вторник, 10 декември 2019 г.

Шоколадово-портокалови бисквити

Тези бисквитки са подходящи за обработка с релефна точилка или печати за тесто, защото се приготвят без набухвател. Замесват се изключително бързо и лесно, неустоимият вкус на какао и портокал ги прави подходящи за всеки повод, а предстоящите коледни празници са причина да ги опитате и предложите на своите семейства. Ще ви станат любими.



Като всеки човек, който обича да експериментира в кухнята, аз се радвам на всякакви кухненски джаджи и приспособления. Някои от тях съм планирала да придобия във времето, други съм сложила в категория дългосрочни мечти. Дървената релефна точилка за тесто ми е в последната категория. Миналата Коледа получих една такава красавица с еленчета и елхички за ползване под наем, но тя си е чужда собственост и съзнателно не се привързвам към нея, за да не е прекалено болезнена раздялата ни.  
Неочаквано обаче преди няколко дни получих пратка, с която коледният дух влетя с превишена скорост у дома и изпълни с удивление, щастие и дива детска радост всяка моя клетка. 

   
      Признавам си, че бях позабравила това усещане. Благодаря на Ния и Боги от Студио Запприяни, че ми причиниха това с разкошния коледен сет от релефна точилка, червени коледни салфетки от плат и пръстени от елхички за тях. Просто разкош! Тези двамката са толкова свежи, креативни и щури, че са превърнали своето студио в работилничка за ръчно изработени мечти и желания. Обичам ви, хора! Бъдете здрави и благословени за хубавините, които правите!
Та  сега, като горда собственичка на релефна точилка с елхички,   първото нещо, което сътворих на същия ден, бяха тези вкусни бисквитки. Работата с точилката си е пипкава, но пък страшно забавна. Така че, ако и вие сте от тези ентусиасти, запрятайте ръкави да направим заедно тези ароматни бисквитки.



Необходими продукти:


1 ч. ч. (220г) краве масло
1 голямо яйце

1/2 чаша (120 мл) мед 
1 супена лъжица прясно мляко
1/2 ч.л. екстракт от ванилия или 2 ванилии
1 ч.л. портокалово масло или 1с.л. много ситно настъргана портокалова кора
1/2 чаша (100 г) захар
1/4 чаена лъжичка сол
1/4 чаша какао на прах (22% масленост)
4 1/4 ч. ч. (630 г) универсално брашно

Всички продукти трябва да бъдат на стайна температура.




Начин на приготвяне:

Разтопете маслото на ниска температура и оставете настрана. Разбийте яйцето в голяма купа. Смесете меда, млякото, екстракта от ванилия и портокаловото масло. Добавете яйцето и разбийте, докато се смесят добре. Смесете захарта и солта. Добавете към яйчената смес и разбийте, докато се смесят добре. Прибавете бавно разтопеното масло и разбийте, докато се усвои от сместа. Сипете пресятото какао на прах и разбъркайте с лъжица. Добавете брашното бавно, докато сместа стане достатъчно твърда, за да се омеси. Прехвърлете на кухненския плот и измесете с още брашно, до получаването на меко, леко лепкаво тесто. Разделеге тестото на три-четири части и го поставете  в херметически затворени найлоновови пликове или свежо фолио. Притиснете всеки пакет докато получите плосък слой. Така ще можете после да го разточите по-лесно. Поставете в хладилник за около половин час докато стане твърдо, но все пак достатъчно гъвкаво за точене тесто. Извадете първия плик и разточете с обикновена точилка до дебелина 5 мм, а след това минете с релефна точилка или изрежете формички с печат.  Изрежете бисквити с избрани от вас формички и ги поставете върху лист хартия за печене.  Работете по този начин и с останалите пакети - важното е тестото да е студено. Охлаждайте бисквитките за 30 минути, а след това ги изпечете в предварително загрята на180 градуса фурна. Печете за 10-12 минути или докато краищата леко покафенеят и върховете на бисквитките започнат да се втвърдяват. Извадете ги и ги охладете на решетка. Приберете в кутии за бисквити. Може да ги съхранявате на хладно до 3 седмици.


И нека коледният дух заповяда!

