сряда, 4 март 2020 г.

Крем супа от моркови с джинджифил и кокосово мляко

Днес споделям една страхотна рецепта на Йоли и този факт сам по себе си е достатъчен, за да стане ясно, че наистина е много добра. Разбира се, за вкуса на хората, които са склонни да експериментират и обичат аромата на джинджифила и кокосовото мляко. Е, аз съм от тях. Супата е изключително фина, с нежна и копринена консистенция и запомнящ се дълго вкус. От себе си добавих само щипка лют пипер, за да придам и лека пикантност. Другото, което според мен трябва да уточня е, че  това количество продукти е за две порции. Подходяща е за постещи, вегетарианци, вегани и хора, които са избрали здравословния начин на хранене.


Необходими продукти за 2 порции:

300г моркови
25г пресен джинджифил
1/2 глава лук
2с.л. олио, може и кокосово масло
500мл зеленчуков бульон
200мл кокосово мляко
1 лимон(най-добре био или много добре измит)
1ч.л. къри
шипка лют пипер
сол, бял пипер на вкус
пресен лук за гарниране

Аз приготвих супата така. Сварих зеленчуков бульон от сушени зеленчуци.  Нарязах на дребно морковите, лука и джинджифила в кухненски робот и ги задуших в олиото с малко от бульона до омекване. Добавих кърито, люспичките лют пипер и останалия зеленчуков бульон и варих до готовност на зеленчуците. През това време обелих кората на лимона и я сварих на тих огън заедно с кокосовото мляко за 5-6 мин в малка тенджерка, докато млякото пое цитрусовия аромат. Пасирах супата до гладка текстура. Извадих лимоновата кора от кокосовото мляко, посолих и разбих с миксер до получаване на пяна. Със сока от половин лимон подправих супата и разпределих в две купички. Добавих по няколко лъжици от кокосовата пяна и поръсих със ситно нарязан пресен лук.


Вълшебство!

Моите бележки и препоръки:
За тази рецепта ще ви трябват само 200мл кокосово мляко, а кутиите, които се предлагат на нашия пазар, са в по-големи количества. Може да използвате останалото кокосово мляко и да приготвите здравословна закуска или десерт. Този пудинг с чия, банан и кокосово мляко е добра идея.

1 коментар:

  1. Обичам крем супа и понякога готвя. Тази ми изглежда вкусно. Ще я изпробвам! Благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...