четвъртък, 31 март 2011 г.

Питки с пармезан





Тези питки 
често присъстват на нашата трапеза - пухкави и ароматни. Подходящи са и за брускети.


За тестото:

1 и 1/2 ч.ч. вода + още 2с.л.
1-2 с.л зехтин
4 ч.ч. брашно
3 ч.л. захар
3 ч.л. сол
1с.л. суха мая

Слагам продуктите за тестото в машината за хляб на програма тесто..
 След сигнала на първия цикъл прибавям 2с.л. настърган пармезан и/или 2 с. л. готово песто от босилек.

След края на програмата изваждам тестото, оформям питки или багети и ги оставям  отново да втасат на 40-50 градуса във фурната около 30 мин. Намазвам втасалите питки с жълтък, смесен с олио, поръсвам с мак, ленено семе или сусам и пека на 165 градуса с вентилатор. След изваждане напръскам леко с вода и задушавам под чиста кърпа 10-15 мин.


Източник : Танита

събота, 26 март 2011 г.

Пиле с маслини и булгур


Необходими продукти:
1 пиле на порции
1ч.ч бяло вино
2 глави лук
1 морков
2 с.л. доматено пюре
царевично нишесте за овалване
6 нарязани на кръгчета черни маслини без костилки
зехтин
черен пипер
3/4ч.ч. булгур, сварен в подсолена вода и отцеден
стрък пресен чесън
бучица масло
магданоз


Почистените, посолени със сол и черен пипер и леко подсушени пилешки порции се овалват  в царевичното нишесте и се запържват в зехтина равномерно в по-дълбок тиган или тенджера. Прибавят се нарязаният лук и морков, разбърква се леко и се сипва малко от виното. Виното се досипва на части до извиране и поемане от месото. Прибавя се доматеното пюре, разбърква се и месото се долива с 2-3 ч.ч. гореща вода или пилешки бульон (течността трябва да покрие леко месото). Оставя се на тих огън до омекване на пилето. Наблюдавайте, защото сосът се сгъстява от нишестето, така че разбърквайте от време навреме, за да не загори. Накрая се добавят нарязаните маслини, ястието се оставя да поври още 5-6 минути и се отдръпва от огъня. 
Свареният булгур се запържва леко с бучица масло, отдръпва се от котлона и се смесва с накълцания наситно стрък пресен чесън и малко черен пипер.
Сервира се порция пиле, гарнитура от булгур   и сос. Може да се поръси с още магданоз. 


По идея на Иван Звездев

Задушено телешко с моркови и рукола


Необходими продукти:

600-700 гр телешко месо
1 голяма глава лук
2 големи резена от корен целина
5-6 моркова
1 ч.ч бяло вино
1 дафинов лист
5-6 зърна черен пипер
 2-3 зърна бахар
сол на вкус, 2-3 щипки млян черен пипер
4-5 сл. зехтин
рукола

Месото се нарязва на еднакви хапки, посолява се със солта и смления черен пипер и леко се запържва в зехтина до затвяряне на порите. Прибавя се нарязаният наситно лук и се залива с част от виното. Виното се добавя на части до изпаряване. След последната доза вино се прибавят нарязаните моркови, целина, солта, дафиновият лист и бахара и ястието се залива с 3 ч.ч. вода. Оставя се на тих огън до омекване на месото. Ако е необходимо, доливайте помалко гореща вода. Ястието се поднася обилно поръсено с прясна рукола.

Чудесна рецепта, която можете да си приготвите в белтъчния ден от 90-дневната диета!

Солена торта Капрезе

Ето и рецептата:

400гр. бутер тесто, 2 яйца (в оригиналната рецепта е едно), 250 гр.  меко сирене( в оригиналната рецепта е рикота, но става и с извара или друго меко сирене), 2 с.л. заквасена сметана( тя липсва в оригинала), 3 ч.л. готово песто с босилек, сол, черен пипер, 1 пак. крема сирене., около 40 бр. чери доматчета (45 според оригинала).

