вторник, 30 октомври 2012 г.

Вита баница с праз и спанак

 Захладня, приятели,  и взе да ни влече към топличкото вкъщи. До печката или до камината, до радиатора или близо до климатика,  в студеното време няма нищо по-хубаво от една топла и ароматна баница. И с  ей такова едно предложение съм дошла днес.
 Въобще няма да ви убеждавам колко е вкусна! Всеки да прецени по съвест:))


В  България  има специфични регионални рецепти и начини за приготвяне на баниците.
Ние обичаме по-сочните и пухкави баници и този начин на приготвяне напълно задоволява тези ни прищевки.



Необходими продукти за една голяма тава с баница:

1 пакет кори печени на сач(аз използвам тези на "Битас", които съдържат 3 големи кръгли кори)

За плънката:

5-6 с.л. олио или зехтин
2 големи стръка праз
300 гр. пресен спанак
300гр. сирене
4 яйца
6 с.л. с връх кисело мляко
1-2 с.л. брашно
1/2 ч.л. сода
сол
1 ч.л. сух джоджен

около 50мл. олио за намазване на корите

За заливката:

1 яйце
2-3 с.л. кисело мляко
2-3 с.л. олио


Начин на приготвяне:

 Нарязваме ситно почистеният и измит праз и го задушаваме в мазнината с малко вода. Посоляваме и, когато омекне,  прибавяме измития и нарязан спанак. Разбъркваме добре до омекване на спанака. Дръпваме от котлона и охлаждаме.
Отделно разбиваме 4 яйца с киселото мляко и содата, прибавяме брашното и джоджена и разбъркваме. Смесваме яйчната със спаначената смес и добавяме натрошеното сирене.
Всяка кора разрязваме на две половини с форма на полукръг.
В малка купичка сипваме около 50мл. олио и с четчица намазваме половинка кора. Нанасяме равномерно плънката по цялата повърхност и завиваме откъв тясната към широката част на дълго руло. Първото навиваме на охлюв и поставяме в средата на тава за печене с диаметър 36-38см. Повтаряме процедурата по същия начин и с останалите пет кори.
Разбиваме  яйцето с  киселото мляко и олиото и с помощта на лъжица заливаме равномерно баницата. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна 20 минути, намаляваме на 180 и печем още 20 мин. Изваждаме баницата и я покриваме с хартия за печене, върху която поставяме голяма кърпа. Задушаваме така около 15-20 минути и сервираме топла, пухкава, мека  и уханна.


Пропуснах да добавя, че върху баницата преди изпичане може да сложите парченца масло - ей така, за разкош!:))

Да ви  сладко!

50 коментара:

  1. Нели, благодаря за рецептата, мила! Имам всички продукти в наличност, че и корите са ми на същата марка и днес-утре ще има и у нас от твоята баница :) Още щом я видях се облизах сладко, прекрасна е! И много фотогенична! Поздравления! :)
    Топъл и с много слънчево настроение вторник ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, благодаря. Дано се хареса и във вашето семейство! Поздрави!

      Изтриване
    2. Нели, размина ми се хубавата ти баница - наложиха ми пак със сирене да им я завия. А аз ето, пак тук поглеждам, че много ми е на сърце твоята :)
      Я кажи само, корите като ги отвори до колко сухи ти бяха и как се подаваха на огъване, защото моите ми се видяха доста изпръхнали, направо се чупеха... аз и за сефте ползвам такива, та никаква идея си нямам. Абе, истината е, че ме домързя да точа и тез ги грабнах без да гледам и мисля много, много. Точно на "Битас" са.

      Изтриване
    3. Ирма, вероятно са били по-старички. Аз, като един препатил потребител, винаги гледам срока на годност и се ровя по щандовете, докато намеря най-прясното, защото във всеки магазин винаги има стока със срок до 14.12. и до 21.12. да речем:)). Корите трябва да са еластични, леко влажни, в никакъв случай сухи. Възможно е и в самата партида да е имало по-препечени, но аз досега не съм попадала на толкова сухи, че да се начупват при завиване. Още повече, че те омекмат и от самата плънка, която е доста сочна. Права си, че разточиш ли домашни, такъв проблем няма, но пусто време - все е дефицит. Дано съм била полезна. А с начупени , или не, народът пак ще я изяде. Ей, сега почнах и да римувам вече:)) Успешен ден, Мила!

      Изтриване
  2. Нямам нужда от убеждения:) Много сочна и ароматна е, Нели!

    ОтговорИзтриване
  3. оХХХ ..как обичаммм.. толкова хубава си я направила Гуинет ,че не може да не се изкуши човек.
    Прекрасна е !
    Прегръдки и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зичка, не изкушиш ли първо окото(грешното), работата не става:)) Хубава седмица!

      Изтриване
  4. А и домашните както обичат праз в баница-ще я направя.Обичаме да е мекичка и пухкава ,както тази тук.Благодаря за рецептата!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля, моля, затова сме тук, да споделяме и размножаваме хубавите неща:))

      Изтриване
  5. Нелка, толкова слънчева изглежда :)
    И уханна!
    Прегръдка у хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, малко и беше дефицит слънцето на тази баничка - снимах я вечер, а парчето долу през деня, но беше мрачно. Но уханна е, да:)) Поздрав!

