петък, 24 януари 2020 г.

Техники и съвети при печене на пилешко месо

   Днешната  публикация отново е свързана с идеята ми в блога да има отделна рубрика с полезни съвети, техники и информация относно приготвянето на храната и е провокирана от поканата на Градус да споделя някои от техниките, които използвам при печенето на пилешко месо. Първата подобна статия съдържаше някои полезни съвети относно варенето на пилешко месо и се надявам тази информация да е полезна на начинаещите млади готвачи и всички, които приготвят храна за семействата си. 
  Започвам с уточнението, че съветите и информацията в тази статия едва ли ще изчерпат всички възможни начини за приготвяне на месото с печене. Кулинарията е необятен свят и винаги има какво да се научи, да се изпробва и експериментира. Надявам се, че ще успея да добавям новите изпитани неща с течение на времето и ще допълвам споделеното досега.



Печеното пиле – вкусна, достъпна и любима храна.

Неоспорим факт е, че почти всички обичат печеното пиле и то често присъства на трапезата у всяко семейство. За да бъде вкусно, сочно, ароматно и топящо се в устата, е нужно да го приготвим правилно като следваме няколко основни съвета.

Изберете качествена птица с доказан произход

Колкото и често да сте чували този съвет, не го пренебрегвайте, защото начинът на отглеждане и хранене на птиците е от изключително значение за крайния резултат на ястието, което ще поднесете. Цялото пиле в зелената опаковка на „Градус“ ще ви спести съмненията и колебанията. Доверете му се. Ако направите компромис с качеството или цената на пилето, правите компромис и с резултата, който ще получите при печенето.

Да мариновам ли предварително месото?

Някои рецепти не се нуждаят от предварително мариноване и това дава гаранция за чист и семпъл вкус, но безспорно маринованото месо е по-вкусно и сочно, защото поема ароматите на съставките от маринатата. Обикновено в маринатата се съдържа киселина – бяло вино, лимонов сок, сок от нар, горчица… Може да мариновате както цяло пиле, така и порционни парчета или дори късчета месо, когато приготвяте шишчета например. Пилешкото месо се комбинира добре освен с бяло вино и с бира, а в по-специални рецепти към него може да бъде добавен и друг алкохол като ябълков сайдер например. Крехкото пилешко месо се маринова добре и със сок от цитруси –лимон или портокал, с  мед в комбинация от сухи или  свежи подправки. Киселината в маринатата прави месото по-крехко и скъсява времето за готвене. Мариновайте месото поне два часа. 

Какви подправки подхождат на пилешкото месо?

Изборът на подправки дава възможност за импровизации според предпочитанията в семейството, но, ако изберете риган, салвия, мащерка, пресен розмарин, копър или естрагон, няма да се разочаровате. Ако печете цяла птица, е добре да я овкусите старателно отвътре и отвън с черен пипер, сол, червен пипер, масло, лимонов сок или лимонова кора. Добра идея, гарантираща чудесен резултат, е да поставите във вътрешността на пилето  цели клонки от подправките, смачкани скилидки чесън, цял лимон надупчен на няколко места. Така ще си гарантирате сочно месо след изпичане. Може да подпъхнете свежи подправки под кожата на пилето върху гърдите заедно с чесново масло. Не забравяйте да подсушите хубаво пилето, преди да го овкусите и сложите да се пече – използвайте домакинска хартия или чиста кърпа, за да сте сигурни, че няма излишна влага и подправките са полепнали добре.
Не прекалявайте с подправките, понякога дори само сол и малко черен пипер са достатъчни, за да подчертаят естествения вкус на месото.

От хладилника във фурната – не!

Преди да пристъпите към печенето, дайте време на пилето да си почине на стайна температура  около 35-40 минути. Ако преместите месото директно от хладилника във фурната, ще увеличите времето му за готвене и то няма да се изпече равномерно.