Приготвяне:
 Поставяме тестото в тавичка така че да има борд. Надупчваме добре с вилица и слагаме да се пече на 200 градуса до леко розово (това е важно, защото след това тестото отново ще се пече с плънката и не бива да прегаря. В оригиналната рецепта тестото не се пече предварително). През това време измиваме доматчетата, изрязваме отвори с тънък остър нож откъм дръжката и с малка лъжичка отстраняваме семките и сока. Слагаме да се отцедят върху домакинска хартия и напърваме с крема сирене (в оригиналната рецепта е моцарела). Разбиваме яйцата със изварата, пестото и сметаната,  посоляваме съ сол и черен пипер. Изсипваме тази плънка върху изпеченото бутер тесто и поставяме върху нея напълнените доматчета. Печем още около 20-30мин.(до порозовяване на плънката в доматчетата). Бон апети!

Моите препоръки:

В оригиналната рецепта в плънката се слагат пармезан, кедрови ядки и голяма връзка пресен босилек. Използването на готово песто е отличен заместител. Оригиналната рецепта препоръчва да се залее със зехтин, аз го пропуснах. Пекох в стъклен съд с размери 20/30 см. и използвах малка опаковка бутер тесто на" Белла" - 400гр., като изрязвах и дооформях.

Наслаждавайте се на резултата!    chef

 Източник

четвъртък, 24 март 2011 г.

Козунак със стафиди и шоколад


Продукти:
200мл. топло мляко, 3 с.л. олио, 130 гр. захар, 1/2 ч.л. сол, 2 яйца, 600гр. брашно, 1 п. суха мая, кора от половин лимон. 

50гр. стафиди, предварително накиснати от предната вечер в ром или кокосов ликьор, 50-100гр- шоколад според вкуса

За намазване:
1 жълтък и 1-2 с. л. олио, може и малко прясно мляко

За поръсване:
4-5 с.л. филирани бадеми, малко захар

Тестото се замесва и втасва в машината за хляб. От това количество обикновено правя една тава с кифлички и един по-малък козунак като този. С намаслени ръце тестото се разделя на две топки. Едната се покрива с фолио, докато работя с другата, за да не хваща коричка. От първата топка с намаслени ръце оформям три фитила, които шпиковам със стафиди(предварително накиснати в ром) и парченца шоколад. Сплитам ги на плитка и ги поставям в съда, в който ще се пекат. Втасват на топло до удвояване на обема. Намазвам с жълтък, разбит с малко прясно мляко, поръсвам с филирани бадеми и захар.Пека на 165 градуса с вентилатор.

Рецептата за тестото е на cathy от бг.мама

Ако искате сплитката на козунака да е по-интересна, ви предлагам да се възползвате от начина на сплитане при козунака Руска плитка!

сряда, 23 март 2011 г.

Азиатска салата


Продукти:
1 авокадо, 1/2 лимон, 3 бр. чери доматчета, 4 репички, 2 сварени яйца, 200гр. сварени и обелени скариди, шепа рукола, 1 лист от къдрава маруля, зехтин, сол, лимонов сок, розов пипер или микс от зелен, бял, черен и розов пипер

Марулята се накъсва и се поставя на дъното на съдовете за поднасяне. Авокадото се обелва, нарязва се на резени и се напръсква с лимонов сок, за да не потъмнее. Яйцата се нарязват на кръгчета, репичките също, доматчетата - на четири. Сварява се оризовия нудълс в подсолена вода - за 2-3 порции се използва 1/3 от пакета. Измива се със студена вода и се разбърква с малко зехтин, за да не залепва. Фидето се навива на вилица и се поставя в единия край на съда върху марулята. Върху него се аранжират скаридите. Подреждат се авокадото, репичките доматчетата и яйцата. Накрая слагаме руколата. Заливаме с дресинг от много лимонов сок, зехтин, сол и розов пипер.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...