понеделник, 23 януари 2017 г.

Пълнена кисела зелка

Киселото зеле е любим зимен продукт почти във всеки български дом. Свинско с кисело зеле, пиле с кисело зеле, сармички и капама са обичани от всички ястия. Днес ви предлагам ароматна рецепта за пълнена кисела зелка, която е  подходяща за студен ден като днешния. Освен че е много вкусна, тя е ефектна, красива и бихте могли да я споделите освен със семейството си и с приятели. Ако я поднесете с кух турски хляб, както направих аз в този случай, удоволствието ще е двойно! Чашата червено вино е задължителна!



Необходими продукти за 8 порции:

1 добре втасала кисела зелка с диаметър около 22-23см.
2стръка праз
600г шарено свинско месо(от плешка, врат или гърди)
100г пушен бекон (с повече сланинка)
4 гъби
1 парче луканкова наденица или суджук
1ч.л. пушен червен пипер
1ч.л. сладък червен пипер
черен пипер, сол
чубрица
50 - 100 мл олио
зелева чорба

Начин на приготвяне:

В по-дълбок тиган изсипете олиото и запържете нарязаното на малки кубчета месо докато се изпари водата. Добавете нарязаните гъби и праза и разбърквайте отвреме навреме до омекване на зеленчуците. Прибавете нарязания на малки кубчета бекон и суджука, нарязан на малки парчета. Сложете по една лъжичка пушен червен пипер, сладък червен пиперр 1/2 ч.л. черен пипер и 1 с.л. чубрица. Разбъркайте добре. Сместа ви за пълнене на зелката е готова.
Оставете я леко да се охлади, а през това време разлистете зелката внимателно лист по лист, докато стигнете до сърцевината. Изрежете я внимателно като внимаване да не срежете основата на листата. Задушете нарязаната ситно сърцевина от зелето с олио и червен пипер.


В центъра на зелката сложете няколко лъжици от пълнежа и загърнете с листа.


Около оформения кръг сложете отново от пълнежа и загърнете отново с листа.


В подходящ съд с диаметър близък до диаметъра на зелката кръстосайте 4 достатъчно дълги отрязъци от готварски канап или конец, така че да можете за завържете зелката стегнато. Пренесете завързаната пълнена кисела зелка в гювеч, чието дъно сте намазали с олио и сте покрили с няколко зелеви листа. Покрийте пълнената зелката с още две-три по-големи листа, за да не прегаря при печене. Около зелката може да сложите нарязаната на дребно сърцевина, която сте задушили с малко мазнина и 1ч.л сладък червен пипер.


Налейте в гювеча зелев сок, който да достига  около 3-4 пръста над дъното.
Сложете капака на гювеча и го поставете в студена фурна на първо ниво на решетката. Включете на 180 градуса и печете около 3 часа.


Извадете изпечената пълнена зелка внимателно от гювеча и пренесете в подходящ съд. Премахнете горните листа и конците.


Нарежете на порционни резени и сервирайте.


Добър апетит!

Моите препоръки:

Както казваше моята баба,  зелето "носи" повечко мазнина. Така е, затова , ако разполагате с домашна сланинка или мас, можете да ги добавите,  когато задушавате плънката или да ги сложите на дъното на гювеча. Ястието ще стане много по-вкусно. Ако обаче готвите за хора със сърдечносъдови проблеми и висок холестерол, изберете по-здравословната горна рецепта!
Да ви е сладко!

неделя, 15 януари 2017 г.

Чийзкрем с тиква и стевия

Рецептите от рода бързо,  вкусно и с тиква са ми особено любими. Тази е точно такава. Има си и бонус - без захар е, така че добавяме към горните достойнства и полезно!
Мое дълбоко убеждение е, че хубавите неща трябва да се споделят, затова в няколко рецепти през тази година искам да споделя с вас какви вкусни, бързи и полезни десерти могат да се приготвят като заместим захарта със стевия или меласа например.
 Надявам се тези мои рецепти да са от полза на всички, които по здравословни причини трябва да избягват захарта или са избрали здравословното хранене като начин на живот.
 Стевията не съдържа калории, няма гликемичен индекс и най-важното - не предизвиква въглехидратен глад. Затова десертите, приготвени с нея, бързо засищат глада и задоволяват потребността от сладко дори с малки количества.


