Тези дни мениджър Свежест на Лидл ме изненада приятно с пълна кошница плодове и зеленчуци.
Оказа се, че на въпросния мениджър му се хапва нещо свежо, леко и веганско. Мдааа, веганството е добър начин да се поддържаш свеж.
Покрай това събитие се позамислих за разнообразието на рецептите в блога.
Не съм пренебрегнала моите читатели - вегетарианци и вегани и вече съм им предллагала някои вкусни рецепти. Но винаги може и повече.
Лично аз не съм веган, но е имало периоди, в които съм била само на вегетарианска храна и съм се чувствала прекрасно.
Затова идеята за този тип хранене не ми е чужда.
Днешното ми желание бе да приготвя нещо вкусно и да му придам гурме вид.
Дали съм се справила ще прецените вие.
Реших да приготвя за основно ястие запечен артишок със салца и гриловани зеленчуци, а за десерт - суров крем от авокадо, банан и какао, които стриктно да отговарят на веганските изисквания.
Днес ви представям първата рецепта.
Необходими продукти за 3 порции:
3 картофа
1 патладжан (от дългите)
1 артишок
1 лимон
2 домата
1 червена чушка
1 зелена чушка
2 скилидки чесън
6-7 черни маслини
1/2 к.л. чесън на прах
1/2 филия хляб, смлян на галета (по желание)
70мл зехтин
сол, черен пипер, сух риган
2-3 зелени пера от пресен чесън или лук
Нарежете патладжана на тънки ленти с дебелина около 3-4 мм и го поставете в подсолена вода за около 20 мин. Обелете картофите и ги нарежете на тънки шайби с дебелина около 2-3 мм.
Пригответе купа със студена вода и изстискайте в нея сока на 1/2 лимон.
Почистете артишока от коравите външни листа. Изрежете горната твърда част на листата. Срежете го на четвъртинки и отстранете мъхестата вътрешна част. Запазете 2 см от дръжката - ядлива е. Веднага натопете в лимонената вода с листата нагоре, за да не потъмнее.
Кипнете 1/2 л вода в малка тенджерка изстискайте сока на другата половина от лимона в нея и сложете артишока и листата от чесън във врящата вода. Изведете листата чесън след 1 минута, а артишокът варете 10мин., изключете котлона и го оставете вътре още 7-8 мин.
През това време бланширайте нарязаните картофи в подсолена вряща вода за 3-4 мин. Не превишавайте времето, за да не омекнат прекалено. Това зависи и от сорта на картофите- трябва да ги извадите, когато са полусурови.
В малка купичка или чашка сипете зехтина, добавете 1к. л. сол, 1/2 к.л. чесън на прах и 1/2 ч.л. сух риган. Разбъркайте добре докато се поразтвори солта.
Загрейте грил тигана на котлона. С помощта на четка намажете лентите патладжан с овкусения зехтин от едната страна и ги запечете. Намажете и от другата страна и ги обърнете. Поставете готовия грилован патладжан в топъл съд под капак. След него по същия начин с намазване запечете на грил тигана и картофите.
Пригответе салцата по следния начин.
Почистените чушки нарежете на малки еднакви парченца. Почистете домата от воднистите части и семето, отцедете добре и също нарежете на малки парченца. Накълцайте чесъна. Обезкостете маслините и ги нарежете. Ако ви е останал от овкусения зехтин, сипете от него в малък тиган, загрейте го на средна температура и прибавете доматите. Не ги гответе дълго - само докато променят цвета си и леко омекнат. Добавете чесъна и разбъркайте добре. Гответе 3 мин. и добавете чушките. Гответе с разбъркване до леко омекване. Целта е зеленчуците да останат леко хрупкави. Накрая добавете маслините, разбъркайте, овкусете със сол, черен пипер и малко сух риган.
Сложете артишока в малка тавичка върху хартия за печене, полейте с малко зехтин, посолете леко и запечете във фурната на 200 градуса за 6-7 мин.
През това време аранжирайте ястието по следния начин. На дъното на порционна чиния или плато подредете като цвете кръгчета гриловани картофи. Върху тях завийте в кръг две парчета грилован патладжан. На дъното на оформения кръг поставете още картофи. С помощта на листо от чесън завържете двете ленти патладжан. Най- отгоре сложете няколко лъжици салца.
Поставете върху всяко напълнено кръгче четвъртинка запечен артишок и сложете върху него лъжичка от салцата. Поръсете с малко черен пипер.
По желание може да запечете малко галета в леко намаслен тиган и да поръсите готовото ястие с трохите от нея.
Украсете с пресен риган. Добър апетит .