Хрупкавата коричка

Убедете се, че солта, натрита в кожата на птицата, е достатъчно. Тя е важна за хрупкавата коричка. Старите готвачи съветват за хрупкава коричка пилето да се полива с бира по време на печеното. Можете и да напръскате леко почти готовата птица в края на готвенето с бира и да запечете.
По време на печене или в края на печенето може да поливате месото с отделената мазнина и сос, но поне 10 минути преди да е готово ястието, го оставете да се запече добре на горен реотан. Ако  обичате лъскава, хрупкава кожичка, приготви пилето на висока температура за по-кратко време (обикновено около 40 минути до час).

Почивката е важна!

Оставете изпеченото цяло пиле да си почине преди поднасяне. Не разрязвайте на порционни порции изпечената цяла птица веднага след изваждането и от фурната. Дори изгладнелите домашни любимци да нямат търпение, изчакайте поне 10 -15 мин, преди да им поднесете изпеченото месце. Времето за почивка веднага след изваждането от фурната е важно, за да могат соковете на пилето да се разнесат равномерно навсякъде.  Ако избързате с рязането, те просто ще изтекат и месото ще бъде по-сухо.

Със сос или без сос

Ако сте избрали хубаво, качествено пиле, по време на печенето от него ще се отдели количество мазнина, която е вкусна и може да се използва за направата на сос, с който да полеете порционните парчета. Затова не я отстранявайте. Ето и една идея – отделете по-голямата част от мазнината (отделена при печенето на птицата в тавата) в подходящ съд на загрят котлон и прибавете към нея 1-2 с.л. брашно. Бъркайте на среден огън докато сместа стане златиста. Добавете около 200мл бульон и бъркайте, докато сместа заври и се сгъсти. Подправете със сол или черен пипер, ако е нужно,  и вече имате сос, с който да поднесете изпеченото месо.
За да бъде още по-практично и лесно, поставете при печенето в тавата под пилето нарязани на едно парчета лук, пащърнак, моркови, картофи. Така зеленчуците ще поемат всички изтичащи от него аромати и вкусове, и едновременно с това ще бъдат подходяща топла гарнитура.
Пилето и маслото са добри приятели, затова използвайте масло.  Ако не сте покрили птицата, по време на печенето я поливайте с отделения сос – така месото и ще стане сочно и ароматно.

В какъв съд да печем?

От значение е и съдът, в който ще печете. Един от най-добрите избори е чугуненият  съд с капак – тава или тенджера. В тях месото става много крехко,  с хрупкава коричка. Махнете капака към края на печенето – това ще гарантира хрупкавата коричка.
Има различни начини за  печене на пиле – върху сол, поставено на бутилка, пълна  с бира, в кухненски плик за готвене, увито в хартия за печене, в йенски съд под капак, в глинен съд с капак, в чугунен съд. Ако използвате плик,  продупчете в него няколко дупчици, за да излиза част от парата.  Пилето може да се приготви и в по-съвременни уреди от типа на мултикукър или слоукукър.
Печете винаги в предварително загрята фурна. Добре е тавата с пилето да се завие с фолио или самото пиле да се покрие с бекон за първите 30 мин. След това отстранете фолиото и намалете фурната на 180'C за поне още 30 мин. Готовността се проверява като се пробие бутчето на птицата  с метално шишче -  трябва да излезе прозрачен сок (не кървав).
  
Ако пилето е много едро, може да добавите с помощта на спринцовка разтопено масло в гърдите и бутчетата – така месото няма да бъде сухо. Това е добър съвет и при приготвянето на по-сухи меса – като на патица или пуйка.

Друг добър начин за изпичане на цяло пиле е да го напълните с ароматна плънка. Изберете рецепта и следвайте указанията. Плънките могат да бъдат най-разнообразни – с ориз, стафиди и гъби, с картофи, с хлебни билкови трохи и др. Ако процедирате по този начин ще спестите време за приготвяне на отделна гарнитура към месото. 