Моите забележки:
Портокалово масло може да закупите от аптеката. Търсете го при етеричните масла.

вторник, 19 ноември 2019 г.

Как да сварим правилно пилешкото месо

 Днешната публикация е в резултат на идеята в блога си да включа отделна рубрика с полезни съвети, техники и информация относно приготвянето на храната. Убедена съм, че подобна информация, събрана на едно място, поднесена по достъпен и разбираем начин,  ще бъде в помощ на всички начинаещи в кухнята, давайки им възможност да разберат основните принципи в кулинарията и да си отговорят на въпроса "Защо трябва да се направи точно така?".
Поканата на Градус да им гостувам стана причина да напиша първата статия.  В нея съм събрала моя почти 30 годишен готварски опит, информация, получена от  баба и мама, както и онова, което съм научила от стотиците статии, съвети и указания, прочетени от мен в готварските книги, списания и интернет.



За да не съм прекалено обстоятелствена,  се опитах да акцентирам върху най-важното и да онагледя написаното със снимков материал. Възможно е във времето да добавям към статиите от подобен тип още научени и изпитани от мен неща.
Както знаете, в готвенето се прилагат няколко основни техники на приготвяне на месото - печене, задушаване, готвене на пара, пържене и варене. Те са от особено значение за крайния резултат и качествата на ястието, което приготвяме, затова е добре всеки един готвач да ги познава добре. 
 Избрах да започна с варенето, защото това е предпочитаният метод при приготвяне на здравословна и вкусна храна - нещо, което е изключително важно за изхранването на домашните любимци. 
Едно от най-често използваните меса в българската кухня е пилешкото и това не е случайно -  бедно е на сухожилия и мазнини, има високо съдържание на белтъчини и аминокиселини, лесно смилаемо е и се усвоява бързо от организма. Поради тези свои качества то е неотменна част както от детската, така и от диетичната кухня. От него могат да се приготвят разнообразни рецепти, в които се използват различни техники на термична обработка.

Първа стъпка – изборът на пилешко месо

 Изборът на пиле е важен момент от планирането и приготвянето на храната. Едновремешната кокошка с чудесен аромат, която ври с часове, за да омекне жилавото и месо, в наши дни вече е рядкост. Ако разполагате с домашни птици, сте късметлии и в този случай просто трябва да увеличите времето на готвене. Ако пък набавяте месото си от магазина, както правят повечето от нас, то пресните или бързо замразени пилета са удачен избор.  В това отношение „Градус“ предлага продукти с доказани произход и вкус. Ако сте планирали готвене с пилешко месо, прясното пиле на "Градус" в зелената опаковка, ще ви свърши добра работа. В случай, че сте купили бързо замразено пиле, трябва предварително да го размразите, разбира се. 
Полезно за децата и за цялото семейство
Когато в семейството има деца, е препоръчително да се съобразим с техния вкус и потребности. Не забравяйте, че децата не обичат ястия с много силни подправки.  За тях, особено ако са по-малки,  най-подходящата техника на приготвяне на месото е варенето. Приготвеното чрез варене месо е полезна, вкусна и диетична храна, подходяща за всички членове на семейството.  
Как да сварим пилето правилно?