      Изтриване
  6. Олеее замириса ми на баничка! Много вкусна си я направила, Гуинет!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Нели, хич няма нужда от убеждение - така апетитно и изкушаващо изглежда!
    Правя баница с праз, но така предложена и със спанак много ми допада! Прекрасни снимки!
    Поздравления и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тилия, добра комбинация са празът и спанакът. Ако сте любители, можеш да сложиш и повечко спанак. Благодаря за хубавите думи! Хубава седмица!

      Изтриване
  8. Ау, това още в неделя ще бъде направено! Обожавам всякакви баници! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ви направи неделята по-добра:)) Поздрав!

      Изтриване
  9. Може ли едно огромно парче за мен :) изглежда просто умопомрачително вкусно!

    ОтговорИзтриване
  10. Аз мисля,че няма българин,който да не обича баница!А тази е чудесна-апетитна и вкусна!

    ОтговорИзтриване
  11. Нели, от мен "Отличен" за баничката! Много е изкушаваща! Хубава и спокойна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, нося си бележника:))Хубав и спорен ден на теб!

      Изтриване
  12. Изобщо нямам нужда от убеждение, защото изглежда великолепно! Прекрасни снимки и вкусна баница! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Прелест по български (или по Гуинет :))! Снимките са страхотни! Научих и нещо ново от рецептата - джодженът, той ми е нов като идея :) Благодаря за рецептата! Записвам я!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  14. Не мога да кажа нищо... освен, че е великолепна, както всичко, което правиш в кухнята, а предполагам и извън нея :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Федорка, нали разбираш, че при такава висока оценка една Дева като мен мира няма да може да си намери:)) Благодаря ти!

      Изтриване
  15. Аз пък никога не съм опитвала солена баница и тамън имам мерак да си точа кори, ще направя пълнежа по твоята рецепта!
    Изглежда ми много вкусно и направо нямам търпение :) .
    Благодаря ти, че я сподели !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, avocett, аз пък нямам търпение(и време де) да точа кори, но съм сигурна, че си заслужава - никога няма да забравя баниците на баба. Поздравявам те за желанието да приготвяш всичко по домашному - няма по-вкусно нещо от истинската домашна баница. Успех и дано ви е сладко!Поздрави!

      Изтриване
  16. Умопомрачителни баница и снимки,Нели!Където ми се мерна,все я загледах и мислено заисках да е пред мен сега!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  17. Страхотна топла баничка Гуинет. Взимам си това последното парченце ;)

    ОтговорИзтриване
  18. А дали би могъл спанакът да се замени с още малко праз лук, в къщи не обичат спанак, а аз мноооого обичам баница с праз лук. И понеже не съм правила и видях рецептата от Вас, дори си купих точно тези кори за да я правя, но се чудя може ли да се махне спанака? Много ще съм Ви благодарна ако ми отговорите!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз лично не съм правила само с праз, но не виждам причина да не се получи и само с този зеленчук. Още стрък може би ще е необходим. Успех ви желая!

      Изтриване
  19. Много хубава баничка, така обичам праз лук..

    ОтговорИзтриване
  20. баницата ми стана страхотна! Благодаря за хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване
  21. Баницата стана превъзходна, благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  22. Радвам се да прочета това. Благодаря за споделеното! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  23. Здравейте, виждам че коментарите са от много отдавна, но аз чак сега попаднах на Вашия чуден блог. Искам да Ви попитам, дали може да се направи тази баничка само с праз, в къщи недолюбват спанака? Благодаря Ви предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Галя! Радвам се, че сте харесали моя блог. Можете да импровизирате с плънката според вашия вкус. И само с праз ще получите чудесен резултат. Успех! :)

      Изтриване
  24. Здравейте ! Искам да попитам , ако корите се окажат сухи - може ли да си помогнем и с газирана вода ? Благодаря !

    ОтговорИзтриване
  25. Правила съм тази баница много пъти точно по тази рецепта. Става фантастична,благодаря за рецептата

    ОтговорИзтриване
  26. Здравей, няма как да не се влюбим просто в рецептата за витата баница с праз и спанак! Уникална е, благодарим ти!
    Бихме искали да ти споделим една рецепта за ВИШИСОАЗ - супа от праз:

    РЕЦЕПТА ЗА СУПА ОТ ПРАЗ ИЛИ ПО-ИЗВЕСТНА КАТО ВИШИСОАЗ
    Необходими продукти:
    3 стръка праз
    250 г масло
    1,5 литър зеленчуков бульон
    500 г картофи
    ½ ч.ч. неподсладена готварска сметана
    сол
    Начин на приготвяне:
    В тенджера се разтопява маслото и към него се прибавя предварително нарязания праз. Разбърква се и празът се оставя да се задуши за около 5 минути, за да омекне. След това се прибавят нарязаните на кубчета картофи заедно с бульона. Течността трябва да поври на бавен огън за около 30 минути. След като се свали от котлона се пасира като се прибавя предварително извадената от хладилника сметана.

    *Супата може да се консумира топла или студена. При топлия вариант по желание могат да се добавят хрупкави крутони, а при студения ситно нарязани стръкчета пресен праз.

    Добър апетит!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за споделената рецепта! Убедена съм, че ще бъде вкусна!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...