четвъртък, 7 април 2016 г.

Дъвчащи бисквити с меласа и анасон

Това са едни от най-хубавите бисквити, които някога съм правила. Захарна коричка и мека дъвчаща вътрешност, вълшебен вкус на карамел, меласа, канела и звездовиден анасон....


Необходими продукти:

1 ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч. брашно от лимец
2 равни ч.л. хлябна сода 
1ч.л. канела
1/2 ч.л. джинджифил на прах
1 звездичка от звездовиден анасон - смляна
1/4 ч.л. сол
1 голямо яйце
1/2 ч.ч. меко масло (100г)
1/2 ч.ч. кафява тръстикова захар (или повече)
1/3 ч.ч. меласа (гроздова или с каквато разполагате)
кафява захар за овалване



 Начин на приготвяне:

Затоплете маслото в метален съд. В купа с миксер разбийте яйцето и захарта на крем. Добавете маслото и меласата. В друга купа смесете сухите съставки - двата вида брашно, солта  содата, джинджифила, канелата и анасона. Добавете ги към течните съставки и разбъркайте добре с лъжица  до пълното им усвояване. Трябва да получите мека гъста смес. Оставете купата за 30 мин. в хладилника (или за 15 мин във фризера), за да стегне тестото и да работите по-лесно с него.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Застелете с хартия за печене две тавички(при мен стандартните две тавички на фурната). Ако печката ви позволява печене на две нива, това е голямо удобство и ще изпечете двете тавички заедно. Тъй като от това количество ще излязат 40-45 бр. бисквити ще трябва да изпечете общо 3 тави.
В купа изсипете малко кафява захар за овалване. Извадете част от тестото и с намаслени ръце откъсвайте малки топчета с големина на среден орех. Оваляйте топчетата  в приготвената захар и ги подредете на достатъчно разстояние върху хартията в тавичките. Не ги приплесквайте - по време на печенето бисквитките ще слегнат и ще се разлеят. 
Изпечете ги за 10-12 мин, като след 8-та минута сменете местата на тавите(ако печете заедно). Не ги препичайте - трябва да се втвърдят леко само крайчетата на бисквитките, но при допир да бъдат меки. Извадете ги и ги охладете поне 10 мин. Изпечете по същия начин и за същото време и останалите. Ако ги препечете, ще се загубите меката им дъвчаща сърцевина, която всъщност ги прави толкова очарователни.




 Меласата и кафявата захар придават много приятен карамелен вкус, в който анасонът и канелата се вписват чудесно.
Меласа може да намерите както онлайн, така и да поръчате в билковите аптеки или да попитате в зеленчуковите магазини. Оказа се, че борсите, от които зареждат, разполагат с меласа - гроздова, от фурми, от захарно цвекло. От аптеката пък ми доставиха био меласа от захарна тръстика, която обаче има по-горчив вкус. Цената на разфасофка от около 0.500кг е между 4.5 - 6 лв и може да се използва доста време както за сладкарски цели, така и за мариноване на месо. Препоръчвам ви да опитате, особено като се имат предвид полезните вещества, които съдържа.


  Бисквитите са чудесни - ароматни, уханни и топящи се в устата. Може да ги съхранявате до 4-5 дни в кутия.

6 коментара:

  1. Наистина изглеждат неустоими!
    Поздравления и прегръдки, Нелка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Топят се в устата, Дани! :) Поздрав най-сърдечен!

      Изтриване
  2. Добре, едва ме нави ;)
    поздравче.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей, поддаде накрая :) Няма да съжаляваш, Марте!

      Изтриване
  3. Добре, топяха се в устата докато са топли, после станаха чупи-зъб подметки, въпреки че ги прекох точно 8 минути на 180 градуса (а не 10-11, както във вашия случай?!)
    Поправете си рецептата - кой изобщо слага 2 ч.л. сода на какваото и да било?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам, че при вас резултатът не е бил удовлетворяващ. Възможно е причината да е във вида на използваната меласа или в силата и модела на фурната. Рецептата е точна и две равни ч.л. сода не са много за 2ч.ч. брашно, особено, когато едното брашно е от лимец.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...