Придържайте се към тези съвети и радвайте семейството си с вкусна храна.

сряда, 22 януари 2020 г.

Домашна майонеза без яйца

 Наименованието, както разбирате, е условно, защото всички знаем, че истинската майонеза съдържа като основна съставка яйчен жълтък. Много хора обаче имат резерви към суровия яйчен жълтък в майонезата, приготвена в домашни условия. И аз напълно споделям притесненията им, защото за хората, които нямат достъп до пресни домашни яйца, това е проблем. А и, дори да имат такъв, въпросът с контрола в някои случаи стои отворен.
Този начин на приготвяне спестява притесненията, а така приготвеният продукт е подходящ за хората, които избягват яйца или имат подобни хранителни забрани. Уверявам ви, че крайният резултат не отстъпва по вкус и качества на оригиналната майонеза, а начинът на приготвяне е идентичен. Рецептата е популярна и има защо. Освен базовите продукти може да добавите за подобряване на вкуса в зависимост от начина на използване и други - като пресована скилидка чесън, черен пипер и др.
Подобни импровизации обогатяват кулинарията и разкриват нови възможности.



Необходими продукти за около 470г готов продукт:

300мл рафинирано слънчогледово олио
150мл студено прясно мляко
3 с.л. прясно изцеден лимонов сок

1/2 ч.л. сол
1ч.л. захар
1ч.л. горчица



Начин на приготвяне:

В дълбок, тесен и висок съд изсипете олиото и студеното прясно мляко. Вкарайте накрайника на пасатора до дъното и пуснете на максимална мощност за около 30 секунди като бавно го изтегляте нагоре. Извадете накрайника, прибавете останалите продукти - лим. сок, сол, захар и горчица , разбъркайте леко и пак с помощта на накрайника с бавно издърпване повторете процедурата за още 30 сек.
Вече имате готова гъста майонеза без яйчен жълтък.
Ако не разполагате с лимон, може да го замените с 2с.л. светъл 6 процентов оцет. Може да приготвите майонезата с различен вид горчица - в случая аз съм използвала едрозърнеста, което се отразява на структурата. Ако използвате обикновена или дижонска горчица, ще получите абсолютна гладка консистенция.
Много е вкусна върху филийка пълнозърнест хляб с квас, малко рукола или домат, или с пресен зелен лук.....

Съхранявайте в добре затворен съд до 2 седмици в хладилник.
Добър апетит!


Източник

понеделник, 16 декември 2019 г.

Карамелени коледни бисквити

По традиция, когато имам време и вдъхновение, включвам по една нова рецепта в коледното сладко меню. Тази година имах повод да направя повече бисквити за различни събития и едно от тестата, които приготвих, бе карамеленото тесто на Йоли, което изпробвах миналата Коледа.  Препоръчвам го, ако все още не сте работили с него, защото изпечените бисквити са копринено гладки и много вкусни. Тестото се приготвя с карамелен сироп и е много приятно за работа. 
 Аз украсих моите коледни герои с айсинг, защото предпочитам този начин и като украса и като вкус. Време за фотосесия почти нямаше, така че ги онагледявам с една скромна снимка, която, надявам се, е показателна за любовта и желанието, с които съм ги приготвила.


Следвах точно рецептата на Йоли, затова и я представям в автентичния и вид с няколко мои уточнения.

Необходими продукти за 50-60 броя:

250 г захар
100 мл вряла вода
100 г масло на кубчета
1 равна ч.л. сода бикарбонат
2-3 щипки сол
ванилия
1 ч.л. сух джинджифил
1 ч.л. канела на прах
по 1/4 ч.л. фино смлени кардамон, индийско орехче, семена анасон, карамфил
1 яйце

450 г бяло брашно



Приготвяне:

Карамелизирайте захарта в по-голям и дълбок съд.  Дръпнете карамела от котлона и на части налейте врялата вода, като бъркате. Бъде внимателни! Независимо, че водата е вряла, все пак се получава бурно кипене и отделяне на гореща пара. За ваша сигурност сложете на ръката си, с която бъркате кухненска ръкавица. Сложете отново тенджерата на котлона и на слаб огън загрейте повторно до получаване на карамелен сироп. Не трябва да остават парченца неразтворен карамел.