Когато варите цяло пиле, изберете достатъчно голям съд и поставете птицата в него, без да привързвате крилата към тялото и. Залейте я със студена вода,  докато водата покрие месото, оставете да кипне, оберете образувалата се пяна с решетеста лъжица, покрийте с капак  и оставете на слаб котлон на къкри. Не пренебрегвайте този съвет, защото обирането на пяната ще направи бульона бистър и ще подобри външния вид на ястието, а захлупването с капака ще помогне да се запазят количеството на течността и витамините в бульона и той ще има висока хранителна стойност.  Бурното варене не ускорява сваряването и влошава качеството на готовия бульон. Освен това бульонът ще потъмнее и ще получи неприятен страничен привкус. Може да сварите по този начин и части от пилето, като следвате  основното правило, че най-вкусен бульон ще получите, ако варите заедно и месо и кости от птицата. В такива случаи може да се доверите и на  пресните пилешките бутчета и крилца или парти бутчетата. Сварени по гореописания начин, те ще бъдат вкусна и питателна храна.
При приготвяне на пилешко месо с варене за второ ястие – например за яхния, използвайте друг метод, за да получите максимално добър резултат. В този случай поставете месото в кипяща вода, така то ще стане меко и вкусно, защото пресечените повърхностни белтъци ще попречат да се извлекат хранителните и вкусовите вещества в бульона. Този метод е подходящ както за яхния, така и  за рецепти с варени кюфтета. Готвенето отново не бива да е на бурен огън.
Колко време да варим?
Времето на термична обработка на месото зависи от няколко фактора – дали птицата е цяла или разделена на порционни парчета и от нейното тегло. Ако варите цяло пиле, ще ви трябва повече време. В зависимост от теглото му това ще отнеме около 40-50 мин. Когато месото започне да се отделя от костите – това е сигурен знак, че е сварено. Порционните парчета изискват по-малко време на термична обработка – около 30 мин. Пилешкото месо ще се свари  по-бързо, ако използвате тенджера под налягане, но в този случай няма да имате възможност да оберете пяната и няма да получите качествен бульон, затова не ви препоръчвам този избор.
 Как да стане по-вкусно?
Прибавянето на кореноплодни зеленчуци при варенето като морков, лук, пащърнак, корен от целина или магданоз ще обогати вкуса на бульона и ще подобри вкусовите качества на готовото ястие, независимо дали е супа или яхния. Ако не разполагате с пресни кореноплодни, може да използвате замразени. Друг начин да стане ястието по-вкусно е прибавянето на подходящи билки и подправки. За целта вържете в празно пакетче от чай или в чист тензух дафинов лист, няколко зърна черен пипер и стръкове мащерка, пресен розмарин, зрънце бахар и поставете торбичката да ври заедно с месото. След сваряване, отстранете подправките. Може да завържете подправките с леко бланширано стъбло от пресен лук или стъбло от целина и да ги поставите във врящия бульон. Така ще ги извадите лесно след края на варенето. Ако дафиновият лист и бахарът не са от любимите на семейството ви подправки и ги намирате за тежки, може да не ги добавяте към бульона.
Кога да прибавим солта?
Някои готвачи слагат солта още при варенето на месото, но други солят едва след като варенето вече е приключило. Те твърдят, че така в бульона се извличат по-голямо количество екстрактивни вещества, водоразтворими белтъци и соли, които стимулират стомашната секреция. Изберете сами своя метод. Във всеки случай е важно да знаете, че прибавянето на сол в студена вода забавя процеса на завиране, затова прибавете солта след кипването на водата.
Как да използваме свареното месо?
Приготвеното по този начин месо може да се използва в различни ястия – супа, пай, пудинг, фрикасе, сандвич, чорба, салата и др. За приготвяне на пилешки кюфтета е подходящо както свареното месо от гърдите, така и това от бутчетата. Ако решите да направите  сандвичи , добавете към свареното пилешкото месо свежи зеленчуци и сосове – така ще ги направите по-сочни и вкусни. Когато приготвяте пудинг или пай с пиле, можете да използвате останало от предишно готвене месо -  просто отделете свареното месо от костите, нарежете го  и го включете към останалите съставки, следвайки указанията на избраната от вас рецепта. Сварено пилешко месо можете да използвате и като част от плънка за тестени печива, като пълнеж на лазаня или друг вид паста. Използвайте въображението си в тази посока и експериментирайте – ще се учудите колко добри комбинации са възможни. 
 Тук в блога може да намерите една здравословна рецепта на пиле варено, която аз горещо препоръчвам, както и невероятно вкусната рецепта за марокански кус кус с пиле и сушени плодове
Какво да направим с останалия бульон?
Ако не успеете да използвате цялото количество от получения бульон, в никакъв случай не го изхвърляйте. След като изстине може да го разлеете във формички за лед и да го замразите във фризера – така ще имате винаги под ръка готов качествен бульон в спешни случаи за добавка към сосове или друг вид ястия. Бъдете практични и отговорни към продуктите, които използвате и не разхищавайте храната.
Тези основни принципи и насоки ще ви помогнат да приготвяте питателна, вкусна и полезна храна за любимите ви хора и да ги направите щастливи.

