

1/2 пиле (или 5-6 парти бутчета или 2-3 бутчета с горна и долна част) заедно с костите
1 морков
1 корен пащърнак
1 резен от глава целина
5-6 средни картофа
1ч.ч. кисело зеле( ако не разполагате с кисело, заменето го с прясно)
10 зърна черен пипер
1 дафинов лист
1 зърно бахар
2 с.л. олио (по желание)
сол
пресен магданоз (листа от целина или девисил) за поръсване

Начин на приготвяне:

Сложете месото в тенджера с 2.5 - 3л. студена вода на котлона. Наблюдавайте и малко преди  завиране на течността започнете да обирате пяната. Това е важно, защото супата е бистра и полученият бульон трябва да е максимално чист.
На този етап може да прецедите бульона и да го прехвърлите заедно с месото в друг съд, но, ако сте били прецизни с обирането на пяната, това няма да е необходимо.
Добавете солта и варете месото на слаб огън около 30-35 мин (ако пилето е домашно, ще му е необходимо повече време).
През това време обелете картофите и почистете кореноплодните.
След като месото е вряло трийсетина минути (или повече), добавете целите картофи,  почистените кореноплодни, черния пипер, бахара, олиото и дафиновия лист и варете още 30-35 минути на слаб огън.
 Изключете котлона и извадете месото и картофите. Обезкостете месото и нарежете картофите на половинки. Ако сте сложили моркова, целината и пащърнака цели, нарежете и тях.
 Върнете всичко в тенджерата, възврете течността за още 5 мин. и поръсете с нарязан магданоз.

Поднесете супата гореща! Добър апетит!

събота, 24 януари 2015 г.

Курабийки с кисело мляко и мармалад

Любими!!! Направени по онези  стари рецепти, които всеки от нас пази грижливо записани в поовехтял тефтер - мило наследство от баба и мама.....
Дали защото събуждат спомени за пъргавите и отрудени ръце на баба, или за ваниловия аромата в кухнята на мама, за мен тези курабийки са специални. Приготвят се лесно и са най-вкусни с домашен мармалад от ябълки или сини сливи.
Чашката и каната в тази фотосесия са ми  скъп спомен от баба, който мама ми завеща миналата години. Приех ги с благодарност и радост.



Необходими продукти за 40бр.:

2 яйца
около 500г брашно
6 с.л захар
160г кисело мляко
1ч.л. амонячна сода
1ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
5 с.л. мас на стайна температура (или 6-7 с.л. олио)
2 ванилии

гъст мармалад - от ябълки, сини сливи или шипки
кристална захар за овалване


Начин на приготвяне:

 Прибавете двата вида сода в киселото мляко и оставете да шупне. С тел разбийте яйцата и захарта в дълбок съд. Добавете млякото, солта  и мазнината и разбийте добре. Пресейте брашното и добавете към него ванилиите. Разбъркайте добре.  Започнете да добавяте брашното към млечната смес с помощта на дървена лъжица. Когато започне да се оформя тесто, изсипете сместта върху силиконово килимче, мушама или каквото използвате за подложка за месене и омесете добре меко, нелепнещо тесто. Ако тестото все още лепне, добавете още малко брашно.
Разделете тестото на 4 топки. Всяка топка разточете на фитил, който нарежете на 10 парченца. Така общо ще получите 40бр. По-удобно е предварително да си приготвите две тави и да ги покриете с хартия за печене. Аз използвам двете черни тавички на фурната ми. Оформете първите 20 курабийки по следния начин. С ръце приплескайте топчето тесто като мекиче във форма на кръг. Направете първата доза от 20 парченца. В средата на всяко кръгче поставете от мармалада и захлупете под формата на полумесец като прищипнете добре краищата. Може да използвате зъбчетата на вилица за притискане.  Така оформените курабийки оваляйте в захар и подрете на разстояние една от друга в първата тавичка. Сложете ги в предварително загрята на 180 градуса фурна и ги изпечете за около 18-20мин. - до леко порозовяване. Докато първата тава се пече, оформете втората и след това я изпечете по същия начин.
Оставете курабийките да се охладят!


Може да ги поднесете с кафе, чай или със сироп от бъз.  Всякак са вкусни! Добър апетит!


събота, 22 ноември 2014 г.