* Изключете котлона, но не махайте от него тенджерата. Прибавете маслото и бъркайте, докато се стопи. След това прибавете содата и всички подправки. Сместа отново ще кипне, активирана от содата. Махнете съда от огъня и охладете до леко топло.

* Към ароматния сироп прибавете яйцето и енергично разбъркайте. Добавете 400 г от брашното и отново разбъркайте на лепкаво тесто. Може да направите това в кухненски робот или с обикновен миксер, но със спираловидните бъркалки за тежко тесто.

* Оставете тестото напълно да се охлади. Най-лесно и бързо през това време на годината е да го оставите за кратко на балкона. Изсипете тестото върху работния плот и доизмесете с останалото брашно. Не слагайте повече брашно, дори и тестото да ви се стори леко лепкаво. Завийте го в найлоново фолио и го оставете за 1 ден в хладилника. Така всички аромати ще се споят идеално, а консистенцията му ще стане съвършено гладка.

* На следващия ден разточете на части тестото върху набрашнена повърхност и изрежете бисквити. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и изпечете за около 10-12 минути в загрята на 180* фурна. Не препичайте бисквитите! Трябва да останат с приятен карамелен цвят.

* Може да изпечете бисквитите две-три седмици предварително преди да ги украсите. Съща като меденките те ще станат още по-ароматни и ще омекнат. Подправките за това тесто са изцяло въпрос на личен вкус. Нека спомена, че бисквитите не са много сладки. Ако няма да ги правите с глазура, а обичате по-сладко може да увеличите захарта с 30-40 г.




Моите забележки:
Бъдете внимателни, ако приготвяте карамела в тенджера с двойно или тройно дъно, защото този тип съдове задържат дълго време високата температура и карамелът може да изгори Предвидете това.
Не пропускайте съвета тестото да пренощува поне една нощ в хладилника, за да не загубите част от аромата му.
Практичен съвет е да разделите тестото на няколко части, да ги поставите в найлоново фолио, леко да ги разточите и да работите на етапи с тях. Докато работите с една част, другите нека  стоят в хладилника. Така тестото във всяка част ще бъде студено и готово за работа.
Може да използвате 1с.л. готова смес за меденки.
Благодаря на Йоли за чудесните рецепти, които споделя с нас.


вторник, 10 декември 2019 г.

Шоколадово-портокалови бисквити

Тези бисквитки са подходящи за обработка с релефна точилка или печати за тесто, защото се приготвят без набухвател. Замесват се изключително бързо и лесно, неустоимият вкус на какао и портокал ги прави подходящи за всеки повод, а предстоящите коледни празници са причина да ги опитате и предложите на своите семейства. Ще ви станат любими.



Като всеки човек, който обича да експериментира в кухнята, аз се радвам на всякакви кухненски джаджи и приспособления. Някои от тях съм планирала да придобия във времето, други съм сложила в категория дългосрочни мечти. Дървената релефна точилка за тесто ми е в последната категория. Миналата Коледа получих една такава красавица с еленчета и елхички за ползване под наем, но тя си е чужда собственост и съзнателно не се привързвам към нея, за да не е прекалено болезнена раздялата ни.  
Неочаквано обаче преди няколко дни получих пратка, с която коледният дух влетя с превишена скорост у дома и изпълни с удивление, щастие и дива детска радост всяка моя клетка. 

