събота, 24 септември 2011 г.

Спаначени кошнички с рикота, печени домати и розмарин

Използвах времето покрай празничните дни за кулинарни експерименти. Понеже съм голям любител на спанака и маринованите печени домати, и, когато влизам у дома, усещам уханието на посаденото от мен храстче розмарин, и, защото още не съм се сбогувала с лятото, реших да направя нещо като последна лятна рецепта. Получи се много вкусно, ароматно и сочно предястие, което много искам да споделя с вас!



Необходими продукти:

2 кори за баница, тип"печени на сач", нарязани на квадрати 10/10см. за 12 броя, т.е. общо 24 единични квадрата

За пълнежа:

8-10 топчета размразен и добре изстискан спанак
1 кутия рикота - 250гр.
1 яйце
 2 с.л. заквасена сметана
5-6 парчета мариновани печени домати, около 1 малко детско бурканче за пюре(ако сте ги консервирали)
1 с.л. пресен ситно нарязан розмарин
1 скилидка чесън или 2 с.л. пресен лук
черен пипер, сол на вкус, зехтин за намазване на корите

50 гр. кашкавал за запичане и 12 бр. чери доматчета за украса (може и без тях)


Начин на приготвяне:

Намазваме всяко едно от квадратните парчета кори със зехтин(може и олио) с помощта на четка и ги налагаме две по две - трябва да се получат общо 12 слепени броя. Поставяме ги внимателно във форми за мъфини докато придобият форма на малки кошнички. Ако има много стърчащи краища-изрежете ги с ножица. Оставете ги настрана и пригответе пълнежа като разбиете яйцето с рикотата и сметаната. Нарежете доматите на малки парченца и заедно със спанака и пресования чесън ги добавете към млечната смес. Поръсете с черен пипер, сол и розмарин. Разбъркайте внимателно и с помощта на супена лъжица напълнете кошничките на 2/3 от вместимостта им.
Поставете в предварително загрята фурна 160 градуса с обдухване и печете 25 мин. По желание след 25 минута, извадете, поръсете с малко настърган кашкавал и поставете по едно чери доматче върху всяка кошничка. Върнете във фурната и печете още 5-7 минути докато кашкавалът леко се зачерви.
Бон апети!


Ако в семейството ви има такива, които не обичат спанак, можете да направите опит да ги излъжете да опитат и по ето този начин. Smile

 Тази последната снимка е по идея на съпруга ми!
Забавлявайте се и се наслаждавайте заедно!
Бон апети!




23 коментара:

  1. This is gonna be a pica-pica favorite in our parties...plus points for being a healthy appetizer too!

    ОтговорИзтриване
  2. I love bites like this:) My muffin tin knows it..I make all kind of sweet and savory in it...not just muffins;)Your dish looks appetizing:)

    ОтговорИзтриване
  3. :)Идейката на половинката ти,ме накара да се усмихна!
    Чудесна рецепта,още по хубаво изпълнение и снимки!
    Много,ама наистина много идейна,весела и хубава е последната снимка!
    Поздрави за половинката,прегръдки за теб и пожелания за един чудесен неделен ден:)))

    ОтговорИзтриване
  4. Изглеждат страхотно и не се съмнявам, че са и вкусни!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасно изглеждат. Много апетитни и красиви кошнички.Обичам подобни идейки.Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  6. myFudo, yes, it`s a great idea for party. Thanks for the points:)
    Dzoli, Let's do muffins!:)I'm glad that you like it. Thank you!

    ОтговорИзтриване
  7. КАТЕРИНА, благодаря ти за милите думи и за това, че направи деня на половинката ми щастлив - друго си е да те похвали и поздрави хубава жена:) Хубав ден и на теб!

    ОтговорИзтриване
  8. traiana, намерила си добри думи за мен и го оценявам. Спокойна успешна и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Йоли, много ме радва твоята похвала. Слънчева и вдъхновяваща есенна седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасно предложение, както винаги. Харесвам много твоите предложения!

    ОтговорИзтриване
  11. Гуинет,много красиво и вкусно предложение при теб!И както винаги презентирано и снимано отлично!
    У нас също се мръщят на спанака,но на подобна идея биха се усмихнали,убедена съм!
    Стека от телешко е фантастичен-толкова сочен изглежда,комплименти,разкошен е!

    Хубав последен почивен ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  12. Повече от прекрасни са!
    Благодаря за рецептата на тази прлелест.
    Сърдечен поздрав и хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  13. Илианка, Еликсир, Лети, не можете да си представите колко ми бе приятно да прочета думите ви. Много уважавам и трите ви като кулинарки и естети и това придава още по-голяма стойност на похвалите ви! Благодаря ви, че ме подкрепяте и насърчавате! Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Гуинет,страхотни са,много ми допадат такива идеи,а ти си я изпълнила перфектно!Идеята за последната снимка е много слънчева и носи настроение.Поздравления!Хубав ден за теб и семейството ти!

    ОтговорИзтриване
  15. Бети, много ти благодаря за хубавите пожелания. Красива, спокойна и спорна есенна седмица за теб и твоето семейство!

    ОтговорИзтриване
  16. Гуинет, пак много интересна и вкусна рецепта :) Кошничките изглаждат страхотно!

    ОтговорИзтриване
  17. Мира, здравей! Радвам се, че намираш рецептата за интересна. Благодаря ти за поощрението! Хубави почивни дни пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  18. Гуинет, следващия път кръгче морков за носле :)

    Страхотни са, пропуснала съм, но ще си поправя грешката като ги приготвя съвсем скоро :)

    Поздрави и хубави събота и неделя на теб!

    ОтговорИзтриване
  19. Пеп, беше пълна импровизация - кой да мисли за нос:))) Шестицата от поправителния ти е в кърпа вързана!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  20. Великолепни са, грабват с вид и вкус!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  21. Студени или топли се поднасят?

    ОтговорИзтриване
  22. И топли, и студени са хубави. Когато са топли1 са по-хрупкави, после малко омекват от пълнежа.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...