Благодаря на мениджър Свежест от Лидл, че ме провокира за тази рецепта с чудесния си подарък-изненада.
Оказа се, че на въпросния мениджър му се хапва нещо свежо, леко и веганско. Мдааа, веганството е добър начин да се поддържаш свеж.
Покрай това събитие се позамислих за разнообразието на рецептите в блога.
Не съм пренебрегнала моите читатели - вегетарианци и вегани и вече съм им предллагала някои вкусни рецепти. Но винаги може и повече.
Лично аз не съм веган, но е имало периоди, в които съм била само на вегетарианска храна и съм се чувствала прекрасно.
Затова идеята за този тип хранене не ми е чужда.
Днешното ми желание бе да приготвя нещо вкусно и да му придам гурме вид.
Дали съм се справила ще прецените вие.
Реших да приготвя за основно ястие запечен артишок със салца и гриловани зеленчуци, а за десерт - суров крем от авокадо, банан и какао, които стриктно да отговарят на веганските изисквания.
Днес ви представям първата рецепта.
3 картофа
1 патладжан (от дългите)
1 артишок
1 лимон
2 домата
1 червена чушка
1 зелена чушка
2 скилидки чесън
6-7 черни маслини
1/2 к.л. чесън на прах
1/2 филия хляб, смлян на галета (по желание)
70мл зехтин
сол, черен пипер, сух риган
2-3 зелени пера от пресен чесън или лук
Нарежете патладжана на тънки ленти с дебелина около 3-4 мм и го поставете в подсолена вода за около 20 мин. Обелете картофите и ги нарежете на тънки шайби с дебелина около 2-3 мм.
Пригответе купа със студена вода и изстискайте в нея сока на 1/2 лимон.
Почистете артишока от коравите външни листа. Изрежете горната твърда част на листата. Срежете го на четвъртинки и отстранете мъхестата вътрешна част. Запазете 2 см от дръжката - ядлива е. Веднага натопете в лимонената вода с листата нагоре, за да не потъмнее.
Кипнете 1/2 л вода в малка тенджерка изстискайте сока на другата половина от лимона в нея и сложете артишока и листата от чесън във врящата вода. Изведете листата чесън след 1 минута, а артишокът варете 10мин., изключете котлона и го оставете вътре още 7-8 мин.
През това време бланширайте нарязаните картофи в подсолена вряща вода за 3-4 мин. Не превишавайте времето, за да не омекнат прекалено. Това зависи и от сорта на картофите- трябва да ги извадите, когато са полусурови.
В малка купичка или чашка сипете зехтина, добавете 1к. л. сол, 1/2 к.л. чесън на прах и 1/2 ч.л. сух риган. Разбъркайте добре докато се поразтвори солта.
Загрейте грил тигана на котлона. С помощта на четка намажете лентите патладжан с овкусения зехтин от едната страна и ги запечете. Намажете и от другата страна и ги обърнете. Поставете готовия грилован патладжан в топъл съд под капак. След него по същия начин с намазване запечете на грил тигана и картофите.
Пригответе салцата по следния начин.
Почистените чушки нарежете на малки еднакви парченца. Почистете домата от воднистите части и семето, отцедете добре и също нарежете на малки парченца. Накълцайте чесъна. Обезкостете маслините и ги нарежете. Ако ви е останал от овкусения зехтин, сипете от него в малък тиган, загрейте го на средна температура и прибавете доматите. Не ги гответе дълго - само докато променят цвета си и леко омекнат. Добавете чесъна и разбъркайте добре. Гответе 3 мин. и добавете чушките. Гответе с разбъркване до леко омекване. Целта е зеленчуците да останат леко хрупкави. Накрая добавете маслините, разбъркайте, овкусете със сол, черен пипер и малко сух риган.
Сложете артишока в малка тавичка върху хартия за печене, полейте с малко зехтин, посолете леко и запечете във фурната на 200 градуса за 6-7 мин.
През това време аранжирайте ястието по следния начин. На дъното на порционна чиния или плато подредете като цвете кръгчета гриловани картофи. Върху тях завийте в кръг две парчета грилован патладжан. На дъното на оформения кръг поставете още картофи. С помощта на листо от чесън завържете двете ленти патладжан. Най- отгоре сложете няколко лъжици салца.
Поставете върху всяко напълнено кръгче четвъртинка запечен артишок и сложете върху него лъжичка от салцата. Поръсете с малко черен пипер.
По желание може да запечете малко галета в леко намаслен тиган и да поръсите готовото ястие с трохите от нея.
Украсете с пресен риган. Добър апетит .
Благодаря на мениджър Свежест от Лидл, че ме провокира за тази рецепта с чудесния си подарък-изненада.