   
      Признавам си, че бях позабравила това усещане. Благодаря на Ния и Боги от Студио Запприяни, че ми причиниха това с разкошния коледен сет от релефна точилка, червени коледни салфетки от плат и пръстени от елхички за тях. Просто разкош! Тези двамката са толкова свежи, креативни и щури, че са превърнали своето студио в работилничка за ръчно изработени мечти и желания. Обичам ви, хора! Бъдете здрави и благословени за хубавините, които правите!
Та  сега, като горда собственичка на релефна точилка с елхички,   първото нещо, което сътворих на същия ден, бяха тези вкусни бисквитки. Работата с точилката си е пипкава, но пък страшно забавна. Така че, ако и вие сте от тези ентусиасти, запрятайте ръкави да направим заедно тези ароматни бисквитки.



Необходими продукти:


1 ч. ч. (220г) краве масло
1 голямо яйце

1/2 чаша (120 мл) мед 
1 супена лъжица прясно мляко
1/2 ч.л. екстракт от ванилия или 2 ванилии
1 ч.л. портокалово масло или 1с.л. много ситно настъргана портокалова кора
1/2 чаша (100 г) захар
1/4 чаена лъжичка сол
1/4 чаша какао на прах (22% масленост)
4 1/4 ч. ч. (630 г) универсално брашно

Всички продукти трябва да бъдат на стайна температура.




Начин на приготвяне:

Разтопете маслото на ниска температура и оставете настрана. Разбийте яйцето в голяма купа. Смесете меда, млякото, екстракта от ванилия и портокаловото масло. Добавете яйцето и разбийте, докато се смесят добре. Смесете захарта и солта. Добавете към яйчената смес и разбийте, докато се смесят добре. Прибавете бавно разтопеното масло и разбийте, докато се усвои от сместа. Сипете пресятото какао на прах и разбъркайте с лъжица. Добавете брашното бавно, докато сместа стане достатъчно твърда, за да се омеси. Прехвърлете на кухненския плот и измесете с още брашно, до получаването на меко, леко лепкаво тесто. Разделеге тестото на три-четири части и го поставете  в херметически затворени найлоновови пликове или свежо фолио. Притиснете всеки пакет докато получите плосък слой. Така ще можете после да го разточите по-лесно. Поставете в хладилник за около половин час докато стане твърдо, но все пак достатъчно гъвкаво за точене тесто. Извадете първия плик и разточете с обикновена точилка до дебелина 5 мм, а след това минете с релефна точилка или изрежете формички с печат.  Изрежете бисквити с избрани от вас формички и ги поставете върху лист хартия за печене.  Работете по този начин и с останалите пакети - важното е тестото да е студено. Охлаждайте бисквитките за 30 минути, а след това ги изпечете в предварително загрята на180 градуса фурна. Печете за 10-12 минути или докато краищата леко покафенеят и върховете на бисквитките започнат да се втвърдяват. Извадете ги и ги охладете на решетка. Приберете в кутии за бисквити. Може да ги съхранявате на хладно до 3 седмици.


И нека коледният дух заповяда!

Моите забележки:
Портокалово масло може да закупите от аптеката. Търсете го при етеричните масла.

вторник, 19 ноември 2019 г.

Как да сварим правилно пилешкото месо

 Днешната публикация е в резултат на идеята в блога си да включа отделна рубрика с полезни съвети, техники и информация относно приготвянето на храната. Убедена съм, че подобна информация, събрана на едно място, поднесена по достъпен и разбираем начин,  ще бъде в помощ на всички начинаещи в кухнята, давайки им възможност да разберат основните принципи в кулинарията и да си отговорят на въпроса "Защо трябва да се направи точно така?".
Поканата на Градус да им гостувам стана причина да напиша първата статия.  В нея съм събрала моя почти 30 годишен готварски опит, информация, получена от  баба и мама, както и онова, което съм научила от стотиците статии, съвети и указания, прочетени от мен в готварските книги, списания и интернет.



