неделя, 22 ноември 2015 г.

Коледни бисквитки с анасон




  Ето че и тази година е към своя край. Малко по малко започва да се усеща духът на Коледа,  макар че бялата и снежна зима все още не е дошла.
Подготовката за коледната трапеза понякога е дълга и е добре да се планира предварително. Ще ви предложа едни вкусни бисквитки, които можете да направите заедно с децата и да се забавлявате заедно. Вкусът им е приятен, с лека пикантна нотка на изненада от анасона, а самите те са  меки и топящи се в устата.
С тази рецепта участвам в една благотворителна инициатива на Farmhoping . На много от вас тяхното лого е добре познато.



 Рецептата ми е включена в книжка с рецепти за Бъдни вечер и Коледа, която е част от подготвените от Farmhoping  благотворителни коледни кутии с прекрасни чисти продукти от малки екоферми и български вина, В тях ще намерите всичко необходимо за празничната ви трапеза, заедно с рецепти от български кулинарни блогъри.
 Част от цената на всяка кутия е отредена за дарение на Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания".
 Ако желаете и вие да сте част от тази благородна инициатива,  можете да направите своя избор на благотворителна кутия оттук.



Необходими продукти:

2 ½ ч.ч. брашно
¾ ч.ч. кафява захар или мусковадо
4 жълтъка
10 с.л.  меко  масло
1 равна с.л. счукани семена от анасон
1 ванилия
1 белтък,  предварително разбит
¼ ч.л. сол

Маслото се разбива със захарта с миксер за 3-4 мин.  до пухкава смес. Прибавяме жълтъците един по един и ванилията като продължаваме да разбиваме.. На части прибавяме брашното, солта и счукания анасон до получаването на ронливо тесто. Полученото тесто има пясъчна структура, но от топлината на ръцете става меко и се събира. Докато разточвате пресовайте с ръце, за да поема топлината им. Разделяме тестото на две топки, които разточваме последователно с дебелина около 4-5 мм. Изрязваме бисквитките с кръгла форма, пресоваме леко с пръсти във формата и ги подреждаме върху предварително застлани с хартия за печене тавички.  Намазваме с разбития белтък и можем да направим декорация с релефна формичка върху тях, така както съм направила аз на част от бисквитките по-горе.
   По желание можем да поръсим с малко захар. Печем до порозовяване на краищата на 180 градуса около 6-7 мин. От това количество се получават около 60 бр. бисквитки.  
 Готовите бисквитки могат да се украсят с айсинг – забавно начинание, в което децата се включват с желание.

Ако анасонът не е вашият аромат, може да го замените с друга любима подправка – канела или лимонова есенция. Бисквитките са много крехки и вкусни.



Тази рецепта е всъщност за коледни  сладки, но от няколко години по този начин аз приготвям тези бисквитки.

Забележка:  Ако не успявате да съберете тестото на топка и да го разточите, можете да взимате част от него и с пръсти да го пресовате направо във формичката на бисквитката. От топлината и натиска се оформя плътен слой бисквитка с дебелина около 0.5см.
Източник
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...