Необходими продукти за 2 порции:

125г крема сирене
220г печена или сварена на пара тиква
200мл неподсладена животинска сметана
1ч.л. канела
щипка прясно настъргано индийско орехче
1 ванилия
1/2 к.л. джинджифил
3-4 ч.л. стевия лукс


 Начин на приготвяне - със скоростта на светлината :)

В робот или с миксер смесете тиквата и крем сиренето до гладка консистенция. Добавете сметаната, стевията  и подправките и продължавайте да разбивате до сгъстяване. Разпределете сместа в подходящи чаши. Може да поръсите с малко канела, кокосови стърготини или настърган натурален шоколад. Съхранявайте в хладилник, ако ще поднесете на по-късен етап.


Моите забележки:

Можете да разбиете сметаната отделно и да я добавите на части към останалата смес. Ако тиквата е варена на пара, може да е по-водна, така че, за да получите по-стегната консистенция, може да я поставите за няколко минути върху домакинска хартия в цедка, за да премахнете излишната вода.
Прибавяйте общото количество стевия по половин лъжичка до желаната от вас сладост. Не я предозирайте, за да не получите горчив привкус. Наслаждавайте се на страхотния вкус!

Добър апетит!

Ако и вие сте тикволюбител като мен, можете да приготвите и други мои рецепти с тиква като крем супа от тиква с песто от салвия, бонбони от тиква без захар, печена тиква със салвия и къри, тирамису с тиква, меки тиквени сладки с крем, печено пиле с тиква и салвия, пълнена тиква със сушени плодове и локум, мраморен шоколадово-тиквен брауниз, кекс тиква и сушени плодове, трицветен мус с маскарпоне,

петък, 13 януари 2017 г.

Бонбони от тиква и кокосово масло без захар

С първата публикация в блога за тази година пожелавам на всички, които се отбивате тук при мен здраве, щастие, радост и сбъднати мечти. Както и много вкусни моменти!
 След обилните трапези по празниците,  добре е да се храним с по-малко калорична храна.
 Много от нас трудно  се лишават от сладките неща. Има обаче начини, позволяващи  ни да си хапваме по някой сладкиш и едновременно с това да не се притесняваме за размера на талията.
Днешната рецепта е точно такава! Тя е без захар, с полезни за здравето натурални продукти и най-важното за небцето - много, много вкусна!
Рецептата е подходяща на вегетарианци, вегани и всички, които биха желали да се хранят здравословно. С радост я споделям с вас! Още повече, че е приготвена с любимата ми тиква!



Необходими продукти за около 20 бонбона:

200г печена или сварена на пара  тиква
60г  фино смлени овесени ядки или смлени пълнозърнести бисквити без захар
5 с.л. течно кокосово масло
50г смлени орехи
50г смлени бадеми
1/2 ч.л канела
1/4 ч.л. сух смлян джинджифил
1 ванилия
3-4 ч.л. стевия лукс

5-6 сушени сливи, накиснати предварително в малко топла вода

За овалване:

леко запечени или сурови кокосови стърготини,
натурално какао,
смлени ядки,
разтопен черен шоколад



Начин на приготвяне:

Пюрирайте тиквата заедно с кокосовото масло, стевията и подправките. Добавете към тях смлените ядки (или бисквити) и разъркайте добре. Преместете в съд, покрийте с фолио или капак и оставете в хладилника докато сместа стегне. Подсушете накиснатите и омекнали сини сливи и ги нарежете на парченца с големина колкото плочка на нокът.
От готовата смес откъсвайте парченца с големина на среден орех. Поставете в средата парче сушена слива и оформете топчета. Оваляйте готовите топчета в кокос, какао или залейте със стопен на водна баня черен шоколад с малко сметана. Оставете няколко часа в хладилник, преди да ги поднесете.




Моите забележки:
Използването на стевия е чудесен начин да замените захарта - тя не съдържа калории и се смесва чудесно с останалите продукти. Моят съвет е да я добавяте на части до получаване на желаната от вас сладост. Не предозирайте - тук не важи принципът  валиден при захарта - колкото повече, толкова по-сладко, напротив - ще получите горчив привкус.
 Стевия лукс, която използвам,  е удобно пакетирана на единични дози и, въпреки това, добавяйте с лъжичка и опитвайте.
Може да накиснете сушените сливи в ароматен алкохол. В такъв случай направете това от предната вечер!