За да не съм прекалено обстоятелствена,  се опитах да акцентирам върху най-важното и да онагледя написаното със снимков материал. Възможно е във времето да добавям към статиите от подобен тип още научени и изпитани от мен неща.
Както знаете, в готвенето се прилагат няколко основни техники на приготвяне на месото - печене, задушаване, готвене на пара, пържене и варене. Те са от особено значение за крайния резултат и качествата на ястието, което приготвяме, затова е добре всеки един готвач да ги познава добре. 
 Избрах да започна с варенето, защото това е предпочитаният метод при приготвяне на здравословна и вкусна храна - нещо, което е изключително важно за изхранването на домашните любимци. 
Едно от най-често използваните меса в българската кухня е пилешкото и това не е случайно -  бедно е на сухожилия и мазнини, има високо съдържание на белтъчини и аминокиселини, лесно смилаемо е и се усвоява бързо от организма. Поради тези свои качества то е неотменна част както от детската, така и от диетичната кухня. От него могат да се приготвят разнообразни рецепти, в които се използват различни техники на термична обработка.

Първа стъпка – изборът на пилешко месо

 Изборът на пиле е важен момент от планирането и приготвянето на храната. Едновремешната кокошка с чудесен аромат, която ври с часове, за да омекне жилавото и месо, в наши дни вече е рядкост. Ако разполагате с домашни птици, сте късметлии и в този случай просто трябва да увеличите времето на готвене. Ако пък набавяте месото си от магазина, както правят повечето от нас, то пресните или бързо замразени пилета са удачен избор.  В това отношение „Градус“ предлага продукти с доказани произход и вкус. Ако сте планирали готвене с пилешко месо, прясното пиле на "Градус" в зелената опаковка, ще ви свърши добра работа. В случай, че сте купили бързо замразено пиле, трябва предварително да го размразите, разбира се. 
Полезно за децата и за цялото семейство
Когато в семейството има деца, е препоръчително да се съобразим с техния вкус и потребности. Не забравяйте, че децата не обичат ястия с много силни подправки.  За тях, особено ако са по-малки,  най-подходящата техника на приготвяне на месото е варенето. Приготвеното чрез варене месо е полезна, вкусна и диетична храна, подходяща за всички членове на семейството.  
Как да сварим пилето правилно?




