понеделник, 28 март 2016 г.

Кекс(чета) с ябълки

За приготвянето на тази рецепта ме вдъхновиха ябълковите кексчета на Ивана. Както всичките и рецепти и тази е много сполучлива и вкусна!
 Аз използвах за основа обаче любимото ми кексово тесто със заквасена сметана  като добавих към бялото брашно лимец, а вместо олио сложих масло. Пробвала съм да изпека тестото като малки кексчета и като голям компактен кекс - резултатът е винаги добър - пухкав, ароматен и вкусен сладкиш. Опитайте и вие!


Необходими продукти:

3 яйца
1 ч.ч. кафява тръстикова захар
2 с.л. меласа (гроздова, тръстикова)
100г много меко масло
200гр заквасена сметана
1 пакетче бакпулвер
1 ч.ч. бяло брашно

2/3 ч.ч. пълнозърнесто брашно от лимец
1 ч.л. канела
1 ванилия
2 ябълки
сока и кората на 1 лимон
3-4 с.л. кокос и мусковадо за поръсване (по желание)






Начин на приготвяне:

Намажете с масло и поръсете с брашно голяма кексова форма или по-големи формички за мъфини с 12 гнезда. 
Обелете ябълките, нарежете ги на малки кубчета и ги залейте със сока от лимона. Прибавете към тях настърганата лимонова кора ги оставете настрана.
Разбийте с миксер яйцата със захарта, добавете мекото масло и заквасената сметана. Смесете добре и започнете да добавяте на порции сухите съставки с помощта на дървена или силиконова шпатула. Трябва да получите сравнително гъста еднородна смес.



Разпределете кексовата смес във формите и поставете отгоре ябълките. Поръсете с кокоса и мусковадото. Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса. Проверявайте с клечица за готовност. Ако печете в голяма кексова форма , ще ви трябва повече време за изпичане - около 55мин.
Извадете изпечения сладкиш и го намажете с малко стопено масло с помощта на четчица. Охладете и поднесете.




Насладете се на пухкавата текстура и невероятния аромат на масло, лимон, канела и ябълки!
Добър апетит!

неделя, 20 март 2016 г.

Ментов чийз кейк с малини и лайм и 5 години кулинарно блогуване

Честита първа пролет! Навън слънцето се промушва през  цъфналите клонки на плодните дръвчета, чува се радостната песен на птички, парковете и поляните са осеяни с цветни петна от великденчета и теменужки.
 Вчера видяхме първите щъркели и завързахме  с нетърпение мартениците на една пухкаво разцъфтяла джанка. Добре дошла да е пролетта в живота ни с радостното усещане за пробуждане, ново начало и безкрайно синьо небе, готово да побере и посрещне всеки птичи полет. 
А освен всичко това на днешния ден това мое местенце става на цели пет години! 
 Затова на рожден ден, като на рожден ден - с нещо вкусно и свежо като пролетта. Виртуално ще ви почерпя с един много приятен на вкус чийзкейк без печене, който може да приготвяте по всяко време на годината. 

Благодаря на всички вас, които намирате време да се отбивате в моя блог. Искрено се надявам, че нещата, които намирате тук,  са ви полезни и правят живота ви по-цветен, красив и вкусен!



Необходими продукти:

За подложката:

250г обикновени бисквити
100г масло
1 с.л. мед

400г крем сирене(тип Филадалфия)
1 кутия(397г) подсладено кондензирано мляко
15г желатин
400мл смената за разбиване(30%)
2-3  с.л пудра захар
1 ванилия
кората  и сока от 1 лайм (или лимон)
1 капка ментово масло
1-2 с.л. ментов сироп за цвят

по желание: малини или други плодове - пресни или замразени



Начин на приготвяне:

В купата на кухненския робот или с пасатор смелете бисквитите. Стопете маслото и прибавете меда към него като бъркате докато се разтвори. Добавете маслото към смлевите бисквити и пулсирайте няколко пъти докато получите еднородни маслени трохи.
Застелете форма с диаметър 26см с хартия за печене, изсипете маслените трохи и притиснете добре към дъното на равномерен пласт. Покрийте с фолио и приберете в хладилника да стегне.
.В дълбока купа разбийте крем сиренето с кондезираното мляко, добавете ванилията, кората и сока от лайма, ментовото масло и ментовия сироп. 
Разтворете желатина в 50-60мл вода докато стегне. След това го стопете на водна баня до втечняване. 
Докато желатинът се втечнява,  разбийте студената сметана до стегнати връхчета. Добавете втечнения желатин към сместа с крем сиренето при постоянно разбиване с миксер до пълното му усвояване. С шпатула с движения отдолу нагоре добавете  и сметаната докато получите хомогенна смес. 
Извадете формата от хладилника, изсипете една част от млечната смес, поръсете с малини и долейте останалата част от сместа. Охладете в хладилник за минимум 3-4 часа. При поднасяне можете да украсите с разбита сметана, пресни плодове или с карамелизирани кръгчета лайм и листенца прясна мента, така както съм направила аз.

неделя, 14 февруари 2016 г.

Турски кух хляб (Кübban ekmeği)

Всеки, който е посещавал турски ресторант, познава този ефектен, вкусен и ароматен хляб. Винаги съм мислела, че се приготвя по някакъв особен начин, изискващ специални умения, защото приготвянето на хляб си е свещенодействие. Оказа се обаче, че приготвянето на този хляб никак не е трудно и, освен дозата любов и любопитство,  е необходимо само желание. Продуктите са достъпни, единственото по-различно е, че в тестото не се слага мазнина и не изисква второ втасване.




Необходими продукти за 4-5 човека:

около 0. 500 кг брашно
7 г суха мая (2 ч.л.)
250 мл прясно мляко или вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол

1 разбито яйце за намазване
бял и черен сусам за поръсване

Откакто имам машина за хляб, замесвам всички теста там на програма тесто или в минутите за замесване на програмата за бърз хляб. Продуктите се поставят на дъното на контейнера в познатата последователност - първо течните, после сухите. Върху пресятото брашно оформям три вдлъбнатини. В средната поставям маята, в останалите две - захарта и солта. Замесвам меко тесто, което трябва да се наблюдава. Възможно е да се добави още брашно или пък течност. И тук важи стандартният принцип готовото тесто да е меко като меката част на ухото. 
Ако месите на ръка, добавяйте пресятото брашно на части до получаване на меко и еластично тесто.
Оставяме готовото тесто да втаса до удвояване на обема в машината или в намаслен съд под свежо фолио. Разделяме тестото на няколко топки, които разточваме върху набрашнена повърхност на елипса с дебелина около 0.5 см. Не разточвайте тестото прекалено тънко, за да не стане прекалено тънък и хрупкав хлябът при изпичане. Може да го оформите на 4-5 по-малки питки или на 2-3 по-големи елипсовидни хляба.
 Готовите елипси прехвърлете в тавичка върху хартия за печене. Намажете ги с разбитото яйце и поръсете със сусам. Оставете ги да починат така десетина минути и изпечете в предварително загрята фурна на 220 градуса до златисто. Не ги препичайте. 
Ако вашата фурна има опция за едновременно  печене на две нива и обикновено практикувате по този начин, ви съветвам да изберете друга програма. Изпечен на две нива при мен долният хляб не успява да се надуе както трябва, затова при следващите изпичания, слагах само по една тавичка.
Слагайте горещия хляб на масата и започвайте. Внимавайте да не се изгорите от горещия въздух вътре, когато го разчупвате.


Добър апетит!
Ако ви остане тесто, го поставете в хладилника под свежо фолио в намаслен съд или в найлонова торбичка. Може да го използвате на другия ден като веднага разточите върху набрашнен плот , без да го чакате да втасва предварително. Оставете разточените и намазани с яйце елипси да починат 15 минути преди да ги изпечете.

