Знам, че няма да изненадам никого с тази рецепта, но всеки уважаващ себе си кулинарен блогър поне веднъж е приготвял този прекрасен класически десерт . След това е повтарял това упражнение многократно и съответно е включил това вълшебство в листата с блог рецепти.. В достойнствата на този френски десерт няма да ви убеждавам, но фактът, че се приготвя изключително лесно, не е за подценяване. Така че, моля на вашето внимание - класическият крем брюле.
Необходими продукти за 6 порции:
6 жълтъка
500мл животинска неподсладена сметана
100г захар
1 шушулка ванилия или 2 прахчета ванилия
няколко лъжици кафява захар, за карамелизиране
Начин на приготвяне:
С нож изстържете семенцата от шушулката ванилия и ги прибавете към сметаната. Загрейте на по-слаба степен на котлона, но без сметаната да завира. Отдръпнете. Разбийте с миксер жълтъците със захарта и ванилията (ако ползвате ванилия на прах) до побеляване. Прибавете към жълтъчната смес на тънка струйка ароматизираната сметана като разбивате с миксер. В подходящи купички разлейте равномерно готовата смес. Може да я прецедите преди това. Поставете купичките в тава с вода, която заема 1/3 от височината им. Печете на 165 градуса около 30-35 мин. Проверете за готовност с леко разклащане - центърът трябва да не е много стегнат. Извадете и охладете напълно - най-добре в хладилник. Поръсете всяка купичка с около 1с.л. кафява захар и карамелизирайте с горелка или запечете в силна фурна на горен реотан. Охладете и поднесете.
Е, не ви остава нищо друго освен да чукнете с лъжичката карамеловата коричка и да се насладите на нежната текстура и чудесния вкус. Добър апетит!
Необходими продукти за 6 порции:
6 жълтъка
500мл животинска неподсладена сметана
100г захар
1 шушулка ванилия или 2 прахчета ванилия
няколко лъжици кафява захар, за карамелизиране
Начин на приготвяне:
С нож изстържете семенцата от шушулката ванилия и ги прибавете към сметаната. Загрейте на по-слаба степен на котлона, но без сметаната да завира. Отдръпнете. Разбийте с миксер жълтъците със захарта и ванилията (ако ползвате ванилия на прах) до побеляване. Прибавете към жълтъчната смес на тънка струйка ароматизираната сметана като разбивате с миксер. В подходящи купички разлейте равномерно готовата смес. Може да я прецедите преди това. Поставете купичките в тава с вода, която заема 1/3 от височината им. Печете на 165 градуса около 30-35 мин. Проверете за готовност с леко разклащане - центърът трябва да не е много стегнат. Извадете и охладете напълно - най-добре в хладилник. Поръсете всяка купичка с около 1с.л. кафява захар и карамелизирайте с горелка или запечете в силна фурна на горен реотан. Охладете и поднесете.
Е, не ви остава нищо друго освен да чукнете с лъжичката карамеловата коричка и да се насладите на нежната текстура и чудесния вкус. Добър апетит!