неделя, 10 август 2014 г.

Телешки опашки с картофи на фурна

  Признавам, че първия път, когато чух за телешки опашки, не бях много въодушевена да влязат в семейното меню. Позицията ми, чувайки за нещо от рода на свински уши, телешки опашки и свински крачета, бе крайната позиция на "мис каприз". Моето момче обаче беше настоятелно и ме принуди да ги сготвя. Било някъде на гости, почерпили го с този деликатес  и това му причинило кулинарно вълнение ...
 Когато ги купих за първи път (всъщност той си ги купи - с толкова щастлива и доволна усмивка се прибра вкъщи - няма да го забравя никога)  ги приготвих на телешко варено. Бях очарована - бульонът беше изключително вкусен и ароматен, а месото по тях - неочаквано много. И най-вече - вкусно и крехко!
След няколко седмица последва второ прибиране вкъщи с доволна усмивка и аз се заех да интерпретирам идеята за опашки с картофи на фурна.
Е, прав беше човекът - наистина е много вкусно! Затова ще споделя днес с вас и начинът, по който  ги приготвям всеки път, когато открием този деликатес.



Необходими продукти за 4-5 порции:

телешки опашки - около 1.5 - 1.8 кг. (две по-малки или една голяма)
1.5кг картофи
2 моркова
резен целина
6-7 зърна черен пипер
сол
1 с.л. розмарин
2 с.л. прясна салвия
1 с.л. сух риган
1ч.л. сух чесън
50-60г масло
смлян черен пипер,
1/2 ч.л червен пипер
зехтин

Начин на приготвяне:

В тенджера под налягане сложете телешките опашки в студена вода. Когато водата започне да завира, оберете пяната, добавете единия морков, целината, сол и черния пипер на зърна и завинтете капака. Сварете телешките опашки за 45-50 минути. Отворете капака след сваряване и охладете леко. Прецедете 6-7 черпака от бульона в отделен съд. Извадете месото в тавичка.
Докато опашките се варят, обелете картофите и ги нарежете на едри парчета. В кухненски робот смелете другия морков. Застелете по-дълбока тава с хартия за печене и изсипете на дъното  малко зехтин и смления морков.



Накълцайте половината от розмарина и салвията и заедно с половината от ригана и сухия чесън ги посипете в тавата. Добавете картофите, сол на вкус и смлян черен пипер и разбъркайте много добре с ръце - целта е да оваляте картофите много добре в подправките.
Смесете  останалите подправки с маслото, добавете малко смлян черен и червен пипер към тях и ги втрийте добре в топлите парчета месо.
Подредете парчетата телешки опашки между картофите и залейте с прецедения бульон. Бульонът трябва да е до средата на тавата - както виждате на първата снимка долу.


Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете 15 мин. във предварително загрята фурна на 200 градуса. После намалете фурната на 180 градуса и печете още 45 минути.
Махнете фолиото и запечете още 15-20 минути до леко зачервяване на опашките и картофите.
Поднесете с червено вино или добре охладена бира.



Добър апетит!

Забележка: По същия начин може да приготвите и друго телешко месо - от джолан или от врат. 

събота, 9 август 2014 г.

Пай с гриловани тиквички и извара

В тази рецепта всичко е много вкусно - тестото, пълнежът, добавките. В сезонът на тиквичките е грехота да не приготвиш подобно нещо. Често пека тиквичките  на грил тиган, защото не съм фен на пърженето. Случва ми се да останат, защото приготвям в по-големи количества. С тази рецепта вдъхвам нов кулинарен живот на останалите тиквички. Разбира се, можете да си изпечете тиквички точно за нея и, уверявам ви, няма да останете разочаровани.


Без да съм излишно многословна преминавам към рецептата.

Необходими продукти за тава с диаметър 30см. (4-6 порции)

За тестото:

420г брашно - (+) (-) 1-2 с.л.
6 с.л. зехтин
180 мл газирана вода (със стайна температура)
1 яйце
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. суха мая

За пълнежа:

2-3 пресни тиквички, нарязани надлъжно
300 - 350г прясна извара
100г заквасена сметана (може да се замени с крем сирене тип Филаделфия)
2 яйца
50 г пармезан
3 с.л. пресен копър или босилек
1 ч.л сух риган
черен пипер
лимонов босилек




Начин на приготвяне:

Нарежете тиквичките надлъжно с дебелина около 5мм без да ги белите и ги запечете на грил тиган като ги намажете с малко зехтин. Не ги препичайте!