Ако и вие сте тикволюбител като мен, можете да приготвите и други мои рецепти с тиква като крем супа от тиква с песто от салвияпечена тиква със салвия и къритирамису с тиквамеки тиквени сладки с кремпечено пиле с тиква и салвияпълнена тиква със сушени плодове и локуммраморен шоколадово-тиквен браунизкекс тиква и сушени плодоветрицветен мус с маскарпоне, чийзкрем с тиква и стевия


петък, 16 декември 2016 г.

Канелени бисквити с орехи и сладко от ягоди

Тези сладки са чудесна алтернатива на меденките, защото по вкус много приличат на тях, но си имат своите безспорни предимства и достойнства - приятният вкус на печени орехи и меката текстура, още след изпичане. Откакто ги видях при Дарето, често ги приготвям у дома, защото продуктите са достъпни, стават много бързо и търпят импровизации с пълнежа.
 А и са  толкова красиви! Много са подходящи за Коледа!


Необходими продукти за около 60бр.:

 1 яйце
 100 мл олио
 120 г захар
 70 г смлени орехови ядки
 1/2 бурканче (от детско пюренце) около 70-80 г. ягодово сладко, мармалад или конфитюр 
( може да го пасирате, за да няма твърди и големи парченца)
* 1 ч.л. сода изгасена в 1 с.л. оцет
* 1 ч.л. канела
* 300 г брашно 

За пълнежа:

80 г тъмен шоколад с поне 50% какао
30 мл сметана(сладкарска)
захарни пръчици за украса(може и без тях)

или  ягодово сладко (около 1/2 малко бурканче)


Начин на приготвяне:

Смесете брашното с канелата. Разбийте яйцето със захарта на крем, добавете олиото и сладкото, към което сте прибавили изгасената в оцет сода. Разбъркайте добре и добавете смлените орехи. Постепенно на части добавете брашното и замесете меко тесто. Отчупвайте от тестото парченца с големина на орехче, оформяйте топчета и ги подреждайте на достатъчно разстояние едно от друго в тавичка върху хартия за печене. С помощта на малка капачка притиснете дълбоко в средата, за да направите дупчица за пълнежа. Изпечете сладките в предварително загрята фурна на 190-200 градуса за около 5-6 минути. Трябва да са мекички, когато  ги изваждате. Охладете ги върху решетка и ги напълнете с шоколадовия ганаш или със сладко от ягоди.

За шоколадовия пълнеж:

Стопете на водна баня шоколада и добавете към него сметаната. Разбъркайте добре и охладете леко.
Това е - бързо, лесно и вкусно!
Коконче, благодаря ти за чудесната рецепта!




Забележка: Може да замените сладкото от ягоди със сладко от череши. Ако не разполагате с достатъчно време, може да ги изпечете като кръгли бисквитки и да ги топнете после от едната страна в шоколад. Импровизирайте и се забавлявайте!

четвъртък, 15 декември 2016 г.

Меденки с пълнеж

 Меденките с удоволствие се похапват по всяко време. Но какво е Коледа без тяхното ухание и неповторимия им вкус на мед, орехи и канела.
 Всеки си има любима рецепта за тях - от мама, от баба, от приятелка или уникална леля сладкарка, а, такива като мен - от интернет:)
Доста рецепти за меденки съм изпробвала през годините на семейния ми живот, но мой фаворит са меденките на Буболинката. Направила съм някои промени в основната рецепта според нашите предпочитания и вкус.
Приготвям ги с помощта на  децата ми  вече няколко години подред. Издълбаването им си е направо тяхна привилегия. Няма да ви разказвам колко са вкусни, мекички и ароматни...



