Хубаво е да започнем новата година на чисто, с вдъхновение, надежда, един джоб мечти и задължително с нещо сладичко. За да ни върви като по мед и масло!
Днешната рецепта е от типа, който много обичам - бърза, лесна, вкусна. След обилното похапване по празниците, тя е нещо, с което можете да поглезите себе си и домашните си любимци, без притеснения за килограмите, защото е плодова и лека. Сигурна съм, че ще ви хареса и горещо ви я препоръчвам.
Необходими продукти за 4 порции:
3 узрели, но не много меки круши от сорта Абат (става и с друг сорт)
400гр. бутер тесто "Белла"
1 жълтък
4 ч.л. пудра захар
1 к.л. канела
сок от 1/4 лимон
1 пръчка канела
1 с.л едро настъргана портокалова кора
120мл. вода
100 мл светло порто (аз използвах Tawny) или ароматно бяло (розе) вино
1-2 с.л захар
1 жълтък
1пълна к. л. царевично нишесте
Размразяваме тестото от вечерта в хладилник.
Разполовяваме крушите и ги обелваме. Почистваме от семенната част и дръжките.
В малка тенджерка кипваме водата с 1-2 с. л. кристална захар, лимоновия сок, пръчката канела, портокаловата кора и портото. Прибавяме почистените половинки круши и варим на по-слаб огън 4-5 мин. Изваждаме плода и го отцеждаме върху домакинска хартия.
Приготвяме 4 форми за тарти и с една от тях изрязваме от тестото 4 еднакви кръга като внимаваме да не притискаме и разпъваме твърде много тестото. Изрязваме кръгчета от хартия за печене с диаметър на формите и ги поставяме на дъното им. Отгоре слагаме тестените кръгове и намазваме с жълтък, разбит с малко вода или олио. Поръсваме всяка форма с по 1 ч.л. пудра захар и поставяме отгоре половинките круши, леко разрязани откъм широката страна. Поръсваме ги леко с пудра захар и канела.
Печем в предварително загрята до 190-200 градуса фурна около 15 - 20 мин. докато тестото се надигне и зачерви.
Охлаждаме 5 минути.
Изваждаме готовите сладкиши от формите.
Докато сладкишите се пекат, приготвяме сос от останалия сос от варенето на крушите. Прецеждаме го и го охлаждаме. В част от охладения сос разтваряме добре 1 пълна к.л. царевично нишесте и прибавяме разбития жълтък. Пюрираме останалата сварена круша.
Връщаме тенджерката с прецедения сос на котлона и кипваме. На струйка прибавяме жълтъчено-нишестената смес като бъркаме, за да не се образуват топчета. Накрая прибавяме пюрето от крушата. Ако стане много гъсто, разредете с малко вода.
Охлаждаме леко соса и поднасяме десерта като в чиния сипваме малко сос и върху него поставяме сладкиша.
Може да аранжирате с портокалова кора и пръчици канела.
Наслаждавайте се.
Не изхвърляйте изрезките от бутер тестото. Пригответе от него солени пръчици като го нарежете с къдрава резачка на ленти(не се притеснявайте, ако са с неправилна форма). Намажете ги с разбитите белтъци(може и само с единия), поръсете с малко червен пипер, настърган кашкавал и маково семе. Усучете лентите и ги поставете в тавичка върху хартия за печене. Изпечете ги заедно със сладкиша или след него.
Така ще имате и чудесно мезе за питието вечерта, ако не бъдат изядени междувременно:)).
Адаптирано от тук
Днешната рецепта е от типа, който много обичам - бърза, лесна, вкусна. След обилното похапване по празниците, тя е нещо, с което можете да поглезите себе си и домашните си любимци, без притеснения за килограмите, защото е плодова и лека. Сигурна съм, че ще ви хареса и горещо ви я препоръчвам.
Необходими продукти за 4 порции:
3 узрели, но не много меки круши от сорта Абат (става и с друг сорт)
400гр. бутер тесто "Белла"
1 жълтък
4 ч.л. пудра захар
1 к.л. канела
сок от 1/4 лимон
1 пръчка канела
1 с.л едро настъргана портокалова кора
120мл. вода
100 мл светло порто (аз използвах Tawny) или ароматно бяло (розе) вино
1-2 с.л захар
1 жълтък
1пълна к. л. царевично нишесте
Размразяваме тестото от вечерта в хладилник.
Разполовяваме крушите и ги обелваме. Почистваме от семенната част и дръжките.
В малка тенджерка кипваме водата с 1-2 с. л. кристална захар, лимоновия сок, пръчката канела, портокаловата кора и портото. Прибавяме почистените половинки круши и варим на по-слаб огън 4-5 мин. Изваждаме плода и го отцеждаме върху домакинска хартия.
Приготвяме 4 форми за тарти и с една от тях изрязваме от тестото 4 еднакви кръга като внимаваме да не притискаме и разпъваме твърде много тестото. Изрязваме кръгчета от хартия за печене с диаметър на формите и ги поставяме на дъното им. Отгоре слагаме тестените кръгове и намазваме с жълтък, разбит с малко вода или олио. Поръсваме всяка форма с по 1 ч.л. пудра захар и поставяме отгоре половинките круши, леко разрязани откъм широката страна. Поръсваме ги леко с пудра захар и канела.
Печем в предварително загрята до 190-200 градуса фурна около 15 - 20 мин. докато тестото се надигне и зачерви.
Охлаждаме 5 минути.
Изваждаме готовите сладкиши от формите.
Докато сладкишите се пекат, приготвяме сос от останалия сос от варенето на крушите. Прецеждаме го и го охлаждаме. В част от охладения сос разтваряме добре 1 пълна к.л. царевично нишесте и прибавяме разбития жълтък. Пюрираме останалата сварена круша.
Връщаме тенджерката с прецедения сос на котлона и кипваме. На струйка прибавяме жълтъчено-нишестената смес като бъркаме, за да не се образуват топчета. Накрая прибавяме пюрето от крушата. Ако стане много гъсто, разредете с малко вода.
Охлаждаме леко соса и поднасяме десерта като в чиния сипваме малко сос и върху него поставяме сладкиша.
Може да аранжирате с портокалова кора и пръчици канела.
Наслаждавайте се.
Не изхвърляйте изрезките от бутер тестото. Пригответе от него солени пръчици като го нарежете с къдрава резачка на ленти(не се притеснявайте, ако са с неправилна форма). Намажете ги с разбитите белтъци(може и само с единия), поръсете с малко червен пипер, настърган кашкавал и маково семе. Усучете лентите и ги поставете в тавичка върху хартия за печене. Изпечете ги заедно със сладкиша или след него.
Така ще имате и чудесно мезе за питието вечерта, ако не бъдат изядени междувременно:)).
Адаптирано от тук