петък, 21 октомври 2011 г.

Калцоне с гъби, спанак и мариновани домати

Понеже проглуших ушите на половината кулинарни блогъри, че съм на 90-дневната диета (един вид да бъдат по-милостиви с представянето на вкусните си ястия си и да поцъкат съжалително над моята самопричинена участ) днес отново ви предсавям диетична рецепта, при това без месо, на която децета ви със сигурност много ще се зарадват на Коледа.
 Моля месоядните с трайна нетолерантност към вегетарианската кухня да напуснат и да затворят вратата.
Сега като останахме насаме свои хора, ще ви кажа, че тези, които излязоха, изгубиха много. Но да не ги мислим - тъкмо ще остане повече за нас.
 Та, драги съратници, откакто реших да се подложа на тази диета по-скоро от инат, отколкото от необходимост, въображението ми започна да работи доста по-добре. Импровизирах, пробвах с налични продукти и любими съставки, за да постигна едно здравословно и балансирано хранене.
Днешната рецепта определено не заслужава толкова дълъг увод, още повече, че е съвсем лесна и достъпна, но явно диетата се отразява и на моята общителност. Та да не си играя повече с времето и търпението ви, ето я и нея.



Братя и сестри, ето и продуктите:

250гр. готово тесто (можете да си го приготвите и сами)
4 с.л. зехтин за задушаване на зеленчуците и 1с.л. за намазване
1/2 глава стар лук,
4 пресни печурки
3 топчета замразен спанак
2-3 парчета мариновани домати, обелени и нарязани на малки парченца
1 голяма скилидка чесън
4-5 с.л. бяло вино
2 с.л. пресен магданоз
1 ч.л. пресен розмарин
сол, черен пипер на вкус


Приготвяне:

В малко тиганче с незалепващо покритие слагаме зехтина, лука и гъбите и леко разбъркваме няколко пъти. Прибавяме спанака и чесъна, нарязан ситно, и отново разбъркваме. Заливаме с
бялото вино и оставяме зеленчуците да се задушават. Когато лукът омекне, прибавяме маринованите домати, магданоза и розмарина, сол и пипер и леко охлаждаме сместа.  Плънката не трябва да има течност.
С намаслени ръце оформяме 4 топки от тестото и ги разточваме като за мекици, но не много тънко. С помощта на с.л. слагаме в единия край или в средата пълнеж и захлупваме като правим борд     с прищипване     от тестото с пръсти, за да не изтече плънката.
При самото оформяне сме омазнили питките, затова ги слагаме в горещ грил тиган и хубаво изпичаме от всички възможни страни, без да ги притискате.
Изваждаме питките и леко ги намазваме със зехтин. Поднасяме топли със салата - най-добре зелена.
Да ви е сладко.



От останалото тесто може да приготвите нещо за домашните ви любимци, които не споделят отдадеността ви към здравословното хранене, като им приготвите различен пълнеж - шунка, кашкавал, луканка или сварено пилешко. Така всички продукти ще се оползотворят и около вас ще се възцарят мир и любов!
Днес не ми е позволено да ви кажа наздраве!

четвъртък, 13 октомври 2011 г.

Пълнени чушки с ориз, целина , стафиди и червени боровинки

 Днешната рецептата е много подходяща в деня с варива за всички, които са решили да приложат 90-дневната диета върху себе си. От нея могат да се възползват и вегетарианците,  хората предпочитащи по-леките храни, както и за тези, които обичат да експериментират с вкусове.
 Дълбоко уважавам и почитам традиционната рецепта за пълнени чушки както с мляно месо, така и без. Обичам любвеобилно да ги обливам с различни сосчета на млечна или доматена основа. На тези им спестих подобно отношение, но пак се получиха много вкусни.

Необходими продукти за 5 чушки:

5 жълти месести чушки за пълнене
1/2 ч.ч ориз, моята беше от 300гр.
резен целина от глава и 3-4 стръка пресни листа

1 глава стар лук
30гр. стафиди
30 гр. сушени червени боровинки
щипка канела
сол на вкус
2 щипки микс от пипери - червен, бял, черен и зелен
5-6 с.л. зехтин
4-5 парчета печени мариновани домати



Начин на приготвяне:

Нарязваме ситно лука и целината и задушаваме в зехтина с малко вода и щипка сол. Когато водата се изпари и зеленчуците омекнат,  прибавяме изчистения и измит ориз и леко запържваме докато зърната станат прозрачни. Прибавяме чаша вода със същата вместимост на чашата, с която сме мерили ориза. Разбъркваме и добавяме стафидите, боровинките и щипка канела. Бъркаме леко докато оризът поеме водата и сушените плодове омекнат. Прибавяме още четвърт ч.ч. вода и поръсваме с пипера. Добавяме нарязаните ситно листа от целина. Оставяме на котлона, докато оризът поеме и тази течност.
Приготвяме чушките като ги измиваме и  почистваме от дръжките и семенната част. Запазете дръжките, за да ви послужат като капачета и да затворите вече напълнените чушки с тях.
Пълним чушките с готовата смес и затваряме с дръжките. Останалата плънка разпределяме в съда, в който ще печем,  и добавяме към нея 4-5 парчета мариновани домати, почистени от люспите и нарязани ситно. Разпределяме чушките отгоре и заливаме с половин чаша вода и леко солим.
Печем в загрята на 180 фурна с обдухване. Когато чушките леко се зачервят, ги обръщаме от другата страна и допичаме до готовност.