Когато варите цяло пиле, изберете достатъчно голям съд и поставете птицата в него, без да привързвате крилата към тялото и. Залейте я със студена вода,  докато водата покрие месото, оставете да кипне, оберете образувалата се пяна с решетеста лъжица, покрийте с капак  и оставете на слаб котлон на къкри. Не пренебрегвайте този съвет, защото обирането на пяната ще направи бульона бистър и ще подобри външния вид на ястието, а захлупването с капака ще помогне да се запазят количеството на течността и витамините в бульона и той ще има висока хранителна стойност.  Бурното варене не ускорява сваряването и влошава качеството на готовия бульон. Освен това бульонът ще потъмнее и ще получи неприятен страничен привкус. Може да сварите по този начин и части от пилето, като следвате  основното правило, че най-вкусен бульон ще получите, ако варите заедно и месо и кости от птицата. В такива случаи може да се доверите и на  пресните пилешките бутчета и крилца или парти бутчетата. Сварени по гореописания начин, те ще бъдат вкусна и питателна храна.
При приготвяне на пилешко месо с варене за второ ястие – например за яхния, използвайте друг метод, за да получите максимално добър резултат. В този случай поставете месото в кипяща вода, така то ще стане меко и вкусно, защото пресечените повърхностни белтъци ще попречат да се извлекат хранителните и вкусовите вещества в бульона. Този метод е подходящ както за яхния, така и  за рецепти с варени кюфтета. Готвенето отново не бива да е на бурен огън.
Колко време да варим?
Времето на термична обработка на месото зависи от няколко фактора – дали птицата е цяла или разделена на порционни парчета и от нейното тегло. Ако варите цяло пиле, ще ви трябва повече време. В зависимост от теглото му това ще отнеме около 40-50 мин. Когато месото започне да се отделя от костите – това е сигурен знак, че е сварено. Порционните парчета изискват по-малко време на термична обработка – около 30 мин. Пилешкото месо ще се свари  по-бързо, ако използвате тенджера под налягане, но в този случай няма да имате възможност да оберете пяната и няма да получите качествен бульон, затова не ви препоръчвам този избор.
 Как да стане по-вкусно?
Прибавянето на кореноплодни зеленчуци при варенето като морков, лук, пащърнак, корен от целина или магданоз ще обогати вкуса на бульона и ще подобри вкусовите качества на готовото ястие, независимо дали е супа или яхния. Ако не разполагате с пресни кореноплодни, може да използвате замразени. Друг начин да стане ястието по-вкусно е прибавянето на подходящи билки и подправки. За целта вържете в празно пакетче от чай или в чист тензух дафинов лист, няколко зърна черен пипер и стръкове мащерка, пресен розмарин, зрънце бахар и поставете торбичката да ври заедно с месото. След сваряване, отстранете подправките. Може да завържете подправките с леко бланширано стъбло от пресен лук или стъбло от целина и да ги поставите във врящия бульон. Така ще ги извадите лесно след края на варенето. Ако дафиновият лист и бахарът не са от любимите на семейството ви подправки и ги намирате за тежки, може да не ги добавяте към бульона.
Кога да прибавим солта?
Някои готвачи слагат солта още при варенето на месото, но други солят едва след като варенето вече е приключило. Те твърдят, че така в бульона се извличат по-голямо количество екстрактивни вещества, водоразтворими белтъци и соли, които стимулират стомашната секреция. Изберете сами своя метод. Във всеки случай е важно да знаете, че прибавянето на сол в студена вода забавя процеса на завиране, затова прибавете солта след кипването на водата.
Как да използваме свареното месо?
Приготвеното по този начин месо може да се използва в различни ястия – супа, пай, пудинг, фрикасе, сандвич, чорба, салата и др. За приготвяне на пилешки кюфтета е подходящо както свареното месо от гърдите, така и това от бутчетата. Ако решите да направите  сандвичи , добавете към свареното пилешкото месо свежи зеленчуци и сосове – така ще ги направите по-сочни и вкусни. Когато приготвяте пудинг или пай с пиле, можете да използвате останало от предишно готвене месо -  просто отделете свареното месо от костите, нарежете го  и го включете към останалите съставки, следвайки указанията на избраната от вас рецепта. Сварено пилешко месо можете да използвате и като част от плънка за тестени печива, като пълнеж на лазаня или друг вид паста. Използвайте въображението си в тази посока и експериментирайте – ще се учудите колко добри комбинации са възможни. 
 Тук в блога може да намерите една здравословна рецепта на пиле варено, която аз горещо препоръчвам, както и невероятно вкусната рецепта за марокански кус кус с пиле и сушени плодове
Какво да направим с останалия бульон?
Ако не успеете да използвате цялото количество от получения бульон, в никакъв случай не го изхвърляйте. След като изстине може да го разлеете във формички за лед и да го замразите във фризера – така ще имате винаги под ръка готов качествен бульон в спешни случаи за добавка към сосове или друг вид ястия. Бъдете практични и отговорни към продуктите, които използвате и не разхищавайте храната.
Тези основни принципи и насоки ще ви помогнат да приготвяте питателна, вкусна и полезна храна за любимите ви хора и да ги направите щастливи.

понеделник, 29 юли 2019 г.

Пиле по марокански


 Да поднесеш цяло печено пиле в комбинация от картофи е класика, която е позната в много семейства. Без съмнение това е вкусна и питателна храна, но е добре понякога да разнообразяваме менюто у дома и дори да изненадваме любимите ни хора с нещо по-нетрадиционно, различно и, разбира се , вкусно. Днешното ми предложение ще ви даде възможност да се докоснете до една от най-вкусните и опияняващи по вкус кухни – мароканската. Известна с ароматните комбинации от сладки сушени плодове, ядки, ароматни и пикантни подправки, тя не случайно се слави като изключително богата и разнообразна. Нека заедно приготвим едно ароматно и вкусно цяло пиле по марокански.