Необходими продукти:

2 яйца
1/2 ч.ч. олио
1/2ч.ч. мед
1ч.ч. фина кристална захар
2ч.л. канела
щипка индийско орехче
1/2 ч.л. джинджифил
1ч.л. сода
500-600г брашно

За плънката:
трохите от издълбаните меденки
100г масло
100мл прясно еспресо
100мл прясно мляко
1ч.ч. смлени орехи
30мл коняк или ароматен алкохол
кората на 1 портокал



Начин на приготвяне:

С миксер или тел разбиваме яйцата със захарата, прибавяме постепенно олиото, течния мед и накрая брашното с подправките и содата , добре разбъркани в него. Замесваме средно меко леко лепкаво тесто. От него оформяме малки топчета с големина на среден орех, които подреждаме на разстояние едно от друго в тавичка върху хартия за печене. При печене сладките удвояват обема си, така че преценете добре разстоянието. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 10 мин. Наблюдавайте ги, не трябва да се препичат. Когато ги извадите трябва да бъдат леко мекички, при изстиването си те ще се втвърдят.
Охладете ги леко и още докато са леко топли ги издълбайте с помощта на малко ножче.
Пригответе плънката и с нея напълнете издълбаните меденки като ги слепите две по две. Може да ги залеете с шоколад.
 Може да  съхранявате готовите меденки в метална кутия за бисквити, като поставите няколко резена ябълки в нея, за да омекнат по-бързо.


Забележка:  Ако приготвяне меденките за малки деца, пропуснете кафето и алкохола в плънката и добавете същото количество прясно мляко.


сряда, 14 декември 2016 г.

Джинджифилови коледни бисквити

 Това са едни от задължителните сладки, които правя от доста години за Коледа, както личи от различните снимки по-долу.  Те са идеалната основа за рисуване с айсинг.  Ако имате подходящи формички ще успеете да направите весели, цветни, забавни и красиви бисквитки, подходящи и за украса за елхата.
И най-вече - вкусни! Докато ги печете домът ви ще ухае на Коледа, а децата истински ще се забавляват, когато ги включите в украсяването с айсинг. Рецептата е на Зори от готварския форум на Бг мама и е много сполучлива.




Необходими продукти за около 45бр. :

85 гр. масло
3-4 с.л. кафява захар
100 гр. мед
1 яйце
350 гр. брашно
1/2 к. л. сода бикарбонат
1 с.л. джинджифил на прах
2 к.л. канела
2 с.л. настъргани лимонови и портокалови корички

За айсинга:

1 бр. белтък
2-3 капки лимонов сок
200-250 г пудра захар, 1 ванилия


Начин на приготвяне:

 В подходящ дълбок съд разтопяваме маслото със захарта и меда.
 Отдръпваме от котлона и след леко охлаждане на сместа добавяме към нея цитрусовите корички. След като се охлади напълно,  към сместа се добавя яйцето. Брашното се смесва добре със содата и подправките и се добавя към маслената смес на части до пълно усвояване и тестото се омесва на ръка. 
Оставя се на хладно за около час, след това се разточва и се изрязват формички по желание. Ако ще ги използвате за украса на елхата,  в единия край на всяка бисквитка направете малка дупчица с помощта на сламка. 



 Подредете готовите бисквитки върху хартия за печене на разстояние една от друга, защото леко увеличават обема си. На този етап може да ги намажете с разбит белтък и да ги украсите със стафиди, сушени плодове и цитрусови кори.  
Пекат се 6-8 мин. във загрята на 190-200 гр. фурна.



Другият начин, както в случая, е да се украсят с айсинг след изпичането. В този случай е излишно да се мажат с белтък преди печене.

Много са ароматни.


Приготвяне на айсинг за украса на бисквитките:

Белтъкът се разбива с лимоновия сок на сняг с миксер. Лъжица по лъжица се добавя пудрата захар (двойно или тройно пресята), докато се образуват стабилни връхчета. Ванилията се добавя накрая. Чрез добавяне на лимонов сок айсингът може да се разрежда, а при добавяне на пудра захар да се сгъстява. Гъстият се използва за контур на бисквитките, по-течният за запълване на пространството между контурите. Може  да оцветите айсинга  с хранителни бои.  Най-подходящи са течните или гел-боите. С помощта на сладкарски пош или найлонова торбичка с малка дупчица в ъгъла  айсингът се шприцова върху бисквитите в желаната от вас форма.
Дайте воля на въображението си и се забавлявайте!


Пожелавам Ви весела, вкусна и красива Коледа!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...