Днес споделям една много лесна, вкусна и бърза рецепта. Подходяща е за хората, които избягват маята. Може да се приготви и в по-здравословен вариант с типово брашно. Плънката е скрита под мека коричка, готовите питки са лъскави, красиви, пухкави и много мекички. Хубави са дори и студени.
Необходими продукти:
За тестото:
380-400г брашно
1 бакпулвер (10г)
100мл олио
280г кисело мляко
1/2 ч.л. сол
За плънката:
200г сирене
1 яйце
30г масло
30г масло
За намазване:
1ч.л. олио
1ч.л. кисело мляко
сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
За тази рецепта няма да ви е нужен миксер - всичко се забърква с вилица. Пресейте в по-дълбока купа брашното заедно с бакпулвера и солта и отделете 1ч.ч. от тази смес. Нея ще добавяте на части към края на замесване на тестото. Разбийте до еднородна маса киселото мляко и олиото и го добавете на части към брашното в купата като разбърквате енергично с вилица. Сега, пак на части, добавете и останалото брашно докато замесите меко, еластично, леко лепнещо тесто. Не го месете дълго - само докато оформите върху подходяща повърхност плътна топка. Оставете го да си почива.
През това време намачкайте сиренето и го разбъркайте добре с яйцето. Пригответе си тава и я покрийте с хартия за печене. Включете фурната на 180 градуса. Разбийте добре продуктите за намазване и си пригответе мека силиконова четчица.
Разделете готовото тесто на 10 топчета. От всяко топче с пръсти върху леко набрашнена повърхност оформете плоски питки с диаметър 12-13см. В средата на всяка питка сложете малко парченце масло, пълна чаена лъжичка с връх от плънката и прищипете краищата докато обгърнете добре цялата плънка. Подредете готовите питки с "шева" надолу на разстояние в тавата върху хартията за печене. Намажете обилно всяка топка с приготвената смес с помощта на силиконовата четка и поръсете със сусам.
Изпечете питките в добре загрятата фурна за около 25 мин докато добият хубав лъскав златист тен. Извадете ги от фурната и ги охладете върху решетка. Няма нужда да ги покривате с кърпа - те ще останат мекички.
Добър апетит.
Благодаря на Мария Симова за чудесната рецепта, на която попаднах в кулинарните форуми във Фейсбук.