четвъртък, 7 април 2016 г.

Дъвчащи бисквити с меласа и анасон

Това са едни от най-хубавите бисквити, които някога съм правила. Захарна коричка и мека дъвчаща вътрешност, вълшебен вкус на карамел, меласа, канела и звездовиден анасон....


Необходими продукти:

1 ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч. брашно от лимец
2 равни ч.л. хлябна сода 
1ч.л. канела
1/2 ч.л. джинджифил на прах
1 звездичка от звездовиден анасон - смляна
1/4 ч.л. сол
1 голямо яйце
1/2 ч.ч. меко масло (100г)
1/2 ч.ч. кафява тръстикова захар (или повече)
1/3 ч.ч. меласа (гроздова или с каквато разполагате)
кафява захар за овалване



 Начин на приготвяне:

Затоплете маслото в метален съд. В купа с миксер разбийте яйцето и захарта на крем. Добавете маслото и меласата. В друга купа смесете сухите съставки - двата вида брашно, солта  содата, джинджифила, канелата и анасона. Добавете ги към течните съставки и разбъркайте добре с лъжица  до пълното им усвояване. Трябва да получите мека гъста смес. Оставете купата за 30 мин. в хладилника (или за 15 мин във фризера), за да стегне тестото и да работите по-лесно с него.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Застелете с хартия за печене две тавички(при мен стандартните две тавички на фурната). Ако печката ви позволява печене на две нива, това е голямо удобство и ще изпечете двете тавички заедно. Тъй като от това количество ще излязат 40-45 бр. бисквити ще трябва да изпечете общо 3 тави.
В купа изсипете малко кафява захар за овалване. Извадете част от тестото и с намаслени ръце откъсвайте малки топчета с големина на среден орех. Оваляйте топчетата  в приготвената захар и ги подредете на достатъчно разстояние върху хартията в тавичките. Не ги приплесквайте - по време на печенето бисквитките ще слегнат и ще се разлеят. 
Изпечете ги за 10-12 мин, като след 8-та минута сменете местата на тавите(ако печете заедно). Не ги препичайте - трябва да се втвърдят леко само крайчетата на бисквитките, но при допир да бъдат меки. Извадете ги и ги охладете поне 10 мин. Изпечете по същия начин и за същото време и останалите. Ако ги препечете, ще се загубите меката им дъвчаща сърцевина, която всъщност ги прави толкова очарователни.




 Меласата и кафявата захар придават много приятен карамелен вкус, в който анасонът и канелата се вписват чудесно.
Меласа може да намерите както онлайн, така и да поръчате в билковите аптеки или да попитате в зеленчуковите магазини. Оказа се, че борсите, от които зареждат, разполагат с меласа - гроздова, от фурми, от захарно цвекло. От аптеката пък ми доставиха био меласа от захарна тръстика, която обаче има по-горчив вкус. Цената на разфасофка от около 0.500кг е между 4.5 - 6 лв и може да се използва доста време както за сладкарски цели, така и за мариноване на месо. Препоръчвам ви да опитате, особено като се имат предвид полезните вещества, които съдържа.


  Бисквитите са чудесни - ароматни, уханни и топящи се в устата. Може да ги съхранявате до 4-5 дни в кутия.

сряда, 6 април 2016 г.

Свинско бонфиле с ябълки и горчица

Тази рецепта отлежаваше дълги години у дома на страниците на бр. 47 на любимото ми списание "GoodFood" и сигурно още щеше да отлежава, ако не беше участието на тандема Пепи и Жулиетка в състезанието "Мама готви по-добре" и тяхната презентация на тази рецепта (друго си е око да види). Това е рецепта, която трябва да се опита поне веднъж, и за един уважаващ себе си кулинарен блогър е въпрос на чест да я приготви :)
 Тези, които са гледали епизодите на предаването, знаят, че двете момичета се справиха блестящо като ни доставиха минути на гордост и приятни емоции. 
 Аз пък доставих подобни приятни емоции на моето семейство като няколко пъти им приготвих тази вкусна и бърза рецепта. И определено ще продължавам да им ги доставям.
Препоръчвам я горещо - приема се и от заклети традиционалисти в храненето.


Необходими продукти за 4-5 порции:

80мл смес от растително масло(аз използвах от авокадо) и краве масло
3 средно големи ябълки
щипка кафява захар
600г свинско бонфиле, нарязяно на медальони с дебелина около 1 см
200мл пилешки бульон, леко осолен
2 с.л. едрозърнеста горчица(най-добре домашна)
10-12 пресни листа от градински чай
100мл готварска сметана
сол, черен пипер и малко див лук за поръсване


Начин на приготвяне:

Знаете, че бонфилето е сухо месо и затова основното тук е то  да не се готви повече от 8-9 мин, за да остане по-сочно и крехко.
Ябълките се почистват от семенната част и се нарязват на четвъртинки или осминки. Загрейте половината от мазнината в тиган, добавете щипката захар и ябълките и ги оставете да се карамелизират и омекнат, като ги обръщате. Извадете ги от тигана и поставете в съд под капак.
Добавете останалата мазнина в същия тиган и сложете медальоните като ги готвите по 2 мин. от всяка страна - до леко порозовяване на месото. Добавете към месото топлия пилешки бульон с разтворената в него  горчица и гответе още 4 мин. Прибавете ябълките и листенцата градински чай и след 1-2 мин. ястието е готово. Отдръпнете тигана от огъня и прибавете сметаната, сол и пипер на вкус. Поднесете с накълцан ситно див лук.