понеделник, 29 юли 2019 г.

Пиле по марокански


 Да поднесеш цяло печено пиле в комбинация от картофи е класика, която е позната в много семейства. Без съмнение това е вкусна и питателна храна, но е добре понякога да разнообразяваме менюто у дома и дори да изненадваме любимите ни хора с нещо по-нетрадиционно, различно и, разбира се , вкусно. Днешното ми предложение ще ви даде възможност да се докоснете до една от най-вкусните и опияняващи по вкус кухни – мароканската. Известна с ароматните комбинации от сладки сушени плодове, ядки, ароматни и пикантни подправки, тя не случайно се слави като изключително богата и разнообразна. Нека заедно приготвим едно ароматно и вкусно цяло пиле по марокански.









Необходими продукти:


1.5 кг. цяло пиле на Градус, разделено на порции

1 1/2 с. л. готова подправка Ras El Hanout

½  ч.л. черен пипер

1 ч. л. сладък червен пипер

сол

4-5 с.л. олио или екстра върджин зехтин

1 средна глава жълт лук, ситно нарязан

4 скилидки чесън, обелени и ситно накълцани

малко парче пресен джинджифил колкото лешник, обелено и нарязано ситно

½ връзка прясна мента или магданоз

1 био лимон тънко нарязан

3/4 чаша ( 60г) маслини без костилка

1/4 чаша ( 40 г) стафиди

6 бр. ( 40 г) нарязани сухи кайсии

3 с. л. доматена паста

1 1/2 ч.ч. (350 ml) пилешки бульон

1 люта чушка по желание

Препечени бадеми или шам фъстък, по избор


За кус куса:


1 ч.ч (200г) арабски кус кус

Гореща вода или пилешки бульон







Начин на приготвяне:


Подправката Рас Ел Ханут е най-популярната подправка в мароканската и въобще в северно-африканската кухня. Ако не я намерите в магазина, може да си я приготвите сами като смесите 1 ч. л. смлян сух джинджифил, 1 ч. л. смлян сух кориандър, 1/2 ч. л. смляна канела, 1/2 ч. л. смлян черен пипер, 1/2 ч. л. куркума, 1/4 ч. л. смляно индийско орехче, 1/4 ч. л. смлян бахар и 1/4 ч. л. смлян карамфил.

В малка купа комбинирайте подправката Ras El Hanout с двата вида пипер и солта.

Натрийте подсушените пилешки парчета с подправките много добре, включително и под кожата. Оставете овкусеното месо на стайна температура за 40 минути (или покрийте и поставете в хладилник за 2 часа или най-добре за една нощ). През това време сварете с малко сол 1 л. пилешки бульон от останалата част на пилето – фенер и крилца. Бульонът ще използвате както при  готвенето на пилето, така и за приготвянето на кус куса.

Включете котлона и в  дълбока керамична тава или в по-дълбок чугунен тиган загрейте олиото до средно висока температура, като внимавате да не започне да пуши. Добавете парчетата пилешко месо с кожата надолу и запечатайте до кафява коричка за 5 минути. Обърнете месото и повторете същото за още 3-4  минути.

Намалете температурата на готвене на котлона и добавете джинджифила, лука, чесъна и (по желание )нарязаната люта чушка. Покрийте с капак и гответе за 3 минути, след това добавете лимоновите резенчета, маслините, стафидите и сушените кайсии. Използвайте био лимон – неговата кора не е третирана с вредни за здравето химикали. 
 В малка купа смесете доматената паста и пилешкия бульон. Налейте внимателно сместа върху пилето, покрийте съда с капак и гответе на бавен огън 35-40 минути, до готовност на месото. Ако е необходимо, добавете още течност.

 Сипете кус куса в чаша с вместимост 300мл и го залейте с горещ пилешки бульон или леко подсолена вода малко под горния ръб на чашата. Бульонът трябва да е с около 2см над кус куса. Покрийте чашата с чинийка или фолио и оставете кускуса да поеме течността около 10-15мин. Разбъркайте го с дървена пръчица или вилица, за да стане пухкав.  







