петък, 21 октомври 2011 г.

Калцоне с гъби, спанак и мариновани домати

Понеже проглуших ушите на половината кулинарни блогъри, че съм на 90-дневната диета (един вид да бъдат по-милостиви с представянето на вкусните си ястия си и да поцъкат съжалително над моята самопричинена участ) днес отново ви предсавям диетична рецепта, при това без месо, на която децета ви със сигурност много ще се зарадват на Коледа.
 Моля месоядните с трайна нетолерантност към вегетарианската кухня да напуснат и да затворят вратата.
Сега като останахме насаме свои хора, ще ви кажа, че тези, които излязоха, изгубиха много. Но да не ги мислим - тъкмо ще остане повече за нас.
 Та, драги съратници, откакто реших да се подложа на тази диета по-скоро от инат, отколкото от необходимост, въображението ми започна да работи доста по-добре. Импровизирах, пробвах с налични продукти и любими съставки, за да постигна едно здравословно и балансирано хранене.
Днешната рецепта определено не заслужава толкова дълъг увод, още повече, че е съвсем лесна и достъпна, но явно диетата се отразява и на моята общителност. Та да не си играя повече с времето и търпението ви, ето я и нея.



Братя и сестри, ето и продуктите:

250гр. готово тесто (можете да си го приготвите и сами)
4 с.л. зехтин за задушаване на зеленчуците и 1с.л. за намазване
1/2 глава стар лук,
4 пресни печурки
3 топчета замразен спанак
2-3 парчета мариновани домати, обелени и нарязани на малки парченца
1 голяма скилидка чесън
4-5 с.л. бяло вино
2 с.л. пресен магданоз
1 ч.л. пресен розмарин
сол, черен пипер на вкус


Приготвяне:

В малко тиганче с незалепващо покритие слагаме зехтина, лука и гъбите и леко разбъркваме няколко пъти. Прибавяме спанака и чесъна, нарязан ситно, и отново разбъркваме. Заливаме с
бялото вино и оставяме зеленчуците да се задушават. Когато лукът омекне, прибавяме маринованите домати, магданоза и розмарина, сол и пипер и леко охлаждаме сместа.  Плънката не трябва да има течност.
С намаслени ръце оформяме 4 топки от тестото и ги разточваме като за мекици, но не много тънко. С помощта на с.л. слагаме в единия край или в средата пълнеж и захлупваме като правим борд     с прищипване     от тестото с пръсти, за да не изтече плънката.
При самото оформяне сме омазнили питките, затова ги слагаме в горещ грил тиган и хубаво изпичаме от всички възможни страни, без да ги притискате.
Изваждаме питките и леко ги намазваме със зехтин. Поднасяме топли със салата - най-добре зелена.
Да ви е сладко.



От останалото тесто може да приготвите нещо за домашните ви любимци, които не споделят отдадеността ви към здравословното хранене, като им приготвите различен пълнеж - шунка, кашкавал, луканка или сварено пилешко. Така всички продукти ще се оползотворят и около вас ще се възцарят мир и любов!
Днес не ми е позволено да ви кажа наздраве!

15 коментара:

  1. Брях,че вкусно,Гуинет!Диетично,пък толкова изкусително и адски красиво на снимките!
    Много добре се справяш с рецептурата по диетата,която като изключим плодовите дни си е истински рай за всеки диетуващ!И дава страхотен резултат!Ти вече го усети де!
    На мен липсата на месо никак не ми пречи,така че спокойно и даже малко нахално ще приседна край масата и тези чудни калцонета!
    А време за наздраве ще дойде много скоро,ще видиш!

    Сърдечен поздрав и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Уникално вкусно е, ще го приготвя задължително!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Изчетох те аз, нищо, че съм от другата страна :) но пък се наслаждавах на хубавите снимки. Мноооого апетитни, чак на мен да ми се прияде :)

    Хубави почивни дни да са ти, Гуинет!

    ОтговорИзтриване
  4. Гуинет,благодаря за споделената рецепта!С удоволствие ще си я направя за въглехидратния ден!
    Изглежда чудесно и звучи много вкусно!
    Прегръдки и успех!

    ОтговорИзтриване
  5. Много апетитно, прекрасни снимки! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Ау, много апетитно предложение! С удоволствие бих захапала някое от тези калцончета, включая и излапала това, което е в дървена лъжица :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ох, Гуинет, страхотна си!
    Снимките са толкова апетитни, че просто трудно си представям удоволствието от срещата с това калцоне очи в очи:-)
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотно предложение, много апетитно изглежда, чак се замислям дали и аз да мина на вашата диета :))) И снимките са просто невероятни, не само тук, а в целия ти блог. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Еликсирче, и на мен месото не ми липсва, дори в белтъчния ден понякога предпочитам млечни продукти и се чувствам добре. Много ми е приятно на масата в твоята компания! Надявам се някой ден и наздраве да си кажем на живо:)) Хубави и усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  10. Ели, хубаво е когато имаш съмишленици - голям стимул е това. Надявам се рецептата да ви хареса. Аз нямах много време и използвах готово тесто(което се оказа много хубаво-на мехурчета), но пак се получиха пухкави и вкусни! Успех и в твоето начинание и хубави почивни дни!

    Пепи, направо съм изненадана от твоето присъствие:)) Но ти винаги си добре дошла! Поздрави и приятна събота и неделя на теб и твоето семейство!

    ОтговорИзтриване
  11. Кате, и ти в отбора значи:)) Много сме, силни сме:)) Дано ти се усладят. Благодаря ти за хубавите думи! Прегръдки!

    Марианка, благодаря много!

    Федора, знаеш ти кое да предпочетеш:))Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Мъхче, направо ме накара да се изчервя с тези похвали, но няма как - приемам ги:)) Поздрави!

    EdiLina, здравей! Благодаря за хубавите думи! А диетата е много приятна наистина, по-скоро бих го нарекла начин на хранене. Поздрави и хубаво настроение през почивните дни!

    ОтговорИзтриване
  13. Каква зачервена коричка имат и ароматна плънка!Снимките разбора се допринасят за неустоимото желание да си хапне човек!Не знам на каква диета си,просто думата диета ми звучи като лишение от нещо, но ти много добре си справяш и приготвяш страхотни неща!

    ОтговорИзтриване
  14. Ле-лееее, че и пици, че и на грил тиган - МЕЧТА!! У нас пиците под всякаква форма са на почит, а твоите изглеждат така вкусни и примамливи, че непременно ще се пробват!! Признавам, само в тези на подрастващия и вечно гладен младеж - ще се наложи да притурим и някакво месце ;)

    ОтговорИзтриване
  15. Бети,Мина, винаги сте толкова мили, добронамерени и позитивни. Оценявам го и ви благодаря сърдечно за това отношение!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...