Добър апетит!

Забележка:  Понеже видях във форумите, че някои момичета се притесняват от смесването на варива и сушени плодове, ако искате да сте стриктни в диетата, просто не добавяйте стафиди и боровинки. Тяхното количество е съвсем минимално и едва ли ще повлияе драстично на резултатите, но, разбира се, това е въпрос на личен избор! Желая на всички успех!

сряда, 28 септември 2011 г.

Обърната баница в два варианта

Започвам с изглед на крайния резултат от втората рецепта.



Честно казано, въобще не възнамерявах да публикувам днешната рецепта. В нета - рецепти за баници - бол. Обаче ми се намират няколко подходящи снимки и от суета и моментна липса на скромност ми се ще да ги изложа пред вас.
Всъщност днес дори ще има 2 в 1. Така де, баничарски жест към останалите баницоправители. Основната рецепта я знам от майка ми, тя пък от някаква нейна приятелка, на която пък някаква леля и т.н. С една дума съм отгледана с нея, любима семейна рецепта, една от онези, които винаги ти се получават и съответно разбирате, че доста такива баници са били системно унищожавани от мен и от домашните ми любимци.
След това многословно встъпление ви запознавам с известната в нета обърната баница и малко по-нататък с един неин навит вариант.



Необходими продукти:

400гр. кори на Белла
5 яйца
1 кофичка, 500гр. кисело мляко
2-3 с.л. брашно в зависимост от маслеността на млякото
1 ч.л. сода за хляб
200-250 гр. сирене
1/3 ч.ч. олио
1 ч.л. сол
50-60  гр. краве масло

Разбиваме яйцата с киселото мляко и разтворената предварително в него сода. Прибавяме солта, олиото, пресятото брашно. С две-три лъжици от тази смес подмазваме дъното на тавичката или съда, в който ще печем. (Тази стегната смес по дъното няма да позволи на баницата да падне от тавата, когато я обърнем най-накрая.) Добавяме и сиренето към млечно-яйчената смес. Започваме да редим корите - два листа кори, мажем равномерно със сместа върху тях, после упражнението се повтаря до свършване на корите. Преди да намажем последния ред кори, ги нарязваме на квадрати или ромбоиди, заливаме с останалата смес и на места слагаме парченца масло.
Печем в предварително загрята фурна 175-180 градуса до зачервяване.
Изваждаме изпечената баница и я обръщаме върху 2-3-4 купички (според вашата представа за стабилност), покриваме я с чиста кърпа и задушаваме 20-30 мин. Така баницата става въздушна и много пухкава.
Ако нямате настроение, време, а около вас има мрънкащи гладни създания, може да приложите и по-бързия и удобен метод, който научих от Аелис, като направо смачкате корите и ги залеете с въпросната смес.
При този вариант може да включите дразнителите да помагат в мачкането на корите и правенето на тестени топки.


При другия начин използваме същите продукти с добавка на малко газирана вода или лимонада.
В този случай в яйчената смес слагаме 3 яйца, а две яйца разбиваме с 100 мл. с лимонада или газирана вода. Корите отново са по две, но, след като сме ги намазали с млечната смес, ги завиваме на рулца откъм широката страна и ги подреждаме в кръг от средата на тавата към края, докато получим една спретната вита баница. Заливаме я с газираната смес, оставяме 5-6 минути да попие и печем на същите градуси и повтаряме същата процедура с обръщането.
Във втория случай баницата става още по-пухкава, сочна и леко сладникава от лимонадата, нещо, което у дома се приема със задоволство, одобрително мъркане по време на консумация и впечатляващо мълчание, докато трае този трудоемък процес.
Да се върнем отново към  крайния резултат.



Да ви е сладко!

П.С. Не използвайте тави от тефлон или с друго незалепващо покритие. В противен случай баницата ще бъде по-уместно да бъде наречена "падаща":)

понеделник, 26 септември 2011 г.

Желиран език

Откакто преодолях несигурността си в приложението на желатина в сладкарството, станах още по-смела:) Днешната ми рецепта ще ви докаже това. Тя не претендира за оригиналност и автентичност. Просто ще ви разкажа как аз приготвих желирания език.


Необходими продукти:
4 пресни свински езика
1 цял морков
парче целина, 1/4 средна глава, обелена и измита добре
8-10 зрънца черен пипер
1-2 дафинови листа
3 зърна бахар
сол на вкус

Идеи за украса:
- може да сварите яйце - трябва да е твърдо сварено и добре изстинало преди да го нарежете, най-добре го направете предишния ден или сутринта, ако ще приготвяте езика  вечер
- може за сварите половин чаша замразен (пресен) грах или царевица в микровълновата, докато езикът ври и да ги използвате според въображението си за декорация
- използвайте сварения морков, направете  с остър нож или картофобелачка надлъжни улеи и го нарежете на кръгчета - ще получите чудесни оранжеви цветя
- използвайте пресни листа от свежи билки





 Начин на приготвяне:
Сваряваме езиците заедно с всички подправки и солта в тенджера под налягане за 50-55 минути. Изваждаме, охлаждаме и ги обелваме.
Прецеждаме течността, в която са врели, и отделяме 400мл. от нея за желираща смес.
Накисваме 10гр. желатин в 2-3 с.л. вода докато набъбне и го разтваряме на водна баня. С постоянно разбъркване го прибавяме към приготвената все още гореща течност и бъркаме до пълното му разтваряне. Прецеждаме получената смес и леко охлаждаме.

Нарязваме обеления език на шайби с дълъг остър нож.
 Приготвяме съдовете, в които ще подреждаме предястието. Аз използвах две големи продълговати плата, но ми остана език и за две малки индивидуални порции.
С помощта на четка намазваме дъното на съда с леко топлата желираща смес няколко пъти. Слоят не трябва да е много дебел, т.е. течността не трябва да се изсипва(това не важи за малките индивидуални формички-там може). Върху така приготвения слой подреждаме внимателно шайбите език и намазваме пак с желираща течност. Оставяме съдовете за 5-10 минути в хладилника и през това време можем да приготвим декорация от сварения морков, сварено яйце, зелени листа от магданоз, целина, рукола или джоджен. Изваждаме платата, подреждаме кръгчетата морков и яйце според нашия вкус и въображение върху вече желирания тънък слой и отново минаваме с четчица с желираща смес. Топваме зелените листа в желираща смес и доукрасяваме. Отново поставяме платата в хладилник за 5-10 минути и минаваме с още една заглаждаща четка желираща смес. Поставяме платата под свежо домакинско фолио и ги прибираме в хладилник до момента, в който ще бъдат поднесени.
Подобни плата винаги правят впечатление и се приемат добре както в семейна обстановка, така и на събиране с приятели или роднини.
Изстудете бутилка бяло или червено вино и сядайте на масата!


Добър апетит!

Рецептата може да се приготви и с телешки език. В такъв случай трябва да намалите бройката, тъй като телешкия език е по-голям от свинския.
Без добавяне на яйца като декорация, тази рецепта е много подходяща за белтъчния ден за спазващите 90-дневната диета!

събота, 24 септември 2011 г.

Спаначени кошнички с рикота, печени домати и розмарин

Използвах времето покрай празничните дни за кулинарни експерименти. Понеже съм голям любител на спанака и маринованите печени домати, и, когато влизам у дома, усещам уханието на посаденото от мен храстче розмарин, и, защото още не съм се сбогувала с лятото, реших да направя нещо като последна лятна рецепта. Получи се много вкусно, ароматно и сочно предястие, което много искам да споделя с вас!



Необходими продукти:

2 кори за баница, тип"печени на сач", нарязани на квадрати 10/10см. за 12 броя, т.е. общо 24 единични квадрата

За пълнежа:

8-10 топчета размразен и добре изстискан спанак
1 кутия рикота - 250гр.
1 яйце
 2 с.л. заквасена сметана
5-6 парчета мариновани печени домати, около 1 малко детско бурканче за пюре(ако сте ги консервирали)
1 с.л. пресен ситно нарязан розмарин
1 скилидка чесън или 2 с.л. пресен лук
черен пипер, сол на вкус, зехтин за намазване на корите

50 гр. кашкавал за запичане и 12 бр. чери доматчета за украса (може и без тях)


Начин на приготвяне:

Намазваме всяко едно от квадратните парчета кори със зехтин(може и олио) с помощта на четка и ги налагаме две по две - трябва да се получат общо 12 слепени броя. Поставяме ги внимателно във форми за мъфини докато придобият форма на малки кошнички. Ако има много стърчащи краища-изрежете ги с ножица. Оставете ги настрана и пригответе пълнежа като разбиете яйцето с рикотата и сметаната. Нарежете доматите на малки парченца и заедно със спанака и пресования чесън ги добавете към млечната смес. Поръсете с черен пипер, сол и розмарин. Разбъркайте внимателно и с помощта на супена лъжица напълнете кошничките на 2/3 от вместимостта им.
Поставете в предварително загрята фурна 160 градуса с обдухване и печете 25 мин. По желание след 25 минута, извадете, поръсете с малко настърган кашкавал и поставете по едно чери доматче върху всяка кошничка. Върнете във фурната и печете още 5-7 минути докато кашкавалът леко се зачерви.
Бон апети!


Ако в семейството ви има такива, които не обичат спанак, можете да направите опит да ги излъжете да опитат и по ето този начин. Smile

 Тази последната снимка е по идея на съпруга ми!
Забавлявайте се и се наслаждавайте заедно!
Бон апети!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...