Сервирайте ястието с арабски кускус като поръсите със свежа мента/ магданоз/, нарязана червена чушка  и запечени бадеми. Рецептата, както и други вкусни рецепти с пиле, може да видите на сайта на Градус. Приятно готвене! 

вторник, 9 юли 2019 г.

Терин с череши

 Летните млечни десерти с плодове са ми любими. Те внасят прохлада и свежест в менюто, а и са толкова красиви. Днес ви предлагам един много приятен на вкус и консистенция десерт, който ще изкуши сетивата и ще задоволи небцето ви. Може да го приготвите с каквито сезонни плодове разполагате. В случая аз съм използвала череши, но съм го приготвяла и с ягоди, малини, праскови и касис. При всички случаи ще получите чудесен резултат.




Необходими продукти:

За млечната смес:

200г кисело мляко
200г заквасена сметана
400мл млечна неподсладена животинска сметана 30% масленост
130г пудра захар
13г желатин
1 ванилия
1 с.л. настъргана лимонова кора
1 /350г/ пакет шоколадови бисквити тип "Закуска" или други бисквити с какао

За плодовата смес:

600мл сок от компот от череши
9г. желатин
около 40бр обезкостени череши


Начин на приготвяне:

Накиснете 13г. желатин в 100мл студена вода, докато желира и стегне. В 80мл от компота накиснете 9г желатин и оставете също да стегне. Почистете черешите от костилките и настържете лимоновата кора.
Затоплете в подходящ съд на котлона черешовия сок от компот, но без да завира. Дръпнете от котлона и добавете към него стегнатия 9г желатин като бъркате постоянно докато се втечни и разтвори. Охладете леко и прецедете течността, за да избегнете нежелани неразтворени бучици.
 В подходящ съд /при мен с размери 26см на 12см, но може и по-голям/ излейте малко от черешовия сироп с желатина, докато покрие на тънък слой дъното и подредете внимателно почистените от костилките череши. Останалата черешова течност разделете на две. Сложете съда за 15 мин. във фризера, за да желира по-бързо и след това налейте внимателно половината от останалата течност от компота. Течността не бива да е много топла, за да не втечни вече желиралия слой. Поставете отново формата във фризера за 10-15 мин докато стегне.
 През това време  разбийте добре киселото мляко и заквасената сметана с пудрата захар, добавете ванилията и лимоновата кора.  Затоплете всички продукти леко в подходящ съд на котлона.  Сместа не бива да завира, трябва да е топла до гореща, но не и хладка. Отдръпнете от котлона и добавете стегналия вече 13г желатин. Разбъркайте добре до пълното му втечняване и разтваряне в сместа. Охладете леко.
Извадете съда с желиралата вече черешова смес и изсипете върху нея с лъжица на части около 1/3 от млечната част. / Ако изсипете сместа наведнъж и тя е още топла, ще втечни желиралия вече долен слой/. Покрийте я с  шоколадови бисквити и я сложете за 15 мин. във фризера да стегне. Общо взето това е принципът на приготвяне на подобен тип желирани слоести десерти. Извадете съда от фризера, изсипете върху шоколадовите бисквити тънък слой от последната част черешов компот с желатин и отново сложете на студено за 10 мин. Редувайте така млечна смес, бисквити, черешов сироп до свършване на продуктите. Ако ви остане от млечната смес, може да я разлеете в малки купички като индивидуални порции.
След като и последният слой е стегнал, преместете съда с терина в хладилника и го покрийте със свежо фолио. Оставете го да престои поне 3-4 часа преди поднасяне.
За да го обърнете в подходящ съд, топнете формата за няколко секунди в гореща вода - така ще се втечни горният слой с крем по вътрешните стени на съда и внимателно обърнете в избрания от вас продълговат съд като го прикрепяте плътно и добре към формата за терин.



Нарежете терина на индивидуални парчета и сервирайте. Ако предпочитате,  може да разлеете двете смеси в  индивидуални малки порционни форми, които да обърнете в чинийки преди поднасяне, както съм направила аз по-долу.


