вторник, 24 ноември 2015 г.

Крекери с лимец, сусам и риган


   Откакто открих прекрасния вкус на лимеца постоянно експериментирам с него и опитвам различни рецепти. Така попаднах на страхотните крекери на Инчето, които, уверявам ви, са толкова бързи и вкусни, че е престъпление да не ги направите. Аз въобще не се замислих дори. Оттогава упражнението се повтори няколко пъти, с различни ароматни добавчици, макар че и основната рецепта си е много добра.
 Преди да открия тези крекери, любими ми бяха сусамовите крекери на свежата Анабел, но, за голямо съжаление на Анабел, те се оттеглиха засега на почетното второ място.
Днес ще ви предложа моето изпълнение на тези вкусни солени бисквити.


Необходими продукти:

1 1/4 ч.ч. брашно от пълнозърнесто брашно от еднозърнест  лимец
1/2 ч.ч. сусамово семе (аз смесих бял и черен сусам)
1/2 ч.л. сол
7 с.л. зехтин
5 с.л. вода
1ч.л. сух риган или пресен розмарин
1/2 ч.л. сух гранулиран чесън


Начин на приготвяне:

В купа смесваме всички сухи съставки, прибавяме към тях зехтина, разбъркваме и добавяме водата лъжица по лъжица до като получим тесто, което може да се меси. Разточваме го върху подходяща повърхност на дебелина 3-4 мм и нарязваме според вкуса на квадрати, ромбоиди, пръчици или кръгчета. За по-голямо удобство можете да го разточите директно върху лист хартия за печене, който да прехвърлите в тавичка. Поръсете с малко сол и печетев предварително загрята на 180 градуса фурна около 20 минути.




Добър апетит!

14 коментара:

  1. Не съм купувала брашно от лимец.
    Това е много специално и трябва да е от едрозърнест лимец, нали така ;)
    Ще се опитва, няма начин!
    Прегръдки, Нелка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То и аз още не съм. Използвам този от наградите на Фармхопинг. Той е еднозърнест, рецептата на Инчето е с двузърнест, но аз не съм ползвала такъв и не знам каква е точно разликата между тях. Всъщност четох някъде, но сега не си спомням. Така че вземи и ги направи с каквото брашно от лимец намериш, Дани. :)

      Изтриване
  2. Обожавам крекери, а твоите са страхотни, Нели! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щом си фен и тези ще ти харесат, Гери! Поздрави!

      Изтриване
  3. Нелка, прекрасни са...,
    из аз харесвам вкуса на лимеца, обичам много семена и в този веган вариант още повече:)
    Благодаря ви, изкушението е голямо...

    ОтговорИзтриване
  4. Чудни крекери,Нели и още по-чудни кадри,както винаги!Искам да отмъкна едно такова стекче за похрупване довечера :) .Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Е, много суперлативи, Нили :)) Благодаря за доверието, и на мен са ми любими, но от няколко месеца се въздържам от пълнозърнести работи. Чудесни са, както ти казах и преди, сигурно с подправчиците са още по-вкусни :)
    Прегръдки силни от мен :))

    ОтговорИзтриване
  6. Рецептата е чудесна. Ако добавя зелен лук, маслини или спанак дали ще се спои добре според Вас?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вени Не съм опитвала с такива добавки.но бихте могли да опитате с малки количества. Аз бих използвала сушен вместо зелен лук.Успех!

      Изтриване
  7. Много ме обърква 1 1/4 ч. ч брашно. Има ли еквивалент в грамове? Мерси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Ако за измерване използвате стандартна чаена чаша от 250мл., то 1 1/4 е около 180г -200г брашно /пълнозърнесто/.

      Изтриване
    2. Пробвала ли сте да ги направите с нисковъглехидратно брашно: бадемово или кокосово?

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...