Магически сладкиш с кафе и уиски

Е, няма как! Повлече ли те кулинарната мода, няма спиране. Магически, интелигентен или многослоен, този сладкиш беше опитан (многократно) и у дома. По-важното е, че бе одобрен и унищожен с видимо блаженство. Предполагам заради приятния кафеен вкус и креместа текстура. И преди съм правила подобни многослойни сладкиши - като боне  и  сочен кокосов  пай  и имах очаквания за нещо приятно и галещо небцето. Тези очаквания  се оправдаха напълно. Освен това сладкишът се приготвя лесно, което още повече ме кара горещо да ви го препоръчам.


Необходими продукти:

4 яйца, разделени на жълтъци и белтъци
100г брашно
180г захар
125 г стопено масло
25г тъмно какао
400 мл топло прясно мляко
100 мл силно еспресо (или 2 с.л. инстантно-разтворимо кафе)
2 с.л. уиски или Бейлис, както е в оригиналната рецепта


Начин на приготвяне:

Първо разбиваме белтъците на гъст сняг и отделяме настрани. В друг съд разбиваме на пяна жълтъците със захарта, прибавяме постепено стопеното и леко охладено масло. Смесваме еспресото с прясното мляко и уискито  и добавяме към жълтъците и захарта. Ако използвате инстантно (разтворимо) кафе, увеличете количеството на прясното мляко на 500мл. Принципът е, че общото количество течност трябва да е 500мл. На части към тази смес прибавяме предварително пресетите брашно и какао. Разбиваме добре с миксер до хомогенна  смес. С голяма лъжица прибавяме от какаовата смес към разбитите на сняг белтъци до пълното усвояване на сместта. Използвайте силиконова шпатула или удобна лъжица и смесвайте със загребващи движения, за да не спадне обемът на белтъците. Получената смес на този етап е доста грозновата - рядка и парцалива, но така и  трябва да бъде.
Намажете с масло и посипете с брашно квадратна форма с размери 20/20см и изсипете вътре готовата смес. Печете 10 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна, След това намалете фурната на 160 градуса и печете още 40 минути. При печенето кексовото тесто изплува отгоре, така че проверете само него с клечица - не бива да полепва нищо. Открехнете фурната на печката и оставете сладкиша вътре 10 мин. След това го извадете и охладете напълно,  преди да го нарежете.
При поднасяне можете да поръсите с пудра захар или какао.



Разгледайте и източника на рецептата, който  е едно от големите ми вдъхновения с хубавите  рецепти и невероятните фотографии!

сряда, 19 ноември 2014 г.

Меки тиквени сладки с крем

Тези сладки са доста популярни и има защо - те са изключително пухкави, вкусни и пристрастяващи. Ето защо искам да ги имам и в моя блог. За тестото използвах с някои промени рецептата на Вики.


Необходими продукти:

2 ч. ч. брашно
2 яйца
1 ч. ч. кафява захар
1/2 ч. ч. олио
1 ч. ч. тиквено пюре (сварена, печена или варена на пара  пасирана тиква)
1 1/2 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сода - равна
1 ч. л. канела
1/4 ч. л. индийско орехче
1 ванилия
щипка сол



Начин на приготвяне:


Брашното се смесва с подправките, бакпулвера, содата и солта. Яйцата се разбиват със захарта до побеляване.Към тях се добавят  олиото, тиквеното пюре и ванилията.   Разбърква се добре до хомогенна смес. Накрая се прибавя  брашното и отново се разбърква. С лъжица се гребва малко от сместа и се оформят малки кръгли купчинки на разстояние една от друга. Заглаждат се с лъжица. Аз използвам мерителна лъжичка с вместимост 15мл. Ако използвате по-голяма, сладките също ще станат по-големи, а, когато са слепени, са доста засищащи. Така че моят съвет е - направете ги по-малки. .
Пекат се в тавичка върху хартия за печене около 8-9 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна. От това количество с тези размери излизат три тави. Оставят се да се охладят върху хартията около 5 минути, след което се прехвърлят върху метална решетка до пълното им изстиване. Слепват се две по две с крем или с мармалад по желание.
Ние ги харесваме най-много слепени с мармалад, разбит с меко масло,  или с ето  този крем, в който всички продукти се пасират до гладка смес:
150 г прясна извара, 2 пълни с.л. заквасена сметана или маскарпоне,  3-4 с. л. мед, 80г меко масло, 1 ванилия
Забележка: Ако нямате домашен мармалад, можете да купите 200 - 300 г готов, който се продава в разфасофка като калъп. Той обикновено е смесен - ябълки и сливи или ябълки и шипки и е доста гъст. Разредете го с малко топла водичка и прибавете към него мекото масло до получаване на хомогенна смес, която трябва да е стегната.




Чудесни са с кафето сутрин, с чай или за следобедна закуска. Децата ги обожават!

Добър апетит!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...