Подобни десерти радват семейството и особено децата , защото са свежи, вкусни и много красиви. Повярвайте, че по-сложно ми бе да напиша рецептата, отколкото да я приготвя. Опитах се да обясня всичко подробно и обстоятелствено, защото много хора се страхуват да работят с желатин, смятайки, че това е трудно и не е по силите ми. Самата аз бях от този отбор допреди време, но се радвам, че преборих тези си страхове и съмнения, защото това ми даде възможност да приготвям и радвам семейството си с тези красиви и разхлаждащи летни десерти. Опитайте и вие.




Добър апетит и хубаво лято!


сряда, 3 юли 2019 г.

Пилешко с крема сирене и спанак


   С днешната рецепта ви давам още една страхотна идея какво да сготвите с цяло пиле на Градус. Изпълнението  е сравнително лесно, с достъпни и немногобройни продукти, а резултатът – фантастичен.
 Непременно направете това ароматно пилешко с крема сирене и спанак. Тук се използват гърдите и целите бутчета на пилето. От фенера и крилцата можете да приготвите бульон или супа.






Ето и необходимите продукти за 4 порции:


1 цяло пиле на Градус

2с.л. олио

40г масло

5 скилидки чесън

4 гъби

1 пакет/125г/  и половина крема сирене

300г замразен или пресен спанак

1 пакет пушен бекон на слайсове

Сол, черен пипер, индийско орехче

Листа от прясна салвия /градински чай/   


              

Пригответе първо плънката. Размразете леко спанака, ако е замразен. Ако използвате пресен, го измийте много добре и го нарежете едро. Накълцайте на малки парченца 1 слайс от бекона, гъбите и скилидките чесън. 


В тиган с дебело дъно загрейте олиото и маслото и прибавете първо чесъна и гъбите. Разбърквайте ги около 2-3 мин, докато омекнат и пуснат аромата си. Добавете нарязания бекон и гответе още 1-2 мин. Сега можете да добавите малко течност от размразения спанак или 2-3 с.л. вода, ако ползвате пресен. Сложете  спанака, разбъркайте добре и покрийте тигана за 2-3 мин. с капак. Махнете капака и върху сместа настържете малко индийско орехче и поръсете с черен пипер на вкус. Добавете крема сиренето и разбъркайте много добре докато получите хомогенна кремообразна смес. Не бива да е много гъста. Опитайте за сол и добавете, ако е необходимо. Плънката е готова, изключете котлона и я оставете да се поохлади. От нея за пълнежа на гърдите и бутчетата  ще използвате около 1/3, останалата плънка сервирайте като подложка на месото. От двете части на гърдите с помощта на остър филетиращ нож оформете  тънки пържоли.  Сложете всяка пържолка върху по-дълго свежо фолио и я покрийте добре с него. Начукайте лекичко, докато изтъните филето равномерно. Поставете по 1 пълна с.л. от охладената плънка в единия край на всяко изтънено филе и завийте внимателно на рулце. Обвийте всяко рулце с минимум  два слайса бекон и го закрепете с клечка за зъби. 

От целите бутчета  на пилето оформете още две порции като подпъхнете равномерно с пръсти спаначена плънка под кожата им. Няма нужда да ги увивате в бекон, кожата ще ги запази сочни при печенето. Поставете готовите рулца и бутчета в леко намазана с мазнина форма с незалепващо покритие, налейте малко водичка и върху всяко порционно парче сложете по едно листенце салвия. 


Покрийте съда с алуминиево фолио и го поставете в предварително загрята на 200 градуса фурна първоначално 20 мин. След това намалете градусите на 180 и печете още 10-15 минути. Внимателно отстранете фолиото, полейте порциите със сос и само на горен реотан или на програма "грил" запечете месото на 200 градуса за около 5 мин. Извадете тавичката от фурната и оставете месото да си почине 5 минути.  Изсипете в тигана с останалата плънка по-голямата част от течността, която се е отделила при печенето,  и затоплете леко на котлона. 


Сервирайте месото върху богатата ароматна спаначена плънка и полейте всяка порция с малко от соса, останал в тавата от печенето.
Тази и още чудесни рецепти с пилешко месо може да намерите тук.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...