понеделник, 21 юли 2014 г.

Бирени хлебчета Претцел

Отдавна имам желанието да направя известните питки Претцел. Технологията в началото ми се струваше малко сложна и това бе причината да отлагам във времето. Не е било необходимо! Реших да направя хлебчетата с любимото ми тесто с бира. Тези от вас, които посещават блога ми от време на време, знаят, че предпочитам това тесто. Говоря за питките с бирено тесто с пълнеж и усуканите кашкавалки. Мисля, че не е случаен фактът, че усуканите кашкавалки са най-популярната публикация в блога.
Та днес ви предлагам още една (всъщност даже са две) възможност за работа с това тесто с чудесен резултат.





Ще започна с няколко уточнения. В началото се придържах стриктно към рецептата за бирено тесто на Ердинч от форума на бг. мама. Постепено я пригодих към нашия вкус, защото добавката на посоченото количество мед прави тестото леко сладко (особено ако не се използва по-горчива бира). Аз замених меда с една пълна супена лъжица кафява захар демерара. Така вкусът ми се струва по-балансиран, а и втасването на тестото е по-бързо. Предпочитам да използвам по-лека бира от типа на  "Астика" и "Ариана".

Необходими продукти:



За тестото:


500 г брашно, 
300 мл. бира - най-добре леко изветряла, 
1 пълна с връх с.л.  кафява захар демерара,
2 с.л. зехтин или олио 
1 1/2 ч.л. сол, 
1 3/4 ч. л. суха мая

4 пълни чаени чаши вода,  1/4 ч.ч. сода за хляб

1 жълтък  за намазване, морска сол за поръска


Аз замесвам всичко в машината за хляб, но всичко това може да се направи и на ръка по познатия начин до получаване на мека топка нелепнещо тесто. Оставяме тестото да втаса за около 30-40 минути в машината или в намаслен съд под свежо фолио. Изваждаме върху леко набрашнен плот или върху силиконово килимче с намаслени ръце. Разделяме тестото на две топки, които оформяме като дебели фитили и всеки фитил нарязваме на парчета по 60-65гр. (добре е да се използва домакинска везна - така питките ще станат еднакви). Оформяме парченцата на топчета и подреждаме в две тави върху хартия за печене. Оставяме ги да втасат около 20 минути във фурната на 40 градуса.
 В подходяща тенджера кипваме 4ч.ч. вода, отдръпваме от огъня (за да не изкипи) и добавяме содата. Връщаме на котлона и с помощта на решетъчна лъжица пускаме всяко топче във врящата вода за около 20-30 секунди. Изваждаме ги върху домакинска хартия и след оцеждането им подреждаме топчетата отново върху хартията за печене във вече приготвените тави.
Намазваме отцедените питки с жълтък, посоляваме с морска сол  и правим по два разреза върху всяка с остър нож.
Печем на 190-200 градуса около 20-25 минути. Изваждаме ги и покриваме с чиста кърпа. Хапваме си ги още топлички, мекички и вкусни.




От същото тесто можете да изпечете и две хлебчета по 400гр. всяко. За целта разделете тестото на две и оваляйте всяка част обилно в брашно, като и придадете леко овална форма. Прехвърлете ги в тавичка върху хартия за печене. Направете няколко разреза и оставете да втасат на топло около 20-30 минути (във фурната на 40 градуса е добър вариант). 



Изпечете на 180 градуса до готовност и покрийте с чиста кърпа до омекване.





Добър апетит!

10 коментара:

  1. Ще си отчупя парченце, че и от претцелите ще си взема... Малко нахално от моя страна, ама пък прекалено вкусно от твоя. ;)
    Поздрави сърдечни с пожелания за уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! Аз пък ти пожелавам слънчев и усмихнат ден! :)

      Изтриване
  2. Чудесни са хлебчетата, загара им е ...ммм, и аз обичам печива с бира!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, за мен са едни от най-добрите! А тези хлебчета могат да се оставят с хрупкава коричка или да се задушат и да станат мекички. И в двата случая са много вкусни!

      Изтриване
  3. Napravih gi,stanaha neveroqtni !!!

    ОтговорИзтриване
  4. Радвам се, че са ви харесали и благодаря за обратната в ъзка! Поздрани!

    ОтговорИзтриване
  5. Не знам как ги направихте и на всички ви се получило аз също меся от много години , но не ми стана ясно какво значи 1/4ч ч сода за хляб е как ви се получиха нещата без да ви направи това впечатление

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може би не сте прочели внимателно рецептата. Содата не се слага в тестото, а във водата, в която се пускат тестените топчета.

      Изтриване
  6. Здравейте, от много време следя публикациите ви, страхотни рецепти, снимки и много ясно описание на приготвянето им. Искам да попитам с каква течност може да се замени бирата? Синът ми много обича претцели, но е много малък и ме притеснява да сложа бира.

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря Ви! Дано отговорът ми не идва прекалено късно - бирата успешно бихте могли за замените с вода. Успех!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...