Необходими продукти:


1.5 кг. цяло пиле на Градус, разделено на порции

1 1/2 с. л. готова подправка Ras El Hanout

½  ч.л. черен пипер

1 ч. л. сладък червен пипер

сол

4-5 с.л. олио или екстра върджин зехтин

1 средна глава жълт лук, ситно нарязан

4 скилидки чесън, обелени и ситно накълцани

малко парче пресен джинджифил колкото лешник, обелено и нарязано ситно

½ връзка прясна мента или магданоз

1 био лимон тънко нарязан

3/4 чаша ( 60г) маслини без костилка

1/4 чаша ( 40 г) стафиди

6 бр. ( 40 г) нарязани сухи кайсии

3 с. л. доматена паста

1 1/2 ч.ч. (350 ml) пилешки бульон

1 люта чушка по желание

Препечени бадеми или шам фъстък, по избор


За кус куса:


1 ч.ч (200г) арабски кус кус

Гореща вода или пилешки бульон







Начин на приготвяне:


Подправката Рас Ел Ханут е най-популярната подправка в мароканската и въобще в северно-африканската кухня. Ако не я намерите в магазина, може да си я приготвите сами като смесите 1 ч. л. смлян сух джинджифил, 1 ч. л. смлян сух кориандър, 1/2 ч. л. смляна канела, 1/2 ч. л. смлян черен пипер, 1/2 ч. л. куркума, 1/4 ч. л. смляно индийско орехче, 1/4 ч. л. смлян бахар и 1/4 ч. л. смлян карамфил.

В малка купа комбинирайте подправката Ras El Hanout с двата вида пипер и солта.

Натрийте подсушените пилешки парчета с подправките много добре, включително и под кожата. Оставете овкусеното месо на стайна температура за 40 минути (или покрийте и поставете в хладилник за 2 часа или най-добре за една нощ). През това време сварете с малко сол 1 л. пилешки бульон от останалата част на пилето – фенер и крилца. Бульонът ще използвате както при  готвенето на пилето, така и за приготвянето на кус куса.

Включете котлона и в  дълбока керамична тава или в по-дълбок чугунен тиган загрейте олиото до средно висока температура, като внимавате да не започне да пуши. Добавете парчетата пилешко месо с кожата надолу и запечатайте до кафява коричка за 5 минути. Обърнете месото и повторете същото за още 3-4  минути.

Намалете температурата на готвене на котлона и добавете джинджифила, лука, чесъна и (по желание )нарязаната люта чушка. Покрийте с капак и гответе за 3 минути, след това добавете лимоновите резенчета, маслините, стафидите и сушените кайсии. Използвайте био лимон – неговата кора не е третирана с вредни за здравето химикали. 
 В малка купа смесете доматената паста и пилешкия бульон. Налейте внимателно сместа върху пилето, покрийте съда с капак и гответе на бавен огън 35-40 минути, до готовност на месото. Ако е необходимо, добавете още течност.

 Сипете кус куса в чаша с вместимост 300мл и го залейте с горещ пилешки бульон или леко подсолена вода малко под горния ръб на чашата. Бульонът трябва да е с около 2см над кус куса. Покрийте чашата с чинийка или фолио и оставете кускуса да поеме течността около 10-15мин. Разбъркайте го с дървена пръчица или вилица, за да стане пухкав.  







Сервирайте ястието с арабски кускус като поръсите със свежа мента/ магданоз/, нарязана червена чушка  и запечени бадеми. Рецептата, както и други вкусни рецепти с пиле, може да видите на сайта на Градус. Приятно готвене! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...