четвъртък, 17 декември 2015 г.

Коледни линцерови сладки

     Това са едни от сладките, които често приготвям по Коледа  в резултат от коледната еуфория в кулинарната тема в бг. мама през последните няколко години. Истина е, че преди това почти истерично правене и показване на коледни сладки, коледното приготовление у дома бе доста по-скромно и традиционно според сладкарските празнични рецепти по тукашните ширини. Истина  обаче и това, че новите рецепти направиха Коледата ни по-вкусна.
 В първите години списъкът с коледни сладки бе доста дълъг, ентусиазмът ми -  много голям, кръстът и гърбът ми - по-здрави.
 Днес, след доста изпитани рецепти, съм ограничила сладките до 4-5, изцяло съобразени с вкусовете на моите домашни любимци. За мен това е една от най-сполучливите и вкусни рецепти за линцерови сладки и съм благодарна на момичето с псевдоним nudel33 от форума на бг.мама, че я сподели с всички нас.
 Рецептата е австрийска и днес аз я споделям с вас с надеждата да направи по-вкусни и вашите коледни празници.



Необходими продукти:

200гр меко масло
3 жълтъка
100г захар
1 ванилия
кората на един лимон
50г смлени сурови или печени лешници (белени)
300г брашно


Начин на приготвяне:


Смелете лешниците възможно най-ситно. От всички продукти замесете маслено тесто на ръка или в кухненски робот. Увийте тестото в свежо фолио и го оставете в хладилника за един час, за да стегне. Моята препоръка е да работите с тестото, като го разделите на 4-5 дози за разточване. Така ще предотвратите прекаленото омекване на масленото тесто, което от топлината на ръцете и стайната температура омеква бързо и оформянето и отделянето на бисквитките ще стане по-трудно. Вземете една доза (другите да си стоят в хладилника), разточете я върху подходяща подложка с дебелина около 3-4 мм и изрежете с формички по желание. Лично аз предпочитам формички с по-малък диаметър - сладките стават повече на брой и са по-кокетни. 

 Ако използвате формичка с диаметър 4 см, ще получите около 48-50 слепени сладки. За да не сбъркате броя на двойките ( на подложната бисквитка и залепената за нея изрязана бисквитка в средата)  във всяка тава сложете по равен брой от двете.  Така ще имате готови комплекти. Печете около 10 минути на 175 -180 градуса до леко порозовяване на крайчетата. Не ги препичайте!
Докато се пече първата доза, изведете следващата част от тестото и работете по този начин докато свърши цялото тесто.
Охладете добре изпечените бисквитки и ги слепете с желе или конфитюр с червен цвят. Аз предпочитам малиново желе, но можете да ги направите с ягодов или касисов конфитюр. Преди да слепите бисквитките,  можете да поръсите горната бисквита с отвор в средата с малко пудра захар с помощта на малка цедка.




Направете по-вкусна Коледата си  с тези красиви и вкусни сладкиши.

Весели празници и добър апетит!

вторник, 24 ноември 2015 г.

Крекери с лимец, сусам и риган


   Откакто открих прекрасния вкус на лимеца постоянно експериментирам с него и опитвам различни рецепти. Така попаднах на страхотните крекери на Инчето, които, уверявам ви, са толкова бързи и вкусни, че е престъпление да не ги направите. Аз въобще не се замислих дори. Оттогава упражнението се повтори няколко пъти, с различни ароматни добавчици, макар че и основната рецепта си е много добра.
 Преди да открия тези крекери, любими ми бяха сусамовите крекери на свежата Анабел, но, за голямо съжаление на Анабел, те се оттеглиха засега на почетното второ място.
Днес ще ви предложа моето изпълнение на тези вкусни солени бисквити.


