От доста време в главата ми отлежават прилично количество рецепти, които чакат да се избистри визията и презентацията им. Затова днешната постъпи доста нахално спрямо тях и излезе с едни гърди напред. Първо е с най-малък стаж в семейството, а веднага влезе под кожите на всички, особено на кексоунищожаващите чудовища от мъжки род. Второ няма - първото е достатъчно!
Каквото и да казвам за нея, факт е, че за една седмица я правих два пъти, което си е истинско постижение, имайки предвид факта, че рядко повтарям едни и същи рецепти. Така че малката нахалница влиза веднага в графа "любими" и се надявам да стане любима и на вашите семейства.
Интересното на тази рецепта е, че пълнежът се пече заедно с тестото, а не се поставя в кексчето чрез издълбаване след изпичане.
Необходими продукти:
За тестото:
2 едри яйца
1 к.ч. олио или 8 с.л. меко масло
1 ч.ч. захар
1ч.ч. заквасена сметана - 180-200гр.
2 капки ванилия
1 3/4 ч.ч брашно
1/2 ч.ч. какао
10гр. бакпулвер
2-3 с.л. прясно мляко
За пълнежа:
2/3 ч.ч фъстъчено масло - 180 гр.
50гр. меко масло
1/2 ч.ч пудра захар
1-2 капки ванилия
Уточнение:
Погледнете добре състава на закупеното от вас фъстъчено масло. Понякога то съдържа захар и рецептата е пригодена именно за такова. Аз използвах фъстъчено масло на "Пами". Ако избраното от вас фъстъчено масло не съдържа захар, добавете още пудра захар според вашия вкус.
За декориращия крем:
300гр. маскарпоне
2 капки ванилия
3 с.л. пудра захар
2-3 с.л. от сместа на пълнежа
Начин на приготвяне:
Пригответе пълнежа като смесите добре всички съставка. Поставете сместа за 10 минути във фризера и после с намаслени ръце оформете 18 топчета с големина малко по-голяма от едър лешник. Сложете ги отново за 10 мин. във фризера.
Разбийте яйцата със захарта, добавете олиото, сметаната и накрая ванилията. Отделно пресейте и смесете добре сухите съставки. Добавете течната към сухата смес и разбъркайте добре.
Пригответе формите за мъфини и поставете хартиените капсулки. На дъното на всяка от тях сипете по 1 с.л. от кексовата смес. Извадете топчетата от фризера и заредете 12бр. Останалите приберете във фризера до следващото зареждане. Покрийте с още 1 с.л. топчетата и печете в предварително загрята на 175 градуса с обдухване фурна около 18 мин.
Извадете и оставете да се охладят. През това време подгответе втората партида. Изпечете и нея.
Пригответе крема за шприцоване като смесите маскарпонето и пудрата захар, а след това внимателно добавите фъстъчената смес, която трябва да е на стайна температура.
Овкусете с ванилията и украсете изстиналите кексчета.
От това количество при мен излязоха 18 стандартни мъфина като изпекох и 16 мини кексчета с размер на шоколадов бонбон, които използвах за декорация като тази по-долу.
Ако имате малки помощници, включете ги в декорацията - изключително забавно е.
Насладете се на това малко фъстъчено-какаово бижу с чаша кафе.
Адаптирано оттук
Каквото и да казвам за нея, факт е, че за една седмица я правих два пъти, което си е истинско постижение, имайки предвид факта, че рядко повтарям едни и същи рецепти. Така че малката нахалница влиза веднага в графа "любими" и се надявам да стане любима и на вашите семейства.
Интересното на тази рецепта е, че пълнежът се пече заедно с тестото, а не се поставя в кексчето чрез издълбаване след изпичане.
Необходими продукти:
За тестото:
2 едри яйца
1 к.ч. олио или 8 с.л. меко масло
1 ч.ч. захар
1ч.ч. заквасена сметана - 180-200гр.
2 капки ванилия
1 3/4 ч.ч брашно
1/2 ч.ч. какао
10гр. бакпулвер
2-3 с.л. прясно мляко
За пълнежа:
2/3 ч.ч фъстъчено масло - 180 гр.
50гр. меко масло
1/2 ч.ч пудра захар
1-2 капки ванилия
Уточнение:
Погледнете добре състава на закупеното от вас фъстъчено масло. Понякога то съдържа захар и рецептата е пригодена именно за такова. Аз използвах фъстъчено масло на "Пами". Ако избраното от вас фъстъчено масло не съдържа захар, добавете още пудра захар според вашия вкус.
За декориращия крем:
300гр. маскарпоне
2 капки ванилия
3 с.л. пудра захар
2-3 с.л. от сместа на пълнежа
Пригответе пълнежа като смесите добре всички съставка. Поставете сместа за 10 минути във фризера и после с намаслени ръце оформете 18 топчета с големина малко по-голяма от едър лешник. Сложете ги отново за 10 мин. във фризера.
Разбийте яйцата със захарта, добавете олиото, сметаната и накрая ванилията. Отделно пресейте и смесете добре сухите съставки. Добавете течната към сухата смес и разбъркайте добре.
Пригответе формите за мъфини и поставете хартиените капсулки. На дъното на всяка от тях сипете по 1 с.л. от кексовата смес. Извадете топчетата от фризера и заредете 12бр. Останалите приберете във фризера до следващото зареждане. Покрийте с още 1 с.л. топчетата и печете в предварително загрята на 175 градуса с обдухване фурна около 18 мин.
Извадете и оставете да се охладят. През това време подгответе втората партида. Изпечете и нея.
Пригответе крема за шприцоване като смесите маскарпонето и пудрата захар, а след това внимателно добавите фъстъчената смес, която трябва да е на стайна температура.
Овкусете с ванилията и украсете изстиналите кексчета.
От това количество при мен излязоха 18 стандартни мъфина като изпекох и 16 мини кексчета с размер на шоколадов бонбон, които използвах за декорация като тази по-долу.
Ако имате малки помощници, включете ги в декорацията - изключително забавно е.
Насладете се на това малко фъстъчено-какаово бижу с чаша кафе.
Адаптирано оттук