Преди пет години, когато този блог още го нямаше, публикувах рецепти в моята тема в готварския форум "Любими рецепти" на bg-mama.
Бях позабравила за тях, но наскоро им хвърлих един поглед и си спомних колко вкусен беше този бюрек.
Често правя баници, пити и различни печива с плънка от спанак и тази рецепти ще увеличи колекцията ми от тях, защото наистина е много вкусна.
Не съм много убедена, че точното наименование е бюрек по ред причини, но ще я въведа така за по-голяма яснота на читателите.
Може да го приготвите както с кори печени на сач, така и с обикновени тънки кори за баница.
Необходими продукти:
5-6 кори от дърпани на сач кори за баница или пакет точени кори на "Белла" - 500г
3 яйца
300 г кисело мляко,
1 ч.л. сода- непълна
1 к. чашка олио плюс 30г стопено масло в него
250-300 гр сирене
1/2 ч. л. сол
400-500г пресен спанак или съответното количество замразен (размразен и добре отцеден)
30г масло за задушаване на спанака
2 скилидка чесън
1/2 връзка магданоз ( може и без него)
сусам за поръсване
На плот разстиламе първата кора и намазваме със сместа от разтопеното масло и олио. Поставяме втората кора, мажем с мазнина отново и разстиламе част от спаначената плънка. Върху нея отново кора, която намазваме с олио и млечната смес и поръсваме със сирене и така в същия ред - спаначена плънка, кора, намазана с мазнина, млечна плънка със сирене, кора. Загръщаме двата широки края на кората един към друг, а после и тесните краища - като плик. Обръщаме го с долната страна нагоре в подмазана правоъгълна тавичка с размери и разрязваме на триъгълници.
Бях позабравила за тях, но наскоро им хвърлих един поглед и си спомних колко вкусен беше този бюрек.
Често правя баници, пити и различни печива с плънка от спанак и тази рецепти ще увеличи колекцията ми от тях, защото наистина е много вкусна.
Може да го приготвите както с кори печени на сач, така и с обикновени тънки кори за баница.
Необходими продукти:
5-6 кори от дърпани на сач кори за баница или пакет точени кори на "Белла" - 500г
3 яйца
300 г кисело мляко,
1 ч.л. сода- непълна
1 к. чашка олио плюс 30г стопено масло в него
250-300 гр сирене
1/2 ч. л. сол
400-500г пресен спанак или съответното количество замразен (размразен и добре отцеден)
30г масло за задушаване на спанака
2 скилидка чесън
1/2 връзка магданоз ( може и без него)
сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
Разтваряме содата в млякото, прибавяме яйцата, солта и 1 скилидка пресован чесън.
Разтопяваме маслото в тиган на средна температура и прибавяме ситно накълцаната скилидка чесън докато пусне ароматите си и омекне леко. Прибавяме спанака и 2-3 с.л. вода и задушаваме до омекване и до пълно
изпаряване на водата, прибавяме и магданоза. Охлаждаме.
На плот разстиламе първата кора и намазваме със сместа от разтопеното масло и олио. Поставяме втората кора, мажем с мазнина отново и разстиламе част от спаначената плънка. Върху нея отново кора, която намазваме с олио и млечната смес и поръсваме със сирене и така в същия ред - спаначена плънка, кора, намазана с мазнина, млечна плънка със сирене, кора. Загръщаме двата широки края на кората един към друг, а после и тесните краища - като плик. Обръщаме го с долната страна нагоре в подмазана правоъгълна тавичка с размери и разрязваме на триъгълници.
Върху тях изсипваме равномерно
останалата част от млечната плънка. Нарязваме парченца масло, поставяме ги на места върху корите и посипваме
със сусам.
Печем отначало на 200 градуса – с вентилатор, а после на
170 до зачервяване.
След изваждане бюрекът малко спада, но е невероятно
мек и вкусен.
Ако работите с точени кори за баница на "Белла" процедирайте по следния начин. Намажете с мазнина три кори и ги поставете една върху друга. После редувайте плънките както при корите на сач. Тъй като точените кори за баница на "Белла" са тънки, вместо една кора (както е когато използвате кори печени на сач) трябва да сложите две, като ги намажете с мазнина.. Важно е всяка кора да бъде добре намазана с мазнина и плънка. Тъй като в този случай корите са правоъгълни, ще загърнете върху бюрека само страничните части до получаване на по-малък правоъгълник. После го обръщате в предварително намазана с мазнина тава със загърнатата част надолу и разрязвате по същия начин.
Добър апетит!