вторник, 19 ноември 2019 г.

Как да сварим правилно пилешкото месо

 Днешната публикация е в резултат на идеята в блога си да включа отделна рубрика с полезни съвети, техники и информация относно приготвянето на храната. Убедена съм, че подобна информация, събрана на едно място, поднесена по достъпен и разбираем начин,  ще бъде в помощ на всички начинаещи в кухнята, давайки им възможност да разберат основните принципи в кулинарията и да си отговорят на въпроса "Защо трябва да се направи точно така?".
Поканата на Градус да им гостувам стана причина да напиша първата статия.  В нея съм събрала моя почти 30 годишен готварски опит, информация, получена от  баба и мама, както и онова, което съм научила от стотиците статии, съвети и указания, прочетени от мен в готварските книги, списания и интернет.



За да не съм прекалено обстоятелствена,  се опитах да акцентирам върху най-важното и да онагледя написаното със снимков материал. Възможно е във времето да добавям към статиите от подобен тип още научени и изпитани от мен неща.
Както знаете, в готвенето се прилагат няколко основни техники на приготвяне на месото - печене, задушаване, готвене на пара, пържене и варене. Те са от особено значение за крайния резултат и качествата на ястието, което приготвяме, затова е добре всеки един готвач да ги познава добре. 
 Избрах да започна с варенето, защото това е предпочитаният метод при приготвяне на здравословна и вкусна храна - нещо, което е изключително важно за изхранването на домашните любимци. 
Едно от най-често използваните меса в българската кухня е пилешкото и това не е случайно -  бедно е на сухожилия и мазнини, има високо съдържание на белтъчини и аминокиселини, лесно смилаемо е и се усвоява бързо от организма. Поради тези свои качества то е неотменна част както от детската, така и от диетичната кухня. От него могат да се приготвят разнообразни рецепти, в които се използват различни техники на термична обработка.

Първа стъпка – изборът на пилешко месо

 Изборът на пиле е важен момент от планирането и приготвянето на храната. Едновремешната кокошка с чудесен аромат, която ври с часове, за да омекне жилавото и месо, в наши дни вече е рядкост. Ако разполагате с домашни птици, сте късметлии и в този случай просто трябва да увеличите времето на готвене. Ако пък набавяте месото си от магазина, както правят повечето от нас, то пресните или бързо замразени пилета са удачен избор.  В това отношение „Градус“ предлага продукти с доказани произход и вкус. Ако сте планирали готвене с пилешко месо, прясното пиле на "Градус" в зелената опаковка, ще ви свърши добра работа. В случай, че сте купили бързо замразено пиле, трябва предварително да го размразите, разбира се. 
Полезно за децата и за цялото семейство
Когато в семейството има деца, е препоръчително да се съобразим с техния вкус и потребности. Не забравяйте, че децата не обичат ястия с много силни подправки.  За тях, особено ако са по-малки,  най-подходящата техника на приготвяне на месото е варенето. Приготвеното чрез варене месо е полезна, вкусна и диетична храна, подходяща за всички членове на семейството.  
Как да сварим пилето правилно?




