Нещата започнаха ведро и първия ден мина без проблеми. На втория ден забелязах леко пропукване на изградената психологическа позитивна бариера, а на третия ден вече успокоявах половинката и се опитвах да и внушавам светли мисли.
На четвъртия ден половинката се опитваше да внушава светли мисли на мен. И в двете посоки опитите не бяха особено успешни.
Готвенето в тези условия се оказа почти мисия невъзможна. Скарата и грил-тиганът бяха и все още са най-използваните кухненски пособия. Времето бе много подходящо да си припомним вкуса на китайската храна и печените пилета на грил. Но за човек, който обича да готви, това си е истинско страдание. Както и за разглезените в това отношение домашни любимци. Затова се наложи да прибягна до няколко бързи импровизации, които да успокоят малко кулинарните потребности и страсти.
Днес ви представям една от тези спасяващи рецепти по време на ремонт и горещо я препоръчвам на тези, на които им предстои такъв. Основните и предимства са, че се приготвя много бързо, търпи импровизации според наличните запаси в хладилника и е много вкусна.
Необходими продукти:
250гр. кори на сач
2 яйца
1/2 к.л. сода за хляб
250гр. кисело мляко
15-20 листа мечи лук
100гр. шунка, нарязана на кубчета
100 гр. кашкавал, нарязан на кубчета
1 голяма 125гр. топка моцарела, нарязана на шайби
олио и масло за намазване на корите.
Нарязваме корите според широчината на съда, в който ще печете баничките. Аз пекох в тавичка с размери 30 на 20 и разрязах на квадрати с ширина 20 см. Понеже корите са кръгли, някои от изрязаните няма да имат точно формата на квадрат или правоъгълник, но това не е толкова важно - завийте ги откъм кръговата страна. Намазваме добре корите с четчица от двете страни с приготвената смес от разтопено масло и олио. За това количество аз използвах малка купичка за крем карамел - наполовина пълна с масло, наполовина с олио.
Разбиваме яйцата с киселото мляко, в което предварително сме прибавили содата. Добавяме към тях и ситно нарязания мечи лук. С тази смес намазваме корите, поръсваме с шунка и кашкавал и завиваме на рулца, които поставяме в тавичка върху хартия за печене. От това количество в тавичка с такъв размер излизат около 10 банички. Заливаме подредените банички с остатъка от млечната смес, подреждаме върху тях на места нарязаната на шайби моцарела и запичаме в силна фурна на около 200 градуса до порозовяване на краищата.
Насладете се на своето малко парче удоволствие в тежкия момент!:)
Голяма вкусотия, а снимките са направо божествени!!!!
ОтговорИзтриванеЕ сега вече ще ида в Кауфланд. За там пък не съм се сещала, че може да има мечи лук.
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглеждат, Гуинет! Много апетитно зачервени!
Страхотно предложение! А като гледам снимките направо ми иде да захапя монитора :))))
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Маги!Притесняваш ме малко с това "божествени", но се старая поне да са прилични!Хубав празник пожелавам!
ОтговорИзтриванеПеп-4о, доста зелении съм купувала оттам - прясна мащерка, босилек, салвия, сега и мечи лук. Радвам се, че ти харесва баничката, а е и по твоята част - има шунка:)!Весел Гергьовден!
ОтговорИзтриванеЕли, по-безопасно и здравословно ще е , ако си ги направиш. Пък и гризането на монитора не е от най-вкусните неща:)! Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеПак страхотно вкусно е при теб, Гуинет!! :) Невероятен подстрекател си... Аз съм си наумила тия дни да пробвам спаначената ти пита, че не ми излиза от ума ;)
ОтговорИзтриванеМного свежо и ароматно предложение :)
ОтговорИзтриванеСъчувствие за ремонта, но после ще ви бъде хубаво!!!
Чудесен блог!
ОтговорИзтриванеИ рецептите, и снимките са много хубави! :)
Поздравления!
Вкусни и много усмихнати почивни дни! :)
Гуинет, както обичам зеленийки, и без ремонт ще си направя такива банички.
ОтговорИзтриванеЗа пореден път - поздравления за майсторските снимки и хубави почивни дни ти желая!
Много вкусни изглеждат
ОтговорИзтриванеПоздрави
Мина, Дани, Тони, Мариета, vicktory, благодаря ви, мили дами, за хубавите думи и пожелания. Поздрави и на вас и отморяващи почивни дни ви желая!
ОтговорИзтриванеГуинет,чудесна баничка!А аз току що се връщам от планина и гора,в която открих мечи лук на площ колкото олимпийски стадион!
ОтговорИзтриванеНещо такова - http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQZ_JjBKdiLPKTICs0-Z5kx2PPHrrjIeF9Xevhf4pH2MqILMpBC
Хубава нова седмица и дано сте приключили с ремонта,който си е изпитание за всяка домакиня!
Еликсир, не, не сме приключили с ремонта и вече ще хващам гората. Затова много те моля дай ми някакви координати на тази полянка. В коя част на Стара планина бяхте? Благодаря и спорна седмица ти пожелавам!
ОтговорИзтриванеМного ми харесват пролетните ти идеи, рецепти и изкушаващи снимки. С удоволствие се включвам към твоите последователи.
ОтговорИзтриванеПоздрави за чудесния блог и усмихнати майски дни, Диана
Благодаря, Диани, за хубавите думи!Винаги си добре дошла тук! Поздрави и за теб! Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеСтрахотия,много апетитно!
ОтговорИзтриванеНели, добре дошла! Благодаря!
ОтговорИзтриванеDi_ani, бях ти написала отговор, но имаше бъг в системата и изчезна. Много ми бе приятно да прочета твоите мили думи. Радост и удоволствие е за мен, че си избрала да следваш моя блог - винаги си добре дошла! Благодаря ти и нека май ти носи само хубави емоции!
ОтговорИзтриване