сряда, 13 април 2011 г.

Салата от маринован патладжан с рукола и брускети с песто и прошуто

Сигурно вече сте забелязали, че съм фен на по-леките храни и предпочитам различни  комбинации със зеленчуци. Едва ли ще срещнете рецепти с майонеза, 10 яйца или свинска мас в съставките на моите рецепти. Много харесвам средиземноморската храна заради нейната простота и прекрасен вкус. Днес ще ви предложа една рецепта, подходяща за бързо хапване, а защо не и за лек обяд или вечеря.


Необходими продукти:

2 патладжана, нарязани на парчета
3-4 с.л. зехтин, сол, пипер и чесън на прах
3 с.л. бял балсамов оцет
3 с.л. стафиди
50 гр. рукола

Нарязаният патладжан поставяме в подсолена вода за 30 мин. Отцеждаме, подсушаваме и в тавичка го объркваме със зехтина, солта, черния пипер и чесъна. Поставяме в гореща фурна 180 градуса с вентилатор и печем до златисто - около 30 минути. Изваждаме го и го смесваме със стафидите и балсамовия оцет. Охлаждаме, смесваме го с прясната рукола и поднасяме с брускети.

За брускетите:
4-5 дълги филии хляб или нарязани на филийки и препечени питки с пармезан
песто от босилек, скилидка чесън
70-80 гр. прошуто крудо, тънко нарязано

Препичаме хляба и го нарязваме на тънки парчета, всяко едно натриваме със скилидка чесън и намазваме с тънък слой песто. Увиваме парчетата в прошуто и поднасяме заедно със салатата. Мммммм...:)

 Мисля, че чашата студено бяло вино е задължителна!

Базовата рецепта на салатата е от сп. GoodFood

вторник, 12 април 2011 г.

Рулца от грилован патладжан с млечен пастет

Знам, че имам вече подобна рецепта в блога, но това, което ще ви предложа днес, също е вкусно. Освен това, днес съм ви приготвила бонус, 2 в 1 както се казва, защото ще ви предложа и рецепта за остатъка от плънката. И така:


Необходими продукти:

3 патладжана, 3 изпечени червени чушки - подсушени
150мл. зехтин
сух риган
1 скилидка чесън
сол, черен пипер
Нарязваме измития патладжан надлъжно на филии, дебели около 1 см. Поставяме филиите в подсолена вода за около 30 мин., за да пуснат горчивия си сок и, за да не потъмнеят. От останалите съставки приготвяме смес за намазване на патладжаните. Подсушаваме патладжаните след изваждането им от водата и ги намазваме с четчица със сместа от едната страна. Изпичаме върху сух грил-тиган и, преди да ги обърнем, ги намазваме и от другата. Поставяме в съд под капак и приготвяме плънката.


За плънката:


1 пак. сирене Крема - 125 гр.
100 гр. заквасена сметана
1 к.л. песто от босилек
сол
1 скилидка чесън - пресован
няколко стръка пресен магданоз - ситно нарязан


Смесваме добре всички съставки и с получената млечна паста намазваме изстиналите филии от патладжан. От горе поставяме тънка и дълга лента от подсушена печена чушка и навиваме внимателно на рулце. Готовите пакетчета можем да привържем с леко бланширани листа от пресен лук. Поднасяме охладени.


Понеже аз направих повечко паста, от остатъка приготвих едно млечно предястие с добавка на  3-4 нарязани на дребно печени чушки, 50-70 гр. краве сирене, 2-3 стръка нарязан на дребно пресен лук. Получи се доста вкусно. Който е свикнал с вечерния си аперитив, мисля, че ще го оцени подобаващо!



Надявам се тези предложения да се харесат и във вашите домове!

Пригответе тази рецепта през лятото в белтъчния ден на 90-дневната диета - ще ви бъде вкусно!

петък, 8 април 2011 г.

