понеделник, 26 септември 2011 г.

Желиран език

Откакто преодолях несигурността си в приложението на желатина в сладкарството, станах още по-смела:) Днешната ми рецепта ще ви докаже това. Тя не претендира за оригиналност и автентичност. Просто ще ви разкажа как аз приготвих желирания език.


Необходими продукти:
4 пресни свински езика
1 цял морков
парче целина, 1/4 средна глава, обелена и измита добре
8-10 зрънца черен пипер
1-2 дафинови листа
3 зърна бахар
сол на вкус

Идеи за украса:
- може да сварите яйце - трябва да е твърдо сварено и добре изстинало преди да го нарежете, най-добре го направете предишния ден или сутринта, ако ще приготвяте езика  вечер
- може за сварите половин чаша замразен (пресен) грах или царевица в микровълновата, докато езикът ври и да ги използвате според въображението си за декорация
- използвайте сварения морков, направете  с остър нож или картофобелачка надлъжни улеи и го нарежете на кръгчета - ще получите чудесни оранжеви цветя
- използвайте пресни листа от свежи билки





 Начин на приготвяне:
Сваряваме езиците заедно с всички подправки и солта в тенджера под налягане за 50-55 минути. Изваждаме, охлаждаме и ги обелваме.
Прецеждаме течността, в която са врели, и отделяме 400мл. от нея за желираща смес.
Накисваме 10гр. желатин в 2-3 с.л. вода докато набъбне и го разтваряме на водна баня. С постоянно разбъркване го прибавяме към приготвената все още гореща течност и бъркаме до пълното му разтваряне. Прецеждаме получената смес и леко охлаждаме.

Нарязваме обеления език на шайби с дълъг остър нож.
 Приготвяме съдовете, в които ще подреждаме предястието. Аз използвах две големи продълговати плата, но ми остана език и за две малки индивидуални порции.
С помощта на четка намазваме дъното на съда с леко топлата желираща смес няколко пъти. Слоят не трябва да е много дебел, т.е. течността не трябва да се изсипва(това не важи за малките индивидуални формички-там може). Върху така приготвения слой подреждаме внимателно шайбите език и намазваме пак с желираща течност. Оставяме съдовете за 5-10 минути в хладилника и през това време можем да приготвим декорация от сварения морков, сварено яйце, зелени листа от магданоз, целина, рукола или джоджен. Изваждаме платата, подреждаме кръгчетата морков и яйце според нашия вкус и въображение върху вече желирания тънък слой и отново минаваме с четчица с желираща смес. Топваме зелените листа в желираща смес и доукрасяваме. Отново поставяме платата в хладилник за 5-10 минути и минаваме с още една заглаждаща четка желираща смес. Поставяме платата под свежо домакинско фолио и ги прибираме в хладилник до момента, в който ще бъдат поднесени.
Подобни плата винаги правят впечатление и се приемат добре както в семейна обстановка, така и на събиране с приятели или роднини.
Изстудете бутилка бяло или червено вино и сядайте на масата!


Добър апетит!

Рецептата може да се приготви и с телешки език. В такъв случай трябва да намалите бройката, тъй като телешкия език е по-голям от свинския.
Без добавяне на яйца като декорация, тази рецепта е много подходяща за белтъчния ден за спазващите 90-дневната диета!

събота, 24 септември 2011 г.

Спаначени кошнички с рикота, печени домати и розмарин

Използвах времето покрай празничните дни за кулинарни експерименти. Понеже съм голям любител на спанака и маринованите печени домати, и, когато влизам у дома, усещам уханието на посаденото от мен храстче розмарин, и, защото още не съм се сбогувала с лятото, реших да направя нещо като последна лятна рецепта. Получи се много вкусно, ароматно и сочно предястие, което много искам да споделя с вас!



Необходими продукти:

2 кори за баница, тип"печени на сач", нарязани на квадрати 10/10см. за 12 броя, т.е. общо 24 единични квадрата

За пълнежа:

8-10 топчета размразен и добре изстискан спанак
1 кутия рикота - 250гр.
1 яйце
 2 с.л. заквасена сметана
5-6 парчета мариновани печени домати, около 1 малко детско бурканче за пюре(ако сте ги консервирали)
1 с.л. пресен ситно нарязан розмарин
1 скилидка чесън или 2 с.л. пресен лук
черен пипер, сол на вкус, зехтин за намазване на корите

50 гр. кашкавал за запичане и 12 бр. чери доматчета за украса (може и без тях)


Начин на приготвяне:

Намазваме всяко едно от квадратните парчета кори със зехтин(може и олио) с помощта на четка и ги налагаме две по две - трябва да се получат общо 12 слепени броя. Поставяме ги внимателно във форми за мъфини докато придобият форма на малки кошнички. Ако има много стърчащи краища-изрежете ги с ножица. Оставете ги настрана и пригответе пълнежа като разбиете яйцето с рикотата и сметаната. Нарежете доматите на малки парченца и заедно със спанака и пресования чесън ги добавете към млечната смес. Поръсете с черен пипер, сол и розмарин. Разбъркайте внимателно и с помощта на супена лъжица напълнете кошничките на 2/3 от вместимостта им.
Поставете в предварително загрята фурна 160 градуса с обдухване и печете 25 мин. По желание след 25 минута, извадете, поръсете с малко настърган кашкавал и поставете по едно чери доматче върху всяка кошничка. Върнете във фурната и печете още 5-7 минути докато кашкавалът леко се зачерви.
Бон апети!


Ако в семейството ви има такива, които не обичат спанак, можете да направите опит да ги излъжете да опитат и по ето този начин. Smile

 Тази последната снимка е по идея на съпруга ми!
Забавлявайте се и се наслаждавайте заедно!
Бон апети!




четвъртък, 22 септември 2011 г.

Маринован телешки стек

Време е да отдам почит и на месните рецепти. Днес ви предлагам една изключително вкусна  и както, твърди източникът,  здравословна и диетична рецепта.
 Маринатата прави месото сочно и ароматно, а съчетанието на гриловани тиквички и печени домати със сигурност ще превърне вечерта или обяда ви в кулинарно удоволствие.
 В началото на септември направих няколко тави с печени домати по рецептата на Йоли, които идеално подхождат на пици и брускети и чудесно си пасват с  печени меса като това.



Необходими продукти за 4 порции:

4 пресни телешки стека (филе или шол), с дебелина около 1.5см.
сол
черен пипер

За марината:

3 с.л. зехтин
1 с.л. горчица
3 с.л. балсамов оцет
1 с.л. нарязан пресен розмарин
черен пипер, сол на вкус
може да добавите и чесън прах около 1/2 ч.л. , аз не го направих

 За гарнитурата:

печени мариновани домати,
2 гриловани тиквички

Овкусяваме месото с черен пипер и сол и го оставяме около 10 мин. После го мариноваме в готовата марината около 20-30 мин.
 Изпичаме стековете в грил-тиган с дебело дъно общо 12 минути, като на всеки 3 минути ги обръщаме и поливаме с лъжица от марината,  за да остане месото сочно. Изваждаме стековете и поставяме в затоплен съд. Месото трябва да е розово отвътре.
В същата марината мариноваме и тиквичките. Изпичаме ги от двете страни в същия тиган, в който сме изпекли месото.



Това е добро предложение за белтъчния ден за всички, които спазват 90-дневната диета!

Поднасяме телешкия стек с гарнитура от грилованите тиквички и печени домати. Добър апетит и наздраве!
 
Източник








петък, 16 септември 2011 г.

Сладолед "Шоколадова панна кота с шам фъстък"

Много ме забавлява съжителството на различни по произход думи в това заглавие, но  приветствам италиано-турския завършек в полза на крайния резултат.




Рецептата е доста разпространена и има защо. Всъщност при мен сладоледът се получи случайно - просто забравих чашите с желирания крем във фризера.
И това много ни хареса.
Та да не бъбря излишно, минавам към рецептата:



За 6 броя порции (чаши):

150 грама тъмен шоколад 70% какао
400 гр сладкарска сметана
300 г прясно мляко

80 грама захар
 1 /10гр./пакетче желатин на доктора
Шам фъстък или лешници за украса

Начин на приготвяне:

Накисваме желатина в студена вода за 10 мин. Затопляме млякото и разтваряме в него захарта. Разтопяваме шоколада на водна баня и го смесваме със сметаната, която предварително сме затоплили. Бъркаме  докато получим хомогенна шоколадова смес. Прибавяме топлото подсладено мляко и продължаваме да бъркаме. Сместа не бива да завира. Отдръпваме съда с шоколадовата смес и стопяваме на водна баня желатина.
 Прибавяме втечнения желатин към шоколадовата смес и бъркаме до пълното му разтваряне.
Изсипваме леко охладената смес в подходящи купички или форми и охлаждаме поне 4-5 часа в хладилник. 
Ето и историята на сладоледа в този случай. Тъй като ми се стори, че сместа не е стегнала добре, поставих купичките във фризера.
Запичаме натрошения шам фъстък (лешник) за няколко минути на тиган или в микровълнова и украсяваме готовия шоколадов крем.


Наслаждавайте се!

сряда, 31 август 2011 г.

Гръцки пай "Kourkouto" с тиквички

От доста време му се канех на този гръцки пай и вече в края на лятото реших, че е крайно време да го направя. Рецептата е чудесна, резултатът вкусен и удовлетворяващ. Какво по-хубаво за един кулинар:)!


Необходими продукти:


1 глава стар лук или 5 стръка пресен
600 гр. тиквички - (2 средни тиквички)
5 яйца
230 гр. кисело мляко
200 гр. сирене
200 гр. извара (моцарела или кашкавал също е удачен вариант)
150 гр. брашно
115 мл. зехтин
2 ч.л. бакпулвер
1ч.л. червен пипер
сол, черен пипер
1 връзка копър
8-9 или 12 кръгчета тиквички са покриване на пая (според вида на съда за печене)
чери доматчета за украса - съответно 4 или 6, нарязани на половинки


 Начин на приготвяне:

Измитите тиквички се нарязват на малки кубчета с кората. Лукът се нарязва надребно и се задушава в 1/3 от зехтина с малко вода до омекване. Прибавят се тиквичките и се задушават до омекване. Ако има излишна течност,  оцеждаме в гевгир и охлаждаме.
Разбиваме яйцата и ги смесваме с настърганите сирена и киселото мляко. Прибавяме пресятото с бакпулвера брашно и разбъркваме добре. Смесваме яйчената с охладената смес от тиквичките и прибавяме останалия зехтин, нарязания копър, червения и черния  пипер, сол на вкус (аз не сложих).
 Изсипваме готовата смес в подмазана и посипана с галета форма (аз ползвах кръгла откопчаваща се форма с диаметър 23см) поставяме кръгчетата от тиквички отгоре и и печем 50 минути на 180 с обдухване. Изваждаме топваме чери доматчетата в малко брашно откъм срязаната страна и ги поставяме в центъра на кръгчетата тиквички. Запичаме още 10 минути.
Изваждаме и охлаждаме. Изваждаме от формата и нарязваме пая студен. Моята форма е с улей и това не позволява изтичане на мазнина или течности, но ако вашата няма, сложете фолио или пекарска хартия под съда или изпечете в затворен съд.



Аз поднесох с млечно-чеснов сос с копър!



Добър апетит!

петък, 26 август 2011 г.

Сладкиш с крем сирене и сливи

Днес ви представям един сладкиш по идея на Танита, който много допадна на моето семейство и беше унищожен светкавично.
Ето как го направих аз:


Необходими продукти:
за тестото:
3 яйца
135 гр. меко масло
3/4 ч.ч. захар
1ч.л. канела
200 гр.. брашно
1 препълнена ч.л. бакпулвер
300-400гр. сливи, нарязани на парченца
за крем сместа:
1 яйце
220гр. прясна безсолна извара или друго крем сирене
1ч.л. сметанова ванилия
3 с.л. пудра захар




Ако имате робот с две кани, много ще улесните работата си, защото ще приготвите сладкиша почти мигновено. Аз разбих в малката кана изварата с пудрата захар, ванилията и 1 яйце до гладка смес.
В голямата кана с накрайник за бъркане смесих маслото със захарта и прибавих яйцата едно по едно до гладка консистенция. Прибавят се пресятото брашно с бакпулвера и отново разбиваме.
В намаслена форма с диаметър 23 см. изсипваме половината тесто и върху него с лъжица слагаме на купчинки изварената смес. Нареждаме половината от сливите и пак с помощта на лъжица правим разхвърляни купчинки от тесто и изварена смес. Най-отгоре нареждаме останалите парченца сливи и печем на 180 градуса между 45 и 55  минути. Проверяваме с дървено шишче за готовност. Оставете сладкиша във формата за 5-6 минути да се поохлади и тогава го извадете. Преди поднасяне може да го поръсите с пудра захар.
Сладкишът е много ароматен - чудесна комбинация от текстура и вкус.
Друг вариант е да приготвите сладкиша  с различни плодове - круши, кайсии, праскови, както често правя и аз. (снимката по-долу)



Резултатът винаги е чудесен!

Наслаждавайте се!

Използвам случая на благодаря на Танита за страхотните и рецепти, които никога досега не са ме разочаровали.


Днес Мина отново ме зарадва с награда.



Много ме впечатли това, че тя сама я е приготвила и направила. Мина, благодаря ти от сърце за вниманието и признанието! Искам да ти кажа, че този процес е в двете посоки - ти също ме зареждаш позитивно и с много настроение!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...