събота, 14 май 2011 г.

Зелено ризото с аспержи и пармезан

Въпреки ценния състав на аспержите и тяхната сочност, лично на мен ми се струват доста безвкусни и неутрални. Направо да си го кажем - безхарактерни. Но аз не се отказвам от опитите да ги включа в менюто на моето семейство под една или друга форма. Днешната рецепта е чудесно съчетание между пролетните подправки, които виреят на нашите географски ширини, и неповторимия вкус на италианската кухня. Резултатът е различно, вкусно и засищащо ястие! Дано ви хареса и на вас!


Необходими продукти за  2 порции:

10 стръка аспержи
50 гр. масло и 3 с. л. зехтин
1 ч.ч. едър ориз
3-4 стръка пресен лук
15-20 листа мечи лук
1/2 ч.ч. настърган пармезан
1ч.ч. бяло вино, 2 1/2 ч.ч. бульон от варенето на аспержите
сол, черен пипер
2 яйца

Аспержите се сваряват за 3-4 минути в тенджера с вода без сол и се охлаждат напълно под течаща студена вода. Течността, в която са врели, се запазва. Отрязват се връхчета с дължина около 5-6 см и се отделят настрана. Останалата част от стъблата се нарязват на дребни кубчета.
Лукът се нарязва наситно, оризът се почиства и измива много добре.
В широк тиган се слагат маслото и зехтинът и в тях се задушава нарязаният лук. Когато лукът омекне се прибавя оризът и леко се запържва до прозрачност. Започваме с прибавяне на течностите - виното и водата от аспержите. Прибавяйте на малки части, докато оризът ги попие и след това отново. Продължаваме до пълното поемане на течността от ориза. Преди прибавянето на последната доза течност, сложете в тигана кубчетата нарязани аспержи. Прибавете пармезана, разбъркайте, посолете на вкус, сложете черен пипер и добавете накълцаният мечи лук.
В остатъка от течността, в която сте сварили аспержите добавете сол и 2 с.л. оцет и чукнете 2 яйца. Варете ги около 3-4-5 мин. докато се забулят, но жълтъкат остане полутечен. Извадете ги и леко охладете. В плитки широки чини разпределете ризотото, аранжирайте със стръковете аспержи и в средата сложете леко срязаното яйце, докато жълтъкът леко потече.


Сервирайте с изстудено бяло вино.
Добър апетит!


Базовата рецепта е тук


2 коментара:

  1. Невероятно вкусно предложение с толкова слънчеви и изкусителни снимки! Поздравления, Гуинет!

    ОтговорИзтриване
  2. Добре дошла, Мони! Благодаря за оценката! Слънчеви почивни дни ти желая и, ако попаднеш на хубави аспержи, ти препоръчвам да ги опиташ по този начин!:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...