Когато варите цяло пиле, изберете достатъчно голям съд и поставете птицата в него, без да привързвате крилата към тялото и. Залейте я със студена вода,  докато водата покрие месото, оставете да кипне, оберете образувалата се пяна с решетеста лъжица, покрийте с капак  и оставете на слаб котлон на къкри. Не пренебрегвайте този съвет, защото обирането на пяната ще направи бульона бистър и ще подобри външния вид на ястието, а захлупването с капака ще помогне да се запазят количеството на течността и витамините в бульона и той ще има висока хранителна стойност.  Бурното варене не ускорява сваряването и влошава качеството на готовия бульон. Освен това бульонът ще потъмнее и ще получи неприятен страничен привкус. Може да сварите по този начин и части от пилето, като следвате  основното правило, че най-вкусен бульон ще получите, ако варите заедно и месо и кости от птицата. В такива случаи може да се доверите и на  пресните пилешките бутчета и крилца или парти бутчетата. Сварени по гореописания начин, те ще бъдат вкусна и питателна храна.
При приготвяне на пилешко месо с варене за второ ястие – например за яхния, използвайте друг метод, за да получите максимално добър резултат. В този случай поставете месото в кипяща вода, така то ще стане меко и вкусно, защото пресечените повърхностни белтъци ще попречат да се извлекат хранителните и вкусовите вещества в бульона. Този метод е подходящ както за яхния, така и  за рецепти с варени кюфтета. Готвенето отново не бива да е на бурен огън.
Колко време да варим?
Времето на термична обработка на месото зависи от няколко фактора – дали птицата е цяла или разделена на порционни парчета и от нейното тегло. Ако варите цяло пиле, ще ви трябва повече време. В зависимост от теглото му това ще отнеме около 40-50 мин. Когато месото започне да се отделя от костите – това е сигурен знак, че е сварено. Порционните парчета изискват по-малко време на термична обработка – около 30 мин. Пилешкото месо ще се свари  по-бързо, ако използвате тенджера под налягане, но в този случай няма да имате възможност да оберете пяната и няма да получите качествен бульон, затова не ви препоръчвам този избор.
 Как да стане по-вкусно?
Прибавянето на кореноплодни зеленчуци при варенето като морков, лук, пащърнак, корен от целина или магданоз ще обогати вкуса на бульона и ще подобри вкусовите качества на готовото ястие, независимо дали е супа или яхния. Ако не разполагате с пресни кореноплодни, може да използвате замразени. Друг начин да стане ястието по-вкусно е прибавянето на подходящи билки и подправки. За целта вържете в празно пакетче от чай или в чист тензух дафинов лист, няколко зърна черен пипер и стръкове мащерка, пресен розмарин, зрънце бахар и поставете торбичката да ври заедно с месото. След сваряване, отстранете подправките. Може да завържете подправките с леко бланширано стъбло от пресен лук или стъбло от целина и да ги поставите във врящия бульон. Така ще ги извадите лесно след края на варенето. Ако дафиновият лист и бахарът не са от любимите на семейството ви подправки и ги намирате за тежки, може да не ги добавяте към бульона.
Кога да прибавим солта?
Някои готвачи слагат солта още при варенето на месото, но други солят едва след като варенето вече е приключило. Те твърдят, че така в бульона се извличат по-голямо количество екстрактивни вещества, водоразтворими белтъци и соли, които стимулират стомашната секреция. Изберете сами своя метод. Във всеки случай е важно да знаете, че прибавянето на сол в студена вода забавя процеса на завиране, затова прибавете солта след кипването на водата.
Как да използваме свареното месо?
Приготвеното по този начин месо може да се използва в различни ястия – супа, пай, пудинг, фрикасе, сандвич, чорба, салата и др. За приготвяне на пилешки кюфтета е подходящо както свареното месо от гърдите, така и това от бутчетата. Ако решите да направите  сандвичи , добавете към свареното пилешкото месо свежи зеленчуци и сосове – така ще ги направите по-сочни и вкусни. Когато приготвяте пудинг или пай с пиле, можете да използвате останало от предишно готвене месо -  просто отделете свареното месо от костите, нарежете го  и го включете към останалите съставки, следвайки указанията на избраната от вас рецепта. Сварено пилешко месо можете да използвате и като част от плънка за тестени печива, като пълнеж на лазаня или друг вид паста. Използвайте въображението си в тази посока и експериментирайте – ще се учудите колко добри комбинации са възможни. 
 Тук в блога може да намерите една здравословна рецепта на пиле варено, която аз горещо препоръчвам, както и невероятно вкусната рецепта за марокански кус кус с пиле и сушени плодове
Какво да направим с останалия бульон?
Ако не успеете да използвате цялото количество от получения бульон, в никакъв случай не го изхвърляйте. След като изстине може да го разлеете във формички за лед и да го замразите във фризера – така ще имате винаги под ръка готов качествен бульон в спешни случаи за добавка към сосове или друг вид ястия. Бъдете практични и отговорни към продуктите, които използвате и не разхищавайте храната.
Тези основни принципи и насоки ще ви помогнат да приготвяте питателна, вкусна и полезна храна за любимите ви хора и да ги направите щастливи.

2 коментара:

  1. Дай им на моите синове пиле и ориз и могат да изкарат месеци на такава храна:))). Чудесна публикация, много ценя такива. Поздравления за вложеният труд. ПОздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Да, обичат си го децата! Благодаря за подкрепата, Кате! Поздрав най-сърдечен!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...