Добър апетит!

сряда, 30 март 2016 г.

Флан с тиквичики и извара

Още щом видях рецептата на Мина за този флан, реших, че ще го направя. 
 Препоръчвам го горещо и на вас, защото се приготвя лесно, сравнително бързо, а резултатът със сигурност ще погали небцето ви с фин  вкус и нежна консистенция. 
Рецептата е семпла и това я прави изключително добра. 
 Единственото, което си позволих да добавя към нея, бе една голяма скилидка чесън, задушена заедно с тиквичките.



Необходими продукти:

200г прясна извара
200г пресни тиквички
200мл готварска сметана (аз използавам Pilos от Lidl  в малките кофички с 30% масленост)
1 голяма скилидка чесън
4 яйца
сол, черен пипер
1 препълнена с.л. пресен копър, нарязан ситно
1с.л. масло
1с.л. зехтин
масло за намазване на формичките

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 160 градуса.  Намаслете добре 4-5 купички с вместимост като тези за крем карамел.
Загрейте  подходящ съд с капак, прибавете маслото, зехтина и накълцаната ситно скилидка чесън. Разбъркайте, докато чесънът омекне и пусне аромата си. Добавете нарязаните на кубчета тиквички, посолете със сол и черен пипер. Задушете по капак до омекването им. Добавете сметаната и изварата и отдръпнете от котлона. Пасирайте добре. Едно по едно прибавете яйцата  като не спирате на пасирате. Накрая добавете копъра. Разлейте сместа в купичките и изпечете флана на водна баня за около 45 мин.
Поднесете го обърнат в чинийка като предястие със салата или солени крекери.
Чашата студено бяло вино или бира е просто задължителна!


Благодаря на Мина за чудесната рецепта!

понеделник, 28 март 2016 г.

Кекс(чета) с ябълки

За приготвянето на тази рецепта ме вдъхновиха ябълковите кексчета на Ивана. Както всичките и рецепти и тази е много сполучлива и вкусна!
 Аз използвах за основа обаче любимото ми кексово тесто със заквасена сметана  като добавих към бялото брашно лимец, а вместо олио сложих масло. Пробвала съм да изпека тестото като малки кексчета и като голям компактен кекс - резултатът е винаги добър - пухкав, ароматен и вкусен сладкиш. Опитайте и вие!


Необходими продукти:

3 яйца
1 ч.ч. кафява тръстикова захар
2 с.л. меласа (гроздова, тръстикова)
100г много меко масло
200гр заквасена сметана
1 пакетче бакпулвер
1 ч.ч. бяло брашно

2/3 ч.ч. пълнозърнесто брашно от лимец
1 ч.л. канела
1 ванилия
2 ябълки
сока и кората на 1 лимон
3-4 с.л. кокос и мусковадо за поръсване (по желание)






Начин на приготвяне:

Намажете с масло и поръсете с брашно голяма кексова форма или по-големи формички за мъфини с 12 гнезда. 
Обелете ябълките, нарежете ги на малки кубчета и ги залейте със сока от лимона. Прибавете към тях настърганата лимонова кора ги оставете настрана.
Разбийте с миксер яйцата със захарта, добавете мекото масло и заквасената сметана. Смесете добре и започнете да добавяте на порции сухите съставки с помощта на дървена или силиконова шпатула. Трябва да получите сравнително гъста еднородна смес.



Разпределете кексовата смес във формите и поставете отгоре ябълките. Поръсете с кокоса и мусковадото. Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса. Проверявайте с клечица за готовност. Ако печете в голяма кексова форма , ще ви трябва повече време за изпичане - около 55мин.
Извадете изпечения сладкиш и го намажете с малко стопено масло с помощта на четчица. Охладете и поднесете.




Насладете се на пухкавата текстура и невероятния аромат на масло, лимон, канела и ябълки!
Добър апетит!

неделя, 20 март 2016 г.

Ментов чийз кейк с малини и лайм и 5 години кулинарно блогуване

Честита първа пролет! Навън слънцето се промушва през  цъфналите клонки на плодните дръвчета, чува се радостната песен на птички, парковете и поляните са осеяни с цветни петна от великденчета и теменужки.
 Вчера видяхме първите щъркели и завързахме  с нетърпение мартениците на една пухкаво разцъфтяла джанка. Добре дошла да е пролетта в живота ни с радостното усещане за пробуждане, ново начало и безкрайно синьо небе, готово да побере и посрещне всеки птичи полет. 
А освен всичко това на днешния ден това мое местенце става на цели пет години! 
 Затова на рожден ден, като на рожден ден - с нещо вкусно и свежо като пролетта. Виртуално ще ви почерпя с един много приятен на вкус чийзкейк без печене, който може да приготвяте по всяко време на годината. 

