Честит Гергьовден на всички!
Това е първата рецепта с агнешко в блога ми. Причината да няма такива е, че не сме големи почитатели на това месо. Приготвяме го основно за Великден и Гергьовден винаги по стара традиционна рецепта. През останалото време на годината го забравяме.
Обикновено за тези празници се събираме доста хора и винаги месото се приготвя по една и съща рецепта в комплект с традиционната дроб сърма.
Тази година си останахме вкъщи и аз реших да експериментирам, защото вчера на пазара си купих чудесни пресни билки - мента, естрагон, див чесън. Посяла съм си розмарин, салвия и джоджен, така че просто пърхам от пролетни зелении и билки.
Прочетох доста рецепти в блогове и списания, попаднах на чудесни идеи, но реших да се доверя на себе си и да експериментирам.
Със сигурност не откривам топлата вода с тази рецепта, но наистина съм много доволна от крайния резултат - ароматно и сочно месо със средиземноморски аромат и лек ориенталски намек! Прекрасно е!
Необходими продукти:
1 агнешки бут - 1.8 - 2 кг
сокът от 1 лимон и 1 портокал
За пестото:
3 скилидки чесън
1/2 връзка мента - около 4-5 стръка ( само листата)
1/2 връзка див чесън (наричан още левурда, мечи лук) около 15 -20 листа
2 с.л. натрошени бадеми
50 мл зехтин, сол
4 скилидки чесън, нарязани на пръчици
1 ч.л. канела
150 мл бяло вино, 150мл вода
3 стръка розмарин
сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Мариновайте почистеното и подсушено бутче от предишната вечер в сока от портокала и лимона. Поставете го в здрава торба в хладилника, която може да поразклащате от време навреме, за да се облее месото равномерно.
На сутринта извадете маринованото цитрусово бутче и го натрийте със сол, черен пипер и канела. Направете няколко дълбоки разреза в него. Поставете в дупчиците нарязаните надлъжно скилидки чесън и стръкчета розмарин.
Пригответе пестото като пасирате в кухненски робот пресния див чесън, ментата, зехтина и бадемите.
Намажете обилно бутчето от двете страни с пестото. Ще ви остане известно количество песто - запазате го в хладилника.
Загрейте фурната на 220 градуса на програма грил или горен реотан.
Поставете бутчето в дълбока тавичка, подмазана с олио или зехтин. Запечете месото за 10 минути, от едната страна, обърнете го и го запечете и от другата в много добре загрятата фурна.
Извадете тавичката, добавете виното, водата и сол, ако е нужно. Покрийте я с алуминиево фолио. Намалете фурната на 170 градуса и печете три часа и половина.
Извадете месото от фурната и го оставете да си почине поне 10 минути.
Преди поднасяне го намажете с останалата част от свежото песто. Нарежете и залейте всяка порция със соса от печеното. Към всяка порция добавете резен лайм или лимон.
Добър апетит!
Това е първата рецепта с агнешко в блога ми. Причината да няма такива е, че не сме големи почитатели на това месо. Приготвяме го основно за Великден и Гергьовден винаги по стара традиционна рецепта. През останалото време на годината го забравяме.
Обикновено за тези празници се събираме доста хора и винаги месото се приготвя по една и съща рецепта в комплект с традиционната дроб сърма.
Тази година си останахме вкъщи и аз реших да експериментирам, защото вчера на пазара си купих чудесни пресни билки - мента, естрагон, див чесън. Посяла съм си розмарин, салвия и джоджен, така че просто пърхам от пролетни зелении и билки.
Прочетох доста рецепти в блогове и списания, попаднах на чудесни идеи, но реших да се доверя на себе си и да експериментирам.
Със сигурност не откривам топлата вода с тази рецепта, но наистина съм много доволна от крайния резултат - ароматно и сочно месо със средиземноморски аромат и лек ориенталски намек! Прекрасно е!
Необходими продукти:
1 агнешки бут - 1.8 - 2 кг
сокът от 1 лимон и 1 портокал
За пестото:
3 скилидки чесън
1/2 връзка мента - около 4-5 стръка ( само листата)
1/2 връзка див чесън (наричан още левурда, мечи лук) около 15 -20 листа
2 с.л. натрошени бадеми
50 мл зехтин, сол
4 скилидки чесън, нарязани на пръчици
1 ч.л. канела
150 мл бяло вино, 150мл вода
3 стръка розмарин
сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Мариновайте почистеното и подсушено бутче от предишната вечер в сока от портокала и лимона. Поставете го в здрава торба в хладилника, която може да поразклащате от време навреме, за да се облее месото равномерно.
На сутринта извадете маринованото цитрусово бутче и го натрийте със сол, черен пипер и канела. Направете няколко дълбоки разреза в него. Поставете в дупчиците нарязаните надлъжно скилидки чесън и стръкчета розмарин.
Пригответе пестото като пасирате в кухненски робот пресния див чесън, ментата, зехтина и бадемите.
Намажете обилно бутчето от двете страни с пестото. Ще ви остане известно количество песто - запазате го в хладилника.
Загрейте фурната на 220 градуса на програма грил или горен реотан.
Поставете бутчето в дълбока тавичка, подмазана с олио или зехтин. Запечете месото за 10 минути, от едната страна, обърнете го и го запечете и от другата в много добре загрятата фурна.
Извадете тавичката, добавете виното, водата и сол, ако е нужно. Покрийте я с алуминиево фолио. Намалете фурната на 170 градуса и печете три часа и половина.
Извадете месото от фурната и го оставете да си почине поне 10 минути.
Преди поднасяне го намажете с останалата част от свежото песто. Нарежете и залейте всяка порция със соса от печеното. Към всяка порция добавете резен лайм или лимон.
Добър апетит!