Продукти:
200мл. топло мляко, 3 с.л. олио, 130 гр. захар, 1/2 ч.л. сол, 2 яйца, 600гр. брашно, 1 п. суха мая, кора от половин лимон.
50гр. стафиди, предварително накиснати от предната вечер в ром или кокосов ликьор, 50-100гр- шоколад според вкуса
За намазване:
1 жълтък и 1-2 с. л. олио, може и малко прясно мляко
За поръсване:
4-5 с.л. филирани бадеми, малко захар
Тестото се замесва и втасва в машината за хляб. От това количество обикновено правя една тава с кифлички и един по-малък козунак като този. С намаслени ръце тестото се разделя на две топки. Едната се покрива с фолио, докато работя с другата, за да не хваща коричка. От първата топка с намаслени ръце оформям три фитила, които шпиковам със стафиди(предварително накиснати в ром) и парченца шоколад. Сплитам ги на плитка и ги поставям в съда, в който ще се пекат. Втасват на топло до удвояване на обема. Намазвам с жълтък, разбит с малко прясно мляко, поръсвам с филирани бадеми и захар.Пека на 165 градуса с вентилатор.
Рецептата за тестото е на cathy от бг.мама
Ако искате сплитката на козунака да е по-интересна, ви предлагам да се възползвате от начина на сплитане при козунака Руска плитка!
Страхотен блог! Ще се отбивам често тук!
ОтговорИзтриванеПоздрави! :)
Благодаря, Руми! Ще се радвам да се срещаме по-често тук:)
ОтговорИзтриванеПрекрасен блог! Поздравления !
ОтговорИзтриванеОт много време се възхищавам на нащата който приготвяш , и начина по който ни ги поднасяш ...толкова апетитно и красиво е всичко!
Радвам се ,че си тук !
Хубави дни!
Надето, думите ти ме трогнаха! Благодаря много и добре дошла! Видях, че блоговете ни имат роднинска връзка:)
ОтговорИзтриванеЕто го :)!! Прекрасен е козунакът!! Знаеш, че и аз съм ти запален фен :) и често ще се отбивам при теб...
ОтговорИзтриванеМина, винаги си добре дошла!:) То и аз честичко те наглеждам:)!
ОтговорИзтриване