Пресейте брашното, смесете го със сухата мая, направете  кладенче в средата и изсипете разбитото с газираната вода яйце и останалите продукти. Замесете меко нелепнещо тесто. Може да ползвате и машината за хляб за омесване като в този случай започнете първо с течните, а след това със сухите продукти. Поставете готовото тесто под фолио в намаслен съд да втаса около 30 мин или го оставете да втаса в машината за хляб на програма "тесто".

Върху добре набрашнен плот или силиконово килимче с точилка разточете втасалото тесто на кръг с диаметър около 40см. С помощта на точилката го пренесете в тава, чието дъно сте покрили с хартия за печене и сте намазали стените с масло. Тестото трябва да виси от краищата на тавата навън.
С пасатор или робот разбийте изварата с яйцата и сметаната, добавете пармезана, свежите и сухи подправки и черния пипер. Разстелете тази смес на равномерен слой върху тестото и върху нея подредете лентите печени тиквички. С ръка загънете висящото навън тесто върху плънката. Може да украсите отгоре с парченца синьо сирене, кашкавал или чери доматчета, но и без тях ще получите изключително вкусно печиво. Поръсете с малко сух риган и печете 25 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна.
При поднасяне поръсете с лимонов босилек.


Добър апетит!


петък, 25 юли 2014 г.

Чийзкейк с пъпеш

Свеж, освежаващ, ароматен - така бих определила днешния десерт. чудесно лятно наслаждение! Да започваме!




Необходими продукти за форма с диаметър 23см:

150 г какаови бисквити
1с.л. мед
50 г стопено масло

200 г прясна извара
200 г животинска сметана за готвене
3-4 с.л. мед(според вкуса - може да добавите и повече)
500г  пъпеш(аз ползвам сорт Галия, защото е по-сочен)
100г кисело мляко 2%
2 п. желатин(20г)

За горния слой:
топчета от пъпеш - около 200-300гр.
изцедения сок от пъпеша(около 160мл)
1 с.л. мед
2 ч.л желатин(10г)



Начин на приготвяне:

Пъпешът, който ще използвате е добре да бъде около килограм, за да има достатъчно материал и за украсата на най-горния слой.

В пасатор блендираме бисквитите до едри трохи, добавяме към тях маслото и накрая меда. Разбъркваме добре.
Разпределяме с притискане бисквитената смес на даното на откопчаваща се форма, която сме покрили с хартия за печене и сме направили борд с лента хартия за печене с височина около 10 см. Това се налага, за да се запази по-добре формата на чийзкейка, а и става доста бързо.

Разтваряме желатина в 100мл студена вода до набъбване. После го втечняваме на водна баня. В робот или с пасатор пюрираме обеления на парчета пъпеш и го слагаме да се оцеди в гевгир за 10 мин., като отдолу поставяме купа, за да се отече сокът. Запазете го - ще трябва за най-горния слой.
В робот или с пасатор разбиваме изварата с меда на гладък крем. Прибавяме сметаната, киселото мляко и отцеденото пюре от пъпеш. При постоянно разбъркване прибавяме към сместа  стопения желатин.  Изсипваме всичко върху бисквитената подложка във формата , покриваме с капак и прибираме в хладилника да 2 часа.


 Когато сместа е желирала добре,  приготвяме топчетата пъпеш за украсата с помощта на кръгла лъжичка. Отдело разтваряме желатина в 100 мл студена вода и след набъбването му го стопяваме на водна баня. Подслаждаме с меда отцедения от пъпеша сок и добавяме към нето леко охладения желатин. Ако сокът от пъпеша ви е по-малко, важно е да знаете, че общото количество течност (това на сока и водата за разтварянето на желатина) трябва общо да е около 250 - 260мл. Разпределяме топчетата пъпеш върху стегналата млечна смес и заливаме с пъпешовия сок. Връщаме в хладилника за още поне 2 часа.
 Забележка: Ако нямате такава специална лъжичка за издълбаване на топчета, или не разполагате с достатъчно свободно време, просто можете да пюрирате малко от пъпеша и да го смесите с желатина и сока от оцеждането. С така получената плодова сдмес залейте желиралата вече млечна смес и оладете в хладилника за 2 ч.


Насладете се на свежия и ароматен вкус и нежната текстура!
Добър апетит!

четвъртък, 24 юли 2014 г.

Зелен фасул с яйца и пресен джоджен

Почитател съм на всичко зелено в кулинарията. Много обичам да използвам свежи подправки и билки, защото придават невероятен аромат на ястията.
 Днешната рецепта е една от любимите ми, защото се приготвя бързо и е много вкусна. Имам нейни роднини в блога, които препоръчвам горещо на всички любители на зеленото.
Това е рецепта, която приготвям  през цялата година, но особено я харесвам, когато на пазара може да се намери пресен зелен или жълт фасул.


Необходими продукти за 4 порции:

800-1000г пресен жълт или зелен фасул(може да използвате замразен или стерилизиран- в този случай ще ви трябват 2 стандартни буркана от 800мл)
1 голяма глава стар лук
1 морков
2-3 домата (или стерилизирани - бурканче от старата лютеница "Хорце :)
скилидките на 1 глава чесън
пресен джоджен - колкото повече, толкова повече
зехтин и краве масло
сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Сваряваме фасула в тенджерка с подсолена вода до готовност (около 15-20мин.)
В по-голям и дълбок тиган загряваме малко зехтин и масло и добавяме нарязаните на дребно лук и чесън, както и настъргания морков. Добавяме 3-4 с.л. вода и задушаваме под капак до омекване на зеленчуците. След това прибавяме обелените и нарязани на кубчета домати и задушаваме, докато ястието остане почти на мазнина.
Оцеждаме фасула и го сипваме към зеленчуковата смес. Разбъркваме добре. В 1 и 1/2 - 2  ч.ч. охладен бульон от варенето на зеления фасул разтваряме 1с.л нишесте или брашно и изсипваме при боба. Разбъркваме до уплътняване на соса и прибавяме ситно нарязания джоджен(гьозум).
Намазваме с масло подходяща тавичка и изсипваме в нея сместа. С помощта на лъжица правим няколко вдлъбнатини, в които чукваме яйцата едно по едно. Върху всяко яйце поставяме малко парченце масло, посоляваме леко и поръсваме с малко червен и черен пипер.
Запичаме ястието в предварително загрята на 180 градуса фурна до стягане на яйцата- около 15 минути.


Сега е моментът да си сипете по една студена бира и да седнете на масата.
Ястието е вкусно и топло и студено.
Добър апетит!



вторник, 22 юли 2014 г.

Панакота с праскови

Привърженик съм на идеята, че най-полезни са сезонните плодове и зеленчуци. Затова, използвам максимално през лятото всичко, което е узряло. Разбира се предпочитам плодовете в суров вид, но разнообразявам менюто  с плодови сладкиши и кремове.
Днес ще ви представя една чудесна лятна рецепта с праскови, която може да се приготви и с други плодове според вашето желание и вкус.



Необходими продукти за 8 порции (броят може да бъде повече или по-малко  в зависимост от вместимостта на чашите):

1 готов блат или няколко бисквити от типа на "Роден край" или "Еверест" (по 2-3 за всяка чаша)
няколко лъжици сок от компот от праскови за сиропиране на блата (бисквитите)

За бялата смес:

2 бр. добре узрели, но не много меки праскови
200 г заквасена сметана
300 г кисело мляко
200 г сладкарска сметана
пудра захар на вкус
1 ванилия
1, 5  пакет желатин (15г)

За плодовото желе:

2 бр. добре узрели, но не много меки праскови
300- 400 г вода
захар на вкус
пръчка канела
1 п. желатин

Начин на приготвяне:

Изрязваме блата с подходяща чаша и го поставяме на дъното й. Сиропираме леко с компота от праскови.

Разтваряме желатина в малко студена вода и, щом набъбне, го стопяваме на водна баня. През това време с вилица разбиваме пудрата захар със заквасената сметана. В кухненски робот или с пасатор смесваме обелените парчета праскова с киселото мляко и сладкарската сметана и пасираме до гладък крем. Смесваме плодовата смес със заквасената сметана, прибавяме ванилията и на тънка струйка, при постоянно разбиване,  добавяме и стопения желатин.
Разливаме равномерно в предварително подготвените чаши със сиропиран  блат на дъното. Поставяме в хладилник за поне 2 часа.

Когато сместа в чашите е желирала добре, приготвяме и желираните праскови като за целта в малка тенджерка сипваме и възвираме 300 - 400 гр. вода. Отделно разтваряме желатина в малко вода и го оставяме да набъбне. Прибавяме обелените прасковите нарязани на малки парченца, захар на вкус и пръчка канела. Варим около 5-6 мин.(ако предпочитате прасковите да са по-меки, като в компот например, варете още малко) и отдръпваме от огъня.  Стопяваме набъбналия желатин на водна баня (не бива да завира) и на тънка струйка го смесваме с прасковената смес. Охлаждаме и разсипваме с помощта на лъжица равномерно върху сметановата смес в чашите. Прибираме в хладилника за още 2-3 часа.
Добър апетит!

понеделник, 21 юли 2014 г.

Бирени хлебчета Претцел

Отдавна имам желанието да направя известните питки Претцел. Технологията в началото ми се струваше малко сложна и това бе причината да отлагам във времето. Не е било необходимо! Реших да направя хлебчетата с любимото ми тесто с бира. Тези от вас, които посещават блога ми от време на време, знаят, че предпочитам това тесто. Говоря за питките с бирено тесто с пълнеж и усуканите кашкавалки. Мисля, че не е случаен фактът, че усуканите кашкавалки са най-популярната публикация в блога.
Та днес ви предлагам още една (всъщност даже са две) възможност за работа с това тесто с чудесен резултат.





Ще започна с няколко уточнения. В началото се придържах стриктно към рецептата за бирено тесто на Ердинч от форума на бг. мама. Постепено я пригодих към нашия вкус, защото добавката на посоченото количество мед прави тестото леко сладко (особено ако не се използва по-горчива бира). Аз замених меда с една пълна супена лъжица кафява захар демерара. Така вкусът ми се струва по-балансиран, а и втасването на тестото е по-бързо. Предпочитам да използвам по-лека бира от типа на  "Астика" и "Ариана".

Необходими продукти:



За тестото:


500 г брашно, 
300 мл. бира - най-добре леко изветряла, 
1 пълна с връх с.л.  кафява захар демерара,
2 с.л. зехтин или олио 
1 1/2 ч.л. сол, 
1 3/4 ч. л. суха мая

4 пълни чаени чаши вода,  1/4 ч.ч. сода за хляб

1 жълтък  за намазване, морска сол за поръска


Аз замесвам всичко в машината за хляб, но всичко това може да се направи и на ръка по познатия начин до получаване на мека топка нелепнещо тесто. Оставяме тестото да втаса за около 30-40 минути в машината или в намаслен съд под свежо фолио. Изваждаме върху леко набрашнен плот или върху силиконово килимче с намаслени ръце. Разделяме тестото на две топки, които оформяме като дебели фитили и всеки фитил нарязваме на парчета по 60-65гр. (добре е да се използва домакинска везна - така питките ще станат еднакви). Оформяме парченцата на топчета и подреждаме в две тави върху хартия за печене. Оставяме ги да втасат около 20 минути във фурната на 40 градуса.
 В подходяща тенджера кипваме 4ч.ч. вода, отдръпваме от огъня (за да не изкипи) и добавяме содата. Връщаме на котлона и с помощта на решетъчна лъжица пускаме всяко топче във врящата вода за около 20-30 секунди. Изваждаме ги върху домакинска хартия и след оцеждането им подреждаме топчетата отново върху хартията за печене във вече приготвените тави.
Намазваме отцедените питки с жълтък, посоляваме с морска сол  и правим по два разреза върху всяка с остър нож.
Печем на 190-200 градуса около 20-25 минути. Изваждаме ги и покриваме с чиста кърпа. Хапваме си ги още топлички, мекички и вкусни.




От същото тесто можете да изпечете и две хлебчета по 400гр. всяко. За целта разделете тестото на две и оваляйте всяка част обилно в брашно, като и придадете леко овална форма. Прехвърлете ги в тавичка върху хартия за печене. Направете няколко разреза и оставете да втасат на топло около 20-30 минути (във фурната на 40 градуса е добър вариант). 



Изпечете на 180 градуса до готовност и покрийте с чиста кърпа до омекване.





Добър апетит!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...