Първи опити в пеперудоснимането


  Зная, че дълго време посетилите на страничката "Фотография" си тръгваха от блога с излъгани очаквания. Извинявам се за това. Всъщност още умувам как да ви представя интереса си към фотографията и постигнатите от мен скромни успехи в тази област. Истината е, че много от нещата, които са ме завладявали и обсебвали, са ставали случайно. Много съм благодарна на моите родители, че ме научиха да се радвам, да откривам и да оценявам малките неща. Те ме правят щастлива, защото откриват пред мен непознати, чудни, пъстри, пълни с живот и хармония светове. Фотографията ми даде възможност да улавям крехки и удивителни моменти и детайли от  малкия свят на растенията, насекомите и животните.
  Подготвям ви с това леко психоаналитично встъпление за снимките, които ще ви покажа,  за да си обясните страстта ми към макрофотографията и най-вече към пеперудоснимането /лаская се да мисля, че този неологизъм е измислен от мен./ 
Та, като човек с чувствителна и поетична душа /филолог съм все пак/, винаги съм обичала тези красиви ефирни и пърхащи създания. Но никога не съм си давала сметка колко трудно и опасно понякога може да бъде увековечаването им, докато не реших да направя няколко индивидуални /голяма грешка/ фотопленера. 
 Никога не се доверявайте на пеперуда в непозната местност за маршрута, особено, ако сте я подгонили, за да я снимате. Това може да ви докара няколко не особено приятни неща - да се изгубите, да се овъргаляте юнашката в коприва, да стъпите върху лошо миришещо нещо и да се разочаровате дълбоко от себе си заради невъзможността да постигнете добър фокус. 
 Пеперудите се държат доста странно на фотосесия. Меко казано са доста шавливи. Нямат нищо общо с кротката сдържаност и английско възпитание на мъфините  например, които никога не мърдат от  мястото си и дори гледат фокуса в очите.
 За да ни ви доскучава от моите наивистични и в много отношения непоследователни изложения /излагания също е уместно като употреба/ ще показвам тук-там и снимкови доказателства. Това е една от първите ми снимки, която и до днес събужда ярки спомени за копривена прегръдка :


Запомнете добре това лице. Не се подвеждайте по красивите очи / и крила/ особено в непозната местност. 

петък, 1 април 2011 г.

Пилешки пастет с песто


Днес ви предлагам една рецепта, която се комбинира чудесно с питките с пармезан

Необходими продукти:

300 гр. сварени в подсолена вода или бульон пилешки гърди
щипка червен пипер
черен пипер
2 скилидки чесън
1 к. л. песто от босилек
1ч. л. настърган пармезан
4-5 настъргани натурални маслини
магданоз
6-7 с.л. зехтин
Всички съставки без магданоза, маслините и пармезана се смилат в кухненски робот. Добавят се накълцаният на дребно магданоз, пестото и пармезана. Разбърква се добре, оставя се няколко часа в хладилник, за да се овкуси, и се сервира върху препечена филийка с домат.

четвъртък, 31 март 2011 г.

Питки с пармезан





Тези питки 
често присъстват на нашата трапеза - пухкави и ароматни. Подходящи са и за брускети.


За тестото:

1 и 1/2 ч.ч. вода + още 2с.л.
1-2 с.л зехтин
4 ч.ч. брашно
3 ч.л. захар
3 ч.л. сол
1с.л. суха мая

Слагам продуктите за тестото в машината за хляб на програма тесто..
 След сигнала на първия цикъл прибавям 2с.л. настърган пармезан и/или 2 с. л. готово песто от босилек.

След края на програмата изваждам тестото, оформям питки или багети и ги оставям  отново да втасат на 40-50 градуса във фурната около 30 мин. Намазвам втасалите питки с жълтък, смесен с олио, поръсвам с мак, ленено семе или сусам и пека на 165 градуса с вентилатор. След изваждане напръскам леко с вода и задушавам под чиста кърпа 10-15 мин.


Източник : Танита

събота, 26 март 2011 г.

Пиле с маслини и булгур


Необходими продукти:
1 пиле на порции
1ч.ч бяло вино
2 глави лук
1 морков
2 с.л. доматено пюре
царевично нишесте за овалване
6 нарязани на кръгчета черни маслини без костилки
зехтин
черен пипер
3/4ч.ч. булгур, сварен в подсолена вода и отцеден
стрък пресен чесън
бучица масло
магданоз


Почистените, посолени със сол и черен пипер и леко подсушени пилешки порции се овалват  в царевичното нишесте и се запържват в зехтина равномерно в по-дълбок тиган или тенджера. Прибавят се нарязаният лук и морков, разбърква се леко и се сипва малко от виното. Виното се досипва на части до извиране и поемане от месото. Прибавя се доматеното пюре, разбърква се и месото се долива с 2-3 ч.ч. гореща вода или пилешки бульон (течността трябва да покрие леко месото). Оставя се на тих огън до омекване на пилето. Наблюдавайте, защото сосът се сгъстява от нишестето, така че разбърквайте от време навреме, за да не загори. Накрая се добавят нарязаните маслини, ястието се оставя да поври още 5-6 минути и се отдръпва от огъня. 
Свареният булгур се запържва леко с бучица масло, отдръпва се от котлона и се смесва с накълцания наситно стрък пресен чесън и малко черен пипер.
Сервира се порция пиле, гарнитура от булгур   и сос. Може да се поръси с още магданоз. 


По идея на Иван Звездев
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...