Благодаря на всички вас, които намирате време да се отбивате в моя блог. Искрено се надявам, че нещата, които намирате тук,  са ви полезни и правят живота ви по-цветен, красив и вкусен!



Необходими продукти:

За подложката:

250г обикновени бисквити
100г масло
1 с.л. мед

400г крем сирене(тип Филадалфия)
1 кутия(397г) подсладено кондензирано мляко
15г желатин
400мл смената за разбиване(30%)
2-3  с.л пудра захар
1 ванилия
кората  и сока от 1 лайм (или лимон)
1 капка ментово масло
1-2 с.л. ментов сироп за цвят

по желание: малини или други плодове - пресни или замразени



Начин на приготвяне:

В купата на кухненския робот или с пасатор смелете бисквитите. Стопете маслото и прибавете меда към него като бъркате докато се разтвори. Добавете маслото към смлевите бисквити и пулсирайте няколко пъти докато получите еднородни маслени трохи.
Застелете форма с диаметър 26см с хартия за печене, изсипете маслените трохи и притиснете добре към дъното на равномерен пласт. Покрийте с фолио и приберете в хладилника да стегне.
.В дълбока купа разбийте крем сиренето с кондезираното мляко, добавете ванилията, кората и сока от лайма, ментовото масло и ментовия сироп. 
Разтворете желатина в 50-60мл вода докато стегне. След това го стопете на водна баня до втечняване. 
Докато желатинът се втечнява,  разбийте студената сметана до стегнати връхчета. Добавете втечнения желатин към сместа с крем сиренето при постоянно разбиване с миксер до пълното му усвояване. С шпатула с движения отдолу нагоре добавете  и сметаната докато получите хомогенна смес. 
Извадете формата от хладилника, изсипете една част от млечната смес, поръсете с малини и долейте останалата част от сместа. Охладете в хладилник за минимум 3-4 часа. При поднасяне можете да украсите с разбита сметана, пресни плодове или с карамелизирани кръгчета лайм и листенца прясна мента, така както съм направила аз.

неделя, 14 февруари 2016 г.

Турски кух хляб (Кübban ekmeği)

Всеки, който е посещавал турски ресторант, познава този ефектен, вкусен и ароматен хляб. Винаги съм мислела, че се приготвя по някакъв особен начин, изискващ специални умения, защото приготвянето на хляб си е свещенодействие. Оказа се обаче, че приготвянето на този хляб никак не е трудно и, освен дозата любов и любопитство,  е необходимо само желание. Продуктите са достъпни, единственото по-различно е, че в тестото не се слага мазнина и не изисква второ втасване.




Необходими продукти за 4-5 човека:

около 0. 500 кг брашно
7 г суха мая (2 ч.л.)
250 мл прясно мляко или вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол

1 разбито яйце за намазване
бял и черен сусам за поръсване

Откакто имам машина за хляб, замесвам всички теста там на програма тесто или в минутите за замесване на програмата за бърз хляб. Продуктите се поставят на дъното на контейнера в познатата последователност - първо течните, после сухите. Върху пресятото брашно оформям три вдлъбнатини. В средната поставям маята, в останалите две - захарта и солта. Замесвам меко тесто, което трябва да се наблюдава. Възможно е да се добави още брашно или пък течност. И тук важи стандартният принцип готовото тесто да е меко като меката част на ухото. 
Ако месите на ръка, добавяйте пресятото брашно на части до получаване на меко и еластично тесто.
Оставяме готовото тесто да втаса до удвояване на обема в машината или в намаслен съд под свежо фолио. Разделяме тестото на няколко топки, които разточваме върху набрашнена повърхност на елипса с дебелина около 0.5 см. Не разточвайте тестото прекалено тънко, за да не стане прекалено тънък и хрупкав хлябът при изпичане. Може да го оформите на 4-5 по-малки питки или на 2-3 по-големи елипсовидни хляба.
 Готовите елипси прехвърлете в тавичка върху хартия за печене. Намажете ги с разбитото яйце и поръсете със сусам. Оставете ги да починат така десетина минути и изпечете в предварително загрята фурна на 220 градуса до златисто. Не ги препичайте. 
Ако вашата фурна има опция за едновременно  печене на две нива и обикновено практикувате по този начин, ви съветвам да изберете друга програма. Изпечен на две нива при мен долният хляб не успява да се надуе както трябва, затова при следващите изпичания, слагах само по една тавичка.
Слагайте горещия хляб на масата и започвайте. Внимавайте да не се изгорите от горещия въздух вътре, когато го разчупвате.


Добър апетит!
Ако ви остане тесто, го поставете в хладилника под свежо фолио в намаслен съд или в найлонова торбичка. Може да го използвате на другия ден като веднага разточите върху набрашнен плот , без да го чакате да втасва предварително. Оставете разточените и намазани с яйце елипси да починат 15 минути преди да ги изпечете.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...