Подобни супи са много подходящи за студеното време. Тази година зимата завъртя бялата си опашка през март и оскрежи нетърпеливите ни надежди за слънчева и топла пролет.
Затова ви предлагам тази много лесна, вкусна бистра супа, която е любима на моето семейство.
Дори да нямате голям опит в кухнята, ще се справите с това предизвикателство.
Необходими продукти за 5-6 порции:
1/2 пиле (или 5-6 парти бутчета или 2-3 бутчета с горна и долна част) заедно с костите
1 морков
1 корен пащърнак
1 резен от глава целина
5-6 средни картофа
1ч.ч. кисело зеле( ако не разполагате с кисело, заменето го с прясно)
10 зърна черен пипер
1 дафинов лист
1 зърно бахар
2 с.л. олио (по желание)
сол
пресен магданоз (листа от целина или девисил) за поръсване
Начин на приготвяне:
Сложете месото в тенджера с 2.5 - 3л. студена вода на котлона. Наблюдавайте и малко преди завиране на течността започнете да обирате пяната. Това е важно, защото супата е бистра и полученият бульон трябва да е максимално чист.
На този етап може да прецедите бульона и да го прехвърлите заедно с месото в друг съд, но, ако сте били прецизни с обирането на пяната, това няма да е необходимо.
Добавете солта и варете месото на слаб огън около 30-35 мин (ако пилето е домашно, ще му е необходимо повече време).
През това време обелете картофите и почистете кореноплодните.
След като месото е вряло трийсетина минути (или повече), добавете целите картофи, почистените кореноплодни, черния пипер, бахара, олиото и дафиновия лист и варете още 30-35 минути на слаб огън.
Изключете котлона и извадете месото и картофите. Обезкостете месото и нарежете картофите на половинки. Ако сте сложили моркова, целината и пащърнака цели, нарежете и тях.
Върнете всичко в тенджерата, възврете течността за още 5 мин. и поръсете с нарязан магданоз.
Поднесете супата гореща! Добър апетит!
Затова ви предлагам тази много лесна, вкусна бистра супа, която е любима на моето семейство.
Дори да нямате голям опит в кухнята, ще се справите с това предизвикателство.
Необходими продукти за 5-6 порции:
1/2 пиле (или 5-6 парти бутчета или 2-3 бутчета с горна и долна част) заедно с костите
1 морков
1 корен пащърнак
1 резен от глава целина
5-6 средни картофа
1ч.ч. кисело зеле( ако не разполагате с кисело, заменето го с прясно)
10 зърна черен пипер
1 дафинов лист
1 зърно бахар
2 с.л. олио (по желание)
сол
пресен магданоз (листа от целина или девисил) за поръсване
Начин на приготвяне:
Сложете месото в тенджера с 2.5 - 3л. студена вода на котлона. Наблюдавайте и малко преди завиране на течността започнете да обирате пяната. Това е важно, защото супата е бистра и полученият бульон трябва да е максимално чист.
На този етап може да прецедите бульона и да го прехвърлите заедно с месото в друг съд, но, ако сте били прецизни с обирането на пяната, това няма да е необходимо.
Добавете солта и варете месото на слаб огън около 30-35 мин (ако пилето е домашно, ще му е необходимо повече време).
През това време обелете картофите и почистете кореноплодните.
След като месото е вряло трийсетина минути (или повече), добавете целите картофи, почистените кореноплодни, черния пипер, бахара, олиото и дафиновия лист и варете още 30-35 минути на слаб огън.
Изключете котлона и извадете месото и картофите. Обезкостете месото и нарежете картофите на половинки. Ако сте сложили моркова, целината и пащърнака цели, нарежете и тях.
Върнете всичко в тенджерата, възврете течността за още 5 мин. и поръсете с нарязан магданоз.
Поднесете супата гореща! Добър апетит!