Необходими продукти:

1 1/4 ч.ч. брашно от пълнозърнесто брашно от еднозърнест  лимец
1/2 ч.ч. сусамово семе (аз смесих бял и черен сусам)
1/2 ч.л. сол
7 с.л. зехтин
5 с.л. вода
1ч.л. сух риган или пресен розмарин
1/2 ч.л. сух гранулиран чесън


Начин на приготвяне:

В купа смесваме всички сухи съставки, прибавяме към тях зехтина, разбъркваме и добавяме водата лъжица по лъжица до като получим тесто, което може да се меси. Разточваме го върху подходяща повърхност на дебелина 3-4 мм и нарязваме според вкуса на квадрати, ромбоиди, пръчици или кръгчета. За по-голямо удобство можете да го разточите директно върху лист хартия за печене, който да прехвърлите в тавичка. Поръсете с малко сол и печетев предварително загрята на 180 градуса фурна около 20 минути.




Добър апетит!

неделя, 22 ноември 2015 г.

Коледни бисквитки с анасон




  Ето че и тази година е към своя край. Малко по малко започва да се усеща духът на Коледа,  макар че бялата и снежна зима все още не е дошла.
Подготовката за коледната трапеза понякога е дълга и е добре да се планира предварително. Ще ви предложа едни вкусни бисквитки, които можете да направите заедно с децата и да се забавлявате заедно. Вкусът им е приятен, с лека пикантна нотка на изненада от анасона, а самите те са  меки и топящи се в устата.
С тази рецепта участвам в една благотворителна инициатива на Farmhoping . На много от вас тяхното лого е добре познато.



 Рецептата ми е включена в книжка с рецепти за Бъдни вечер и Коледа, която е част от подготвените от Farmhoping  благотворителни коледни кутии с прекрасни чисти продукти от малки екоферми и български вина, В тях ще намерите всичко необходимо за празничната ви трапеза, заедно с рецепти от български кулинарни блогъри.
 Част от цената на всяка кутия е отредена за дарение на Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания".
 Ако желаете и вие да сте част от тази благородна инициатива,  можете да направите своя избор на благотворителна кутия оттук.



Необходими продукти:

2 ½ ч.ч. брашно
¾ ч.ч. кафява захар или мусковадо
4 жълтъка
10 с.л.  меко  масло
1 равна с.л. счукани семена от анасон
1 ванилия
1 белтък,  предварително разбит
¼ ч.л. сол

Маслото се разбива със захарта с миксер за 3-4 мин.  до пухкава смес. Прибавяме жълтъците един по един и ванилията като продължаваме да разбиваме.. На части прибавяме брашното, солта и счукания анасон до получаването на ронливо тесто. Полученото тесто има пясъчна структура, но от топлината на ръцете става меко и се събира. Докато разточвате пресовайте с ръце, за да поема топлината им. Разделяме тестото на две топки, които разточваме последователно с дебелина около 4-5 мм. Изрязваме бисквитките с кръгла форма, пресоваме леко с пръсти във формата и ги подреждаме върху предварително застлани с хартия за печене тавички.  Намазваме с разбития белтък и можем да направим декорация с релефна формичка върху тях, така както съм направила аз на част от бисквитките по-горе.
   По желание можем да поръсим с малко захар. Печем до порозовяване на краищата на 180 градуса около 6-7 мин. От това количество се получават около 60 бр. бисквитки.  
 Готовите бисквитки могат да се украсят с айсинг – забавно начинание, в което децата се включват с желание.

Ако анасонът не е вашият аромат, може да го замените с друга любима подправка – канела или лимонова есенция. Бисквитките са много крехки и вкусни.



Тази рецепта е всъщност за коледни  сладки, но от няколко години по този начин аз приготвям тези бисквитки.

Забележка:  Ако не успявате да съберете тестото на топка и да го разточите, можете да взимате част от него и с пръсти да го пресовате направо във формичката на бисквитката. От топлината и натиска се оформя плътен слой бисквитка с дебелина около 0.5см.
Източник
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...