Откакто преодолях несигурността си в приложението на желатина в сладкарството, станах още по-смела:) Днешната ми рецепта ще ви докаже това. Тя не претендира за оригиналност и автентичност. Просто ще ви разкажа как аз приготвих желирания език.
Необходими продукти:
4 пресни свински езика
1 цял морков
парче целина, 1/4 средна глава, обелена и измита добре
8-10 зрънца черен пипер
1-2 дафинови листа
3 зърна бахар
сол на вкус
Идеи за украса:
- може да сварите яйце - трябва да е твърдо сварено и добре изстинало преди да го нарежете, най-добре го направете предишния ден или сутринта, ако ще приготвяте езика вечер
- може за сварите половин чаша замразен (пресен) грах или царевица в микровълновата, докато езикът ври и да ги използвате според въображението си за декорация
- използвайте сварения морков, направете с остър нож или картофобелачка надлъжни улеи и го нарежете на кръгчета - ще получите чудесни оранжеви цветя
- използвайте пресни листа от свежи билки
Начин на приготвяне:
Сваряваме езиците заедно с всички подправки и солта в тенджера под налягане за 50-55 минути. Изваждаме, охлаждаме и ги обелваме.
Прецеждаме течността, в която са врели, и отделяме 400мл. от нея за желираща смес.
Накисваме 10гр. желатин в 2-3 с.л. вода докато набъбне и го разтваряме на водна баня. С постоянно разбъркване го прибавяме към приготвената все още гореща течност и бъркаме до пълното му разтваряне. Прецеждаме получената смес и леко охлаждаме.
Нарязваме обеления език на шайби с дълъг остър нож.
Приготвяме съдовете, в които ще подреждаме предястието. Аз използвах две големи продълговати плата, но ми остана език и за две малки индивидуални порции.
С помощта на четка намазваме дъното на съда с леко топлата желираща смес няколко пъти. Слоят не трябва да е много дебел, т.е. течността не трябва да се изсипва(това не важи за малките индивидуални формички-там може). Върху така приготвения слой подреждаме внимателно шайбите език и намазваме пак с желираща течност. Оставяме съдовете за 5-10 минути в хладилника и през това време можем да приготвим декорация от сварения морков, сварено яйце, зелени листа от магданоз, целина, рукола или джоджен. Изваждаме платата, подреждаме кръгчетата морков и яйце според нашия вкус и въображение върху вече желирания тънък слой и отново минаваме с четчица с желираща смес. Топваме зелените листа в желираща смес и доукрасяваме. Отново поставяме платата в хладилник за 5-10 минути и минаваме с още една заглаждаща четка желираща смес. Поставяме платата под свежо домакинско фолио и ги прибираме в хладилник до момента, в който ще бъдат поднесени.
Подобни плата винаги правят впечатление и се приемат добре както в семейна обстановка, така и на събиране с приятели или роднини.
Изстудете бутилка бяло или червено вино и сядайте на масата!
Добър апетит!
Рецептата може да се приготви и с телешки език. В такъв случай трябва да намалите бройката, тъй като телешкия език е по-голям от свинския.
Без добавяне на яйца като декорация, тази рецепта е много подходяща за белтъчния ден за спазващите 90-дневната диета!
Необходими продукти:
4 пресни свински езика
1 цял морков
парче целина, 1/4 средна глава, обелена и измита добре
8-10 зрънца черен пипер
1-2 дафинови листа
3 зърна бахар
сол на вкус
Идеи за украса:
- може да сварите яйце - трябва да е твърдо сварено и добре изстинало преди да го нарежете, най-добре го направете предишния ден или сутринта, ако ще приготвяте езика вечер
- може за сварите половин чаша замразен (пресен) грах или царевица в микровълновата, докато езикът ври и да ги използвате според въображението си за декорация
- използвайте сварения морков, направете с остър нож или картофобелачка надлъжни улеи и го нарежете на кръгчета - ще получите чудесни оранжеви цветя
- използвайте пресни листа от свежи билки
Начин на приготвяне:
Сваряваме езиците заедно с всички подправки и солта в тенджера под налягане за 50-55 минути. Изваждаме, охлаждаме и ги обелваме.
Прецеждаме течността, в която са врели, и отделяме 400мл. от нея за желираща смес.
Накисваме 10гр. желатин в 2-3 с.л. вода докато набъбне и го разтваряме на водна баня. С постоянно разбъркване го прибавяме към приготвената все още гореща течност и бъркаме до пълното му разтваряне. Прецеждаме получената смес и леко охлаждаме.
Нарязваме обеления език на шайби с дълъг остър нож.
Приготвяме съдовете, в които ще подреждаме предястието. Аз използвах две големи продълговати плата, но ми остана език и за две малки индивидуални порции.
С помощта на четка намазваме дъното на съда с леко топлата желираща смес няколко пъти. Слоят не трябва да е много дебел, т.е. течността не трябва да се изсипва(това не важи за малките индивидуални формички-там може). Върху така приготвения слой подреждаме внимателно шайбите език и намазваме пак с желираща течност. Оставяме съдовете за 5-10 минути в хладилника и през това време можем да приготвим декорация от сварения морков, сварено яйце, зелени листа от магданоз, целина, рукола или джоджен. Изваждаме платата, подреждаме кръгчетата морков и яйце според нашия вкус и въображение върху вече желирания тънък слой и отново минаваме с четчица с желираща смес. Топваме зелените листа в желираща смес и доукрасяваме. Отново поставяме платата в хладилник за 5-10 минути и минаваме с още една заглаждаща четка желираща смес. Поставяме платата под свежо домакинско фолио и ги прибираме в хладилник до момента, в който ще бъдат поднесени.
Подобни плата винаги правят впечатление и се приемат добре както в семейна обстановка, така и на събиране с приятели или роднини.
Изстудете бутилка бяло или червено вино и сядайте на масата!
Добър апетит!
Рецептата може да се приготви и с телешки език. В такъв случай трябва да намалите бройката, тъй като телешкия език е по-голям от свинския.
Без добавяне на яйца като декорация, тази рецепта е много подходяща за белтъчния